SebastiAN, Eskmo, Lützenkirchen a I Blame Coco sú pravdepodobne poslední zahraniční interpreti, ktorí vystúpia na 16. ročníku letného multižánrového festivalu Bažant Pohoda. Organizátori oznámili ich mená počas verejnej tlačovej konferencie, ktorá bola súčasťou stále prebiehajúceho Bažant Pohoda Dňa_FM v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Francúzsky producent SebastiAN, nahrávajúci na značke Ed Banger Records, i jeho americký kolega Eskmo zo stajne Ninja Tune patria k predstaviteľom nastupujúcej generácie experimentálnej elektronickej hudby, Lützenkirchen je zase jedným z najrešpektovanejších dídžejov z nemecky hovoriacich krajín. Z iného súdka je kapela I Blame Coco, ktorá hrá príjemný elektropop a ktorej tvárou i hlasom je Stingova dcéra Eliot Paulina Sumner, známa pod prezývkou Coco.

Už v predvečer Bažant Pohoda Dňa_FM zverejnili organizátori aj štyroch zástupcov world music – v Trenčíne sa predstaví Femi Kuti z legendárnej nigérijskej hudobníckej (afrobeatovej) rodiny Kutiovcov, mladá a svieža skupina Hypnotic Brass Ensemble z Chicaga s ôsmymi bratmi hrajúcimi na dychové nástroje, výnimočná česká speváčka a huslistka Iva Bittová so skupinou Čikori a dídžej Hugo Mendez miešajúci etnohudbu so súčasnými tanečnými štýlmi.

Začína už aj booking jesennej Pohody
 
Podľa riaditeľa Pohody Michala Kaščáka "s najväčšou pravdepodobnosťou" už do programu letného festivalu nepribudne žiadne zahraničné meno. "Pribudne ešte niekoľko projektov z vážnej hudby a budú pribúdať sprievodné aktivity. Čo sa týka hudobnej časti programu, tak to je na 90% naplnené a zvyšné mená budú práve klasika a projekty, ktoré sú vnímané skôr ako sprievodný program," uviedol.

Hovorca festivalu Mário Gešvantner nám však po skončení tlačovej konferencie prezradil, že v ostatných dňoch dostali ponuky na viacero zaujímavých zahraničných interpretov, ktorí by sa mohli objaviť na pripravovanom druhom ročníku Pohoda Indoor Camping Festivalu. Ten sa tento rok uskutoční o mesiac skôr - už koncom októbra.

Slovenská scéna - výnimočné spojenia, stálice aj nové objavy

Ako bolo avizované, gro zverejnených mien počas Bažant Pohoda Dňa_FM tvorili slovenskí interpreti. "Snažili sme sa namiešať výber slovenskej scény rovnako ako robíme celý festival – z rôznych žánrov i generácií," hovorí Kaščák. V dramaturgii Bažant Pohody sa tak objavia domáci zástupcovia world music, rocku, alternatívy aj elektronickej hudby.

V rámci world music je to najmä skupina Banda, ktorá ako jeden z mála slovenských hudobníkov zabodovala aj v európskych rebríčkoch, a unikátny spoločný projekt afterPhurikane a Jany Kirschner s názvom Cestou domou. Hudbou sveta je ovplyvnený aj bláznivý Hugo Čáves Orchestra so silnou dychovou sekciou, či bubenícky projekt Eddyho Portellu Batatimba, ktorý sa predstaví počas sobotňajšieho vítania slnka.

Po úspechu na decembrovom spomienkovom koncerte Drahý Václav si Karpatské chrbáty zopakujú vystúpenie s lídrom legendárnej českej skupiny Pražský výběr Michaelom Kocábom, pričom zahrajú vlastné skladby aj skladby Pražského výběru. Ďalším výnimočným koncertom bude Hrana, projekt Oskara Rózsu, ktorý spoločne s ďalšími špičkovými hudobníkmi oživil skladby svojho predčasne zosnulého priateľa Mareka Brezovského.

Hrana live - MMC, Bratislava, 2011 (video: Igor Daniš)

Zo stálic domácej scény nebude chýbať Slobodná Európa, ktorá bude na festivale krstiť svoj dlhoočakávaný štvrtý štúdiový album, už vo štvrtok počas zahrievacieho večera vystúpi Puding Pani Elvisovej a predstaví sa aj zahraničím ostrieľané duo Longital. Návrat na koncertné pódia zase zažije skupina Teória odrazu, ktorá patrila pred dvadsiatimi rokmi k tomu najlepšiemu na našej alternatívnej scéne. Skupine vyšiel prednedávnom v digitálnej reedícii ich jediný album a jej členovia sa rozhodli pri tejto príležitosti odohrať niekoľko koncertov. 

Z nastupujúcej generácie si svoj debut na Bažant Pohode odkrútia post-rockoví The Ills, shoegazeoví Jelly Belly, indie-rockoví Talkshow, zástupcovia elektronickej scény Blue Motion a trenčiansky Panáčik či ďalší domáci matador DJ Matwä, venujúci sa najmä tanečnej swingovej hudbe.

Spomenutý Panáčik pritom vyvolal na internete v ostatných dňoch pomerne veľký rozruch a vášnivé diskusie. Kaščák priznal, že sám celkom nevie, čo od tohto projektu očakávať: "Ja mu doteraz neviem úplne prísť na chuť, neviem prísť na to, čo vlastne projekt Panáčik je, ale to sa mi na tom páči. Niektoré jeho veci nás tak priťahujú, že sme si povedali, že to musíme urobiť, nech už sa na tom pódiu z neho vykľuje čokoľvek." Zaujímavé je aj potvrdenie kapely The Ills, ktoré prišlo po tom, ako sa 1. apríla k organizátorom dostala Kaščákova fotografia s nápisom "I hate post-rock".

Premiéra metalu a klasika od rockovej legendy

O tom, že v rámci "preferovaných a menej preferovaných" žánrov sa takpovediac prelomili ľady svedčí aj premiéra metalu na festivale. Postará sa o ňu skupina Čad, ktorá len prednedávnom získala Radio Head_Award v žánrovej kategórii Hard & Heavy. "Ja mám Čad rád už dlhšie a vždy som si tak hovoril, 'metal áno, metal nie' a že raz ten čas príde..." uviedol Kaščák a záver jeho vety si dovolíme upraviť: "... a teraz ten Čad prišiel."

Lahôdkou pre najnáročnejších hudobných fanúšikov bude nepochybne interpretácia 90-minútového klasického diela Liverpoolske oratórium rockovej legendy Paula McCartneyho v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a speváckeho zboru Lúčnica. Viac informácií o tomto výnimočnom projekte prinesieme čoskoro.

Priebežne aktualizované informácie o Bažant Pohode 2012 a Pohoda Indoor Camping Festivale 2012 nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

I Blame Coco feat. Robyn - Caesar

Eskmo - We Got More

Femi Kuti - Africa for Africa (La Blogotheque - A Take Away Show)

Panáčik - Páslo dievča pávy

Čad - Sklenená veža (live - Radio_Head Awards 2011)

Text: Patrik Marflák (zdroj: Pohoda)
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Femi Kuti, Jana Kirschner