Vo veku 76 rokov zomrel v stredu, 1. mája, český textár a spisovateľ Vladimír Poštulka. O jeho úmrtí vo štvrtok informoval server Blesk.cz. Poštulka mal zomrieť na následky zranenia hlavy, ktoré sa mu stalo ešte koncom roka 2018, keď následne upadol do kómy.

Pri prijímacích skúškach na FAMU sa zoznámil s Jiřím Štaidlom, čo považoval za zásadné, keďže ho nasmeroval k písaniu hudobných textov.

"Z existenčních dôvodov som rád využil jeho ponuku začať tvoriť pre novovznikajúce divadlo Apollo. Jirka ma zoznámil so svojim dvorným skladateľom Jaromírom Klempířom, pre ktorého som hneď začal písať prvé texty. Zo vzniknutých pesničiek sa vzápätí stali šlágre, takže dalšie ponuky na seba nenechali dlho čakať," uviedol Vladimír Poštulka pred rokom v rozhovore pre Ochranný Svaz Autorský Pro Práva K Dílům Hudebním. 

Textár z prvej ligy

Vladimír Poštulka za nějaký čas z Apolla odišiel do Semaforu. "Tam ma Jiří Grossmann pred svojou smrťou požiadal, aby som po ňom textársky prevzal spevákov z jeho okruhu. Je treba tiež podotknúť, že v 60. rokoch existovala, na rozdiel od súčasnosti, tzv. prvá textárska liga, ktorá obstarávala viac ako 90 % všetkej produkcie. Našťastie sa mi ako jednému z posledných textárov svojej generácie podarilo stať sa súčasťou tejto ligy, čo sa prejavilo napríklad tým, že ma s ponukou spolupráce oslovil nielen Karel Vlach, ale tiež naši poprední skladatelia a hitmakeri Bohuslav Ondráček, Zdeněk Marat či Karel Svoboda," dodal Poštulka. 


Sám vravel, že v 60. rokoch nebol považovaný za básnika, vďaka čomu mal možnosť preniknút do textárskeho sveta. V tých časoch sa vravelo, že básnici nie sú dobrí textári. Jeho texty však spievali Pavel Bobek, Hana a Petr Ulrychovi, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Petr Spálený, Yvonne Přenosilová, Hana Zagorová, Věra Špinarová či Marie Rottrová

Medzi jeho najznámejšie texty patria Sladké mámení, Veď mě dál, cesto má, Nedělní ráno, Nechoď do kláštera, Bludička Julie, Gwendolýna, Měli jsme se potkat dřív, S tím bláznem si nic nezačínej, Táňo, na shledanou, Pojď stoupat jak dým, Pojď dál a zpívej, Muž na konci světa či Léta letí.
      
Poštulka napísal i niekoľko románov, pričom jeho román Hřbitovní kvítí na smetaně získal Cenu Josefa Škvoreckého, v poslednej dobe sa venoval tiež písaniu o jedle. Poštulka bol aktívny bol aj v rámci ochrany autorského práva, dodáva spravodajský server Novinky.cz.


Zdroj: TASR, Hudba.sk
Foto: Petr Topič / MAFRA / Profimedia 

Súvisiaci interpreti: Hana Zagorová