Na vyvolanie silných emócií prostredníctvom hudby nie sú potrebné slová. Dôkazom je skladba Indiánky z ostatného albumu Lenky Dusilovej s názvom V hodině smrti (2014), ktorá postráda básnický text a speváčka si v nej vystačí s popevkami. Pozrite si v slovenskej premiére videoklip, ktorý pieseň obohacuje o surreálny filmový dej.

Skladba Indiánky už len svojím názvom a náladou vyvoláva rôzne emócie a obrazy. Mladý režisér Michal Matoušek a Martin Smékal, ktorý sa postaral o pôsobivé vizuálne efekty, svoje predstavy pretavili do podoby videoklipu, ktorý možno smelo zaradiť medzi to najlepšie, čo v našich končinách za posledné roky vzniklo. Silná atmosféra, v ktorej sa spája história a nostalgia s futurizmom a nadprirodzené výjavy so silnými emóciami, dáva beztextovej skladbe úplne nový rozmer.

"V klipe cestujeme naprieč časopriestorom a celkovo sa dotýkame kvanta fyzikálnych a spirituálnych konceptov. Lenka Dusilová tu existuje v troch vekom rozdielnych podobách - súčasne má 79, 38 i 6 rokov. Hoci klip pojednáva o momente smrti, svojím spôsobom ide o optimistickú záležitosť," komentuje svoje dielo Michal Matoušek, ktorý na seba upozornil vlani víťazstvom v medzinárodnej súťaži o najlepší klip pre legendy elektronickej hudby Underworld. Aj na ňom spolupracoval s VFX dizajnérom Martinom Smékalom, ktorý je slovenskému publiku známy vďaka tvorbe klipov pre Fallgrapp, The Paranoid či Adama Ďuricu.

videoklip Indiánky Zdroj: Youtube

Ukrytý skvost na severe Čiech

Videoklip Indiánky z veľkej časti vznikal v interiéroch severočeského zámku Duchcov. Po natáčaní nasledovala náročná postprodukcia, ktorá spoločne s lokáciou robí z videa naozaj pôsobivé dielo. "Možno ma podvedome pritiahol názov zámku. Nejakým spôsobom mi padol do oka, a to už veľmi skoro od začiatku môjho hľadania. Myslím, že celkovo si prostredie zámku s atmosférou klipu výborne rozumie. Valdštejnský sál i ostatné izby zámku plné krásnych umeleckých diel našli v príbehu klipu adekvátne uplatnenie," vysvetľuje Matoušek, prečo si na natáčanie vybral práve Duchcov.

"Zámok Duchcov je podivuhodným, dobre ukrytým skvostom v Sudetoch na severe Čiech. Vďaka veľkorysosti a dobrému vkusu pána kastelána sme mohli točiť časť klipu v priestoroch zámku. Učila som sa tam prechádzať starými múrmi i obrazmi, no tiež som nazrela z niekoľkých paralel do budúcnosti na jednu zo svojich hodín smrti," prezrádza Dusilová, ktorá zámok pri tejto príležitosti navštívila prvýkrát.


Na Nouvelle Prague zahrá aj pre agentov Muse či Boba Dylana

Okrem nového klipu má Lenka Dusilová aj ďalšiu zaujímavú novinku. So svojím projektom Baromantika sa už túto sobotu 7. novembra predstaví ako hlavná hviezda druhého dňa 3. ročníka showcase festivalu Nouvelle Prague v areáli Pivovaru Staropramen na pražskom Smíchove. Ide o podujatie, na ktorom sa schádzajú manažéri, agenti a profesionáli z celého sveta. Cez deň debatujú, majú prednášky a odborné panely s témami týkajúcimi sa hudobného priemyslu. Druhá časť festivalu sa skladá z koncertnej prehliadky zahraničných a domácich kapiel.

Po minuloročnej kapele Zrní vybrali usporiadatelia spoločne s Rádiom 1 a časopisom Fullmoon práve Lenku Dusilovú a Baromantiku. "Veríme, že sa jej podarí zaujať niektorú z vplyvných svetových agentúr zastupujúcu napríklad Muse alebo Boba Dylana, ktorých agenti tu budú," hovorí zakladateľ festivalu Michal Thomes. Ďalšie koncerty Lenky Dusilové, či už sólové alebo s Baromantikou, nájdete na oficiálnom webe www.lenkad.com.

Prečítajte si: Lenka Dusilová: Neviem robiť hity, hudba pre mňa musí mať emóciu

Text: Hudba.sk (zdroj: Supraphon)
Foto: Youtube - Michal Matoušek / Martin Smékal

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová