Midi Lidi sú nekorunovaní českí králi absurdného humoru. Potvrdzuje to aj ich nový videoklip Sraz kjůristů. Vyšiel na prvého mája, presne v deň desiateho výročia prvého albumu skupiny Čekání na robota. Inšpiráciou pre vizuál, ktorý má na svedomí tvorivá dieľňa Flesh&Brain v réžii Petra Šprincla, Marie Hajtkovej a samotných Midi Lidí, bol "sprievod umrlcov".

Pre kapelu netradičná, extrémne pomalá pesnička Sraz kjůristů vyšla vo fyzickej podobe len na vinylovej verzii minuloročného albumu Give Masterpiece a Chance!. "Keď sme dostali chuť urobiť niečo spoločne s Flesh&Brain, bolo jasné, že práve táto pieseň sa im bude hodiť do krámu. Umožňuje totiž debilnú pseudomystiku i hru s extrémnymi symbolmi, čo oni majú radi," hovorí frontman skupiny Petr Marek na adresu audiovizualistov spolupracujúcich napríklad so skupinami Piča z hoven alebo I Love 69 Popgejů.

"Pesnička je tak nejak za dvoma rohmi protirasistická. Vydanie takéhoto klipu na sviatok lásky je pekná príležitosť. K textu ma inšpiroval pražský pochod zombíkov, deciek prezlečených za umrlcov, samá umelá krv a roztrhané handry, ktorý však kvôli dažďu skončil tak, že si všetci umrlci vzali dáždniky, aby nezmokli," dodáva Marek. V klipe plnom bizarných obrazov sa objavujú aj nudisti, ktorých, rovnako ako ostatné postavy, stvárnili samotní členovia kapely.


Midi Lidi čoskoro vyrazia na ďalšiu časť turné Roh hojnosti doplníme! Tour, pred ktorou jej členov v ostatných mesiacoch od skončenia úspešnej jesennej klubovej šnúry zamestnávali rôznorodé aktivity. Spolu s Tomášom "Federselom" Procházkom (B4, Gurun Gurun, Handa Gote…) a Ondřejom Ježkom (OTK, Gurun Gurun, Silver Rocket) pracovali na hudbe k filmu Bena Tučka MARS. "Je to divné sci-fi," hovorí Petr Marek, ktorý sa okrem toho venoval aj improvizovaným rozhlasovým hrám s projektom Radio Ivo, koncertovaniu pod pseudonymom Muzikant Králíček, divadlu, či tvorbe hudby do seriálov, dokumentov a krátkych filmov.

Bubeník Tomáš Kelar sa zase podieľal na aktivitách spriateleného dua Čokovoko, ktoré pripravuje nový album. Tiež sa realizoval ako spolumajiteľ a dramaturg brnianskeho klubu Kabinet Múz. Prokop Holoubek manažuje v rámci svojej agentúry Bum Bum Satori desiatky kapiel a prevádzkuje brniansky kultúrny priestor Kavárna Praha. Štvrtá staronová členka Markéta Lisá usporadúva detské workshopy a je členkou novovzniknutej skupiny Pátí na světě.

A aké sú ďalšie plány Midi Lidí na tento rok? "Chceli by sme ešte dokončiť EP Pomelo, pretože tam je hit, ktorý nám definitívne zničí šance hovoriť o sebe, že to myslíme vážne." Zatiaľ jediný nový materiál kapely od vydania spomínaného albumu je jesenný jam s Ventolinom, ktorý prebehol počas vystúpenia v Skalici. Ide o "polhodinové live disco", ktoré je zaznamenané pod názvom Ventodi / Midilín (live Skalica). Ako príloha časopisu Živel by este mala vyjsť prerábka pesničky Pojď od legendy undergroundu The Plastic People of the Universe.

Redakciu Hudba.sk informoval za Midi Lidi PR manažér Zdeněk Neusar. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely midilidi.com a www.facebook.com/midi.lidi.

Foto: Flesh&Brain

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi