Počas nedeľného veľkého finále spoznali slovenskí a českí televízni diváci meno súťažiacej, ktorá po dlhých a náročných mesiacoch v šou Hlas Česko Slovenska okúsila sladkú chuť víťazstva. Spevácku súťaž vyhrala vďaka hlasovaniu divákov 18-ročná Ivanna Bagová.

Bol to však skutočne boj do poslednej chvíle. Každý zo štvorice súťažiacich sa totiž počas priameho prenosu pokúšal nakloniť šťastenu na svoju stranu hneď trikrát. Grand finalisti si zaspievali sólové skladby, duetá so svojimi koučmi, ale aj duetá s niektorým z už vypadnutých finalistov.

Priamy prenos odpálili v rockovom štýle Markéta Poulíčková so svojím koučom Pepom Vojtekom. Strihli si song Jedeme dál z dielne Petry Janů a Petra Jandu. V duete Markéta svojho mentora "prevalcovala", minimálne v tom zmysle, že Vojtekov hlas popri jej speve mierne zanikal. Michal David si so svojou zverenkyňou Ivannou Bagovou zaspieval svoj vlastný song Tajemství

Veľké ohlasy zo strany divákov si vyslúžili najmä Anna Veselovská s Rytmusom. Dvojica predviedla veľký hit Príbeh, ktorý pôsobil veľmi presvedčivo a uvoľnene. Funky náladu navodili Dara Rolins a Miloš Novotný songom Higher Ground od Stevieho Wondera.

Návrat k obľúbeným skladbám aj vypadnutým finalistom

V rámci sólových vystúpení si mali spevák a speváčky vybrať piesne, ktoré im počas celého trvania súťaže priniesli najväčší úspech alebo sa im najlepšie spievali, či akýmkoľvek spôsobom boli pre nich tými najlepšími. Miloš Novotný si vybral rockový song Numb od kapely Linkin Park. Markéta Poulíčková opäť vsadila na pieseň Left Outside Alone od speváčky Anastacie.

O silný hudobný zážitok sa opäť postarala Ivanna Bagová, ktorá po druhýkrát v súťaži ponúkla svoju emotívnu verziu skladby I Will Always Love You od Whitney Houston. Anna Veselovská siahla po piesni Jar Of Hearts od Christiny Perri, ktorý už neodmysliteľne odspievala s gitarou v rukách.

Ivanna Bagová - I Will Always Love You (Hlas Česko Slovenska 2012)

Osviežením večera boli spomínané duetá s niektorým z vypadnutých finalistov. Práve Veselovská si až do veľkého finále šetrila svoje prvé tanečné kroky pred televíznym publikom. Stalo sa tak v duete s Brunnom Oravcom, zaspievali spolu song Don't Go Breaking My Heart, ktorého pôvodnými interpretmi sú Elton John & Kiki Dee. Spočiatku sedel Brunno tradične za pianom, v závere skladby sa však k tanečnej choreografii pridal i on. Celé vystúpenie pôsobilo veľmi sviežo, Anna určite prekvapila. 

Šancu znova si zaspievať dostala vďaka Milošovi Novotnému i Dominika Šuľáková. Predviedli spolu pieseň od dvojice Demi Lovato a Joe Jonas Wouldn't Change a Thing. Svoju energiu mohol znova predviesť i David Weingärtner, ktorého si na spoločné vystúpenie prizvala Ivanna Bagová. Vybrali si skladbu When You're Gone od Briana Adamsa a Mel C. Nakoniec sa predstavili speváčky Markéta Poulíčková a Barbora Švidraňová, ktoré oprášili niekdajší veľký hit dievčenskej skupiny Spice Girls Wannabe. Vystúpenie malo tú správnu energiu, ktorá je tejto skladbe vlastná.

Po súťažných vystúpeniach nasledovalo postupné rozuzľovanie tej najzásadnejšej otázky celej šou: komu patrí ten najlepší hlas? Ako prvé odznelo pri vyraďovaní meno toho, kto skončil vo veľkom finále na štvrtom mieste. Stal sa ním Miloš Novotný, ktorý však ešte poslednýkrát dostal možnosť odspievať svoj aktuálny, jemne rockovo ladený singel Zachraň co se dá.

Treťou najúspešnejšou finalistkou speváckej súťaže sa stala Markéta Poulíčková, ktorá taktiež na rozlúčku ponúkla svoj song Jen jednou. Pred vyhlásením mena víťazky si svoje nové songy zaspievali i zostávajúce grand finalistky.

Víťazkou je "blonďavá popoluška z Ukrajiny"

V záverečných minútach prenosu by sa napätie dalo krájať. Na pódiu stáli najväčšie favoritky Anna Veselovská a Ivanna Bagová. Každá z nich si určite priala prvenstvo, to sa však mohlo splniť iba jednej. Vďaka esemeskujúcim divákom sa tento sen podarilo vysnívať Ivanne Bagovej, 18-ročnej konzervatoristke z Topoľčian. Kuriozitou je, že Ivanna je pôvodom z Ukrajiny. Po Ataiovi Omurzakovovi, ktorý vlani zvíťazil v šou Česko Slovensko má talent, tak opäť česko-slovenskú súťaž vyhral mladý talent inej národnosti.

České i slovenské médiá venujúce sa šoubiznisu už počas súťaže zaujal nielen Bagovej hlas ale aj životný osud, kvôli ktorému ju bulvárni novinári prirovnali k popoluške. Mladá speváčka vyrastala bez otca, ktorého nepozná, a väčšinu svojho detstva prežila so starými rodičmi. Jej matka sa totiž odsťahovala za prácou do zahraničia. Posledné štyri roky však opäť žijú spolu a vďaka matkinej podpore sa Ivanne podarilo splniť si sen v podobe štúdia na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch.

Po nedeľnom veľkom finále sa Bagová teší nielen z obrovskej a veľmi dôležitej podpory svojich fanúšikov, ale aj z výhry, ktorá pozostáva z exkluzívneho kontraktu s hudobným vydavateľstvom a z finančnej odmeny vo výške stotisíc eur. To najdôležitejšie však má ešte len pred sebou. V najbližších mesiacoch bude dôležité to, aký album sa jej podarí nahrať a ako sa jej vlastné skladby ujmú nielen medzi fanúšikmi, ale i v rádiách. Úspešné rozbehnutie hudobnej kariéry by bolo pre Ivannu tým najväčším víťazstvom.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Hlascs.markiza.sk