Americký spevák a herec Usher zverejnil videoklip ku skladbe Chains. Novinka vznikla v spolupráci s raperom Nasom a nemeckou umelkyňou Bibi Bourelly, ktorá je spoluautorkou Rihanninho singla Bitch Better Have My Money (2015).

V čiernobielom videu sa striedajú zábery, na ktorých spevák uteká pred políciou, je v kostole na smútočnom zhromaždení alebo sedí v policajnom aute, ktoré ho odváža preč zatiaľ čo okolostojace deti držia transparenty s nápismi "Len plním rozkazy" či "Som na rade?". O réžiu klipu sa postarala spoločnosť Film the Future. 

Pieseň Chains hudobník predstavil už vlani v októbri prostredníctvom interaktívneho videoprojektu na streamovacej službe Tidal, prostredníctvom ktorého chcel poukázať na policajnú brutalitu a rasovo motivované vraždy. Video pozostáva z fotografií a popisov obetí policajnej brutality a dá sa pozerať len s webkamerou. Pomocou technológie rozpoznávania tváre tak diváka napomenie, ak od nahrávky odvráti zrak.


Usher, celým menom Usher Terry Raymond IV., debutoval v roku 1994 eponymným albumom. Po ňom nasledovali nahrávky My Way (1997), 8701 (2001), Confessions (2004), Here I Stand (2008), Raymond v. Raymond (2010) a Looking 4 Myself (2012). Celkovo predal viac ako 65 miliónov kópií albumov a singlov a získal osem cien Grammy. Okrem hudby sa venuje aj herectvu, účinkoval napríklad v horore Fakulta (1998), dráme Zákony džungle (1999), westerne Texaskí rangeri (2001), krimikomédii Mafiánova dcéra (2005) alebo komédii Vrahúni (2010).

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Usher