Očakávaný koncert britsko-írskej skupiny One Direction, ktorý sa uskutoční už 10. júna na štadióne Ernsta Happela vo Viedni, si vyžiada aj niekoľko dopravných zmien v meste. Kvôli očakávanému náporu obrovského množstva fanúšikov a ich obetavých rodičov okolie štadióna už od ranných hodín úplne uzavrú pre automobilovú dopravu.

Organizátori v spolupráci s mestom odporúčajú využitie projektu Park & Ride, v rámci ktorého je možné využiť záchytné parkoviská v blízkosti staníc metra a verejnej dopravy. Za cenu od 3,40 eur na deň môžu návštevníci koncertu zaparkovať svoje auto a cestovať verejným transportom. V deň akcie bude zvýšená aj frekvencia spojov viedenského metra na miesto konania.

Vzhľadom na silný fanklub a obrovskú popularitu teraz už len štvorice One Direction sa očakáva, že tisícky fanúšikov dorazia na štadión dávno pred začiatkom koncertu. Prístup do areálu bude pre peších sprístupnený už od 8:00 ráno, brány štadiónu sa však otvoria až o 15:30. Priamo na mieste bude k dispozícii občerstvenie aj zdravotnícka pomoc. Organizátori tiež upozorňujú, že vstup na štadión bude prísne kontrolovaný. Na koncert nevpustia návštevníkov s profesionálnymi fotoaparátmi (s odnímateľným objektívom), GoPro kamerami, tabletmi, dáždnikmi, fľašami ani s plagátmi akejkoľvek veľkosti.

Rovnako mimoriadne opatrenia budú platiť aj po koncerte. V okolí štadióna a stanice metra U2 budú zriadené zvláštne orientačné body označené písmenami v abecednom poradí. V prípade, že sa fanúšik alebo fanúšička stratí, stačí nájsť orientačný bod podľa prvého písmena svojho mena (napr. Mária bude čakať pri písmene M) a počkať na rodičov či známych.
 
One Direction sa predstavia vo Viedni v rámci turné On The Road Again, ich predkapelou budú pop-punkoví McBusted. Zostavu One Direction pôvodne tvorili Louis Tomlinson, Niall Horan, Harry Styles, Liam Payne a Zayn Malik, posledný menovaný však formáciu tento rok opustil.


Najúspešnejší boyband súčasnosti sa preslávil v speváckej súťaži The X Factor, kde v roku 2010 skončil na tretej priečke. Po skončení šou s nimi vydavateľstvo Syco Music, ktoré založil Simon Cowell, podpísalo kontrakt na dva milióny libier a One Direction sa stali svetovým fenoménom. Na konte majú albumy Up All Night (2011), Take Me Home (2012), Midnight Memories (2013) a Four (2014). Získali viac ako sto ocenení, vrátane piatich BRIT Awards, piatich American Music Awards, piatich Billboard Music Awards alebo štyroch World Music Awards.

Zdroj: Skalar Music, archív SITA
Foto: PR / Skalar Music

Súvisiaci interpreti: One direction