Spevák americkej metalovej kapely Lamb of God Randy Blythe, ktorého minulý štvrtok v Prahe zatkli pre obvinenie z trestného činu ublíženia na zdraví s následkom smrti, je napriek zloženiu kaucie štyri milióny českých korún (v prepočte približne 157-tisíc eur) stále za mrežami.

Pôvodné správy hovorili o tom, že ho v pondelok prepustili, no v skutočnosti ešte niekoľko dní potrvá, kým to súd povolí. Aj keď sa dostane na slobodu, bude musieť ostať v Českej republike, kým prípad neuzavrú.

Blytha
zatkli hneď po štvrtkovom prílete do Prahy, kde mali Lamb of God odohrať koncert. Hovorca skupiny okamžite reagoval slovami, že zadržanie bolo omylom a právnici už situáciu intenzívne riešia. Randyho brat Mark obvinenie označil za nesprávne a urážajúce.

Dôvodom obvinenia je incident z 24. mája 2010, pri ktorom v pražskom klube Abaton zomrel fanúšik. Spevák sa vtedy podľa dostupných informácií pobil s mužom, ktorý za ním vyliezol na pódium. Fanúšik, ktorý neskôr zraneniam podľahol, nebol podľa denníka MF Dnes ani opitý, ani pod vplyvom drog. 

Lamb of God, ktorí pochádzajú z Richmondu v štáte Virginia, pôsobia na scéne od roku 1994. Odvtedy vydali sedem štúdiových nahrávok, zatiaľ posledná sa volá Resolution (2012). Ich súčasnú zostavu tvoria: Randy Blythe (spev), Mark Morton (gitara), Willie Adler (rytmická gitara), John Campbell (basgitara) a Chris Adler (bicie nástroje).

Na konte majú tri nominácie na Grammy, koncertovali napríklad na putovnom Ozzfeste či najväčších britských rockových podujatiach Download Festival a Sonisphere Festival. V rokoch 2008 až 2010 boli predskokanmi kapely Metallica na jej World Magnetic Tour. Na Slovensku sa ukázali 23. mája 2010, keď sa predstavili v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). 

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Lamb of God