Francúzsky elektronický mág M83 tento týždeň odpremiéroval prvý singel z nového albumu Junk, ktorý vyjde 8. apríla. Novinku predstaví v rámci letného festivalového turné aj u našich susedov - v júli na Colours of Ostrava a v auguste na budapeštianskom Szigete.

Anthony Gonzalez, zakladateľ a líder projektu M83, nový singel predstavil vo vysielaní britského BBC Radia 1. V rozhovore s dídžejkou Annie Mac priznal, že s prípravou materiálu na siedmy album mal problém. Zastrašil ho totiž obrovský komerčný úspech predchádzajúcej nahrávky Hurry Up, We're Dreaming z roku 2011. Singel Midnight City sa stal doteraz najväčším hitom kapely, umiestnil sa na 34. priečke britského rebríčka singlov (v rebríčku indie skladieb obsadil 2. miesto) a podľa Pitchforku bol najlepšou skladbou roka,

"Je to náročné," zdôveril sa Gonzalez, ktorý sa však nakoniec rozhodol pri tvorbe na úspech predchádzajúceho počinu nemyslieť. "Bol to môj najúspešnejší album a vďaka tomu som sa necítil pod tlakom, pretože som si povedal, že som mal obrovský úspech s predchádzajúcim albumom a teraz si môžem robiť čo chcem, môžem experimentovať s vlastnou hudbou, užiť si to a vydať, čo sa mi chce," dodal.

Svedčí o tom aj prvý singel po piatich rokoch - Do It, Try It, ktorý fanúšikov svojou odľahčenou atmosférou a zvukom v štýle 90-tych rokov prekvapil a niektorých i sklamal. Aj to svedčí o tom, že očakávania boli veľmi vysoké, na hodnotenie jedného z najočakávanejších comebackov roka na nezávislej scéne je však ešte priskoro.


Ešte pred oznámením podrobností o vydaní nového albumu Gonzalez vo februári prostredníctvom médií a sociálnych sietí hľadal novú vokalistku a hráčku na klávesy, ktorá má na nadchádzajúcom medzinárodnom turné nahradiť doterajšiu členku formácie Morgan Kibby.

Šnúra propagujúca nový album odštartuje 6. apríla v americkom meste New Orleans. Počas európskej časti turné kapela vystúpi okrem iného aj v Čechách na festivale Colours of Ostrava (14.-17.7.2016) a 15. augusta na festivale Sziget v Budapešti. Turné zavŕšia 28. septembra pred domácim publikom vo Francúzsku.


Text: Hudba.sk (NME.com, archív)
Foto: Facebook.com/m83

Súvisiaci interpreti: M83