Festival Bažant Pohoda si získal medzinárodné meno aj vďaka tomu, že dokáže "obyčajné" koncerty veľkých umelcov spraviť udalosťami nielen pre fanúšikov aj pre nich samotných. Speváčka Lou Rhodes by o tom určite vedela dlho rozprávať, to isté platí aj pre Portishead, ktorých vlani zo všetkého najviac nadchla samotná atmosféra festivalu, či pre Joan Baez, ktorá sa v roku 2008 na trenčianskom letisku po rokoch stretla s Václavom Havlom.

Otvárací večer na 16. ročníku bude patriť práve spomienke na exprezidenta, ktorého dobrým priateľom bol aj Lou Reed. Rocková legenda festival vo štvrtok 5. júla otvorí, no svoje letné európske turné ním uzavrie. Aj preto bude koncert nepochybne výnimočný.

Pre fanúšikov je však najdôležitejšie čo bude hrať a s kým. Názov programu pre spomínané turné, v rámci ktorého od 6. júna vystúpi aj na festivaloch v Luxembursku, Švajčiarsku, Francúzsku, Holandsku, Belgicku, Dánsku a Nemecku (Slovensko je jedinou krajinou vo "východnej" Európe), je From VU to LULU. Od tvorby kultových The Velvet Underground až po kontroverzne prijatý minuloročný album Lulu s Metallicou. Utorková noc strávená mapovaním celej jeho kariéry v podrobnom profile s videami z jednotlivých období teda stála zato. Čítajte a pozerajte TU.

Lou Reed si na turné berie svetovú muzikantskú špičku - dlhoročných spoluhráčov aj mladé talenty. Bubeník Tony "Thunder" Smith patrí do prvej kategórie, hrali spolu v Bielom dome pre Billa Clintona aj v Ríme pre pápeža Jána Pavla II. Popri práci s Reedom, na ktorého albumoch má okrem bicích kredit aj za sprievodné vokály, hrával a nahrával napríklad so Serge Gainsbourgom, Jeffom Beckom, Carlosom Santanom či Johnom McLaughlinom. 

Basgitarista a skladateľ Rob Wasserman má v životopise "firmy" ako Van Morrison, Ricky Lee Jones, Elvis Costello, Brian Wilson či Neil Young ale aj známu trilógiu vlastných autorských albumov - Solo (1983), Duets (1988) a Trios (1994). S Reedom spolupracoval už na albume New York (1989) a nechýbal ani pri nahrávaní spomínaného reedovsko-metalového albumu Lulu (2011).

Meno hráča na klávesy, Kanaďana Kevina Hearna, je známe najmä fanúšikom alternatívnej skupiny Barenaked Ladies, v ktorej pôsobí od roku 1997. Spolupracoval aj s ďalšou vplyvnou kanadskou kapelou Rheostatics. Jeho priateľstvo s Lou Reedom začalo v roku 2001, kedy slávny rocker Hearnovi zavolal počas liečby leukémie, aby mu zaželal skoré uzdravenie. O osem rokov neskôr spolu odohrali prvé koncerty, 42-ročný multiinštrumentalista bol členom Reedovej koncertnej zostavy aj na minuloročnom európskom turné.

Štvrtým členom kvinteta je gitarista s exotickým menom Aram Bajakian. Rodák z Brooklynu má arménske korene a jeho štýl hry je ovplyvnený tak jazzovými a rockovými velikánmi západu ako aj hudbou z Afriky a Ázie. Najmladší člen zostavy má na konte spoluprácu s menami ako Yusef Lateef, Marc Ribot, Rufus Wainwright, Steven Bernstein, Jamaaladeen Tacuma či Malcolm Mooney z kapely Can. Medzi jeho vlastné projekty patrí afro-punková kapela Beat Down, bluesový projekt Killing Floor a výnimočné strunové trio Kef, s ktorým vlani vydal debutový album obsahujúci šialené freejazzové verzie tradičných arménskych piesní.

Článok o Lou Reedovi by asi mal končiť ináč, ale čo keby Aram ostal na festivale dlhšie a priviedol aj svojich spoluhráčov?

Aram Bajakian's Kez (live - New York, 2011)

Text: Patrik Marflák (zdroj: Pohodafestival.sk, Noblepr.co.uk, webstránky hudobníkov)
Foto: AP Photo/John Smierciak

Súvisiaci interpreti: Lou Reed