Skladateľka a multiinštrumentalistka Bára Zmeková, pohybujúca sa na pomedzí jazzu, folku a elektroniky, vydáva album Lunaves, na ktorý prizvala množstvo hudobných kolegov naprieč žánrami.

V dvanástich skladbách s českými textami odkrýva svoje príbehy a ukazuje sa ako suverénna textárka, speváčka a hudobníčka, často opúšťajúca pre ňu typický klavír, aby využila elektrické piano, syntetizátory a dokonca aj gitaru. Jej prejav je istý, nestráca jemnosť ani emočné intenzitu. Niet pochýb, že sa Lunaves stane zásadným počinom českej pesničkárskej scény tohto roka.

"Báru som si obľúbil hlavne kvôli textom, fascinuje ma, ako dokáže jednoducho hovoriť veci, ktoré by od iných zneli pateticky alebo úporne. Používa slová, na aké by som si netrúfol a skladá to všetko do výnimočne poetických obrazov, potom to hrá na klavíri a spieva, ako keby sa nechumelilo," hovorí o tvorbe Zmekovej Martin "Bonus" Tvrdý.

S albumom vychádza tiež prvý oficiálny klip k piesni Svatojánska. Spracovania sa ujali režisérka Veronika Lišková a scenárista Evžen Liška v spolupráci s Jakubom Aeldrynom z Lunchmeat Studia a kameramanom Vojtechom Vančurom. Výnimočné je vizuálne poňatie klipu, skrz projekcie a prostredia preniká do vnútorného sveta námesačného dievčaťa.


Zmeková sa predstavila v roku 2013 víťazstvom v súťaži 1band2play, úspešným debutom Ještě kousek a koncertmi na festivaloch Colours of Ostrava, mišmaš, United Islands či Banát. Tento rok prichádza s vyzretou doskou, ktorá vznikla, rovnako ako predchádzajúca, v spolupráci s producentom Ondrejom Ježkom v štúdiu Jámor.

"Slovo Lunaves mi prišlo do hlavy samo od seba raz pred zaspaním a od tej doby na seba nabaľuje príbehy. Vytvorila som si skrz neho priestor, v ktorom sa môže odohrať v podstate čokoľvek. V takom priestore si každá pieseň žiadala trochu iný prístup, preto som k nahrávaniu prizvala toľko rôznych muzikantov," približuje neobyčajný názov dosky Zmeková.

Medzi hosťami na albume nájdu poslucháči mená ako Martin "Bonus" Tvrdý, Fredrik Janáček (-123 minút), Rasťo Uhrík (J. Kirschner), Nina Marinová (Nina Rosa), Michal Mihok (Voila), Vlado Micenko (E Converse), Viktor Dořičák (FORMA), Marek Doubrava a Viktor Ekrt (Hm ...), Ondřej Galuška (Odd Gifts, Eggnoise), Oskar Török (Vertigo), Francesca Mountfort a ďalšie.

Mnohí z nich vystúpia aj na krste 19. 3. v brnenskom Kabinetu múz a 20. 3. v Štúdiu Alta v Prahe. Úlohy krstných rodičov sa ujali Martin E. Kyšperský a skupina Hm ... Album Lunaves vyšiel 1. marca na domácom labeli Tranzistor.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.