Začiatok júla sa v rámci videoklipov niesol v znamení deklarácie slobody od Pharrella, dystopie na pokračovanie od Disclosure a Joss Stone v Karibiku. Okrem nich ponúkli nové vizuály aj Jason Derulo, Sigma s Ellou Henderson, Mumford and Sons a Modest Mouse.

Novinka rapera, producenta a speváka Pharrella Williamsa sa stala prvým exkluzívnym obsahom novej streamovacej služby Apple Music. Skladba Freedom a jej videoklip v nej mali svoju premiéru 30. júna. Hudobný vizuál má ambíciu obsiahnuť celý svet od kameňolomov cez krajčírske dielne až po mrakodrapy, a taktiež chce ukázať aj každú rasu, resp. iné pestrofarebnosti sveta. Zatiaľ nie je známe, či je skladba predzvesťou nového albumu alebo ide len o špeciálny singel pre propagáciu spoločnosti Apple. Nahrávku 42-ročný interpret predstavil aj vo vysielaní BBC Radia 1 či na nedávnom vystúpení na festivale Glastonbury.


Veľkú vlnu záujmu vyvolal aj šesťminútový hudobný film od Disclosure. Singel Holding On s hosťujúcim Gregorym Porterom z albumu Caracal vychádzajúceho 25. septembra získal vizuál s mierne dystopickou tematikou. V budúcnosti sú ľudia kontrolovaní vojakmi so schopnosťou skenovať ich od hlavy po päty a zistiť si tak o nich všetko. Nádej na záchranu sveta spočíva v rukách Mariely, ženy s vytetovaným rysom karakalom na lopatke. Za réžiu je zodpovedný Ryan Hope (Sam Smith - Lay Me Down) a ide o prvé video zo štyroch, ktoré spolu vytvoria krátky film.


Prvky filmu v sebe nesie aj videoklip k skladbe Cheyenne od Jasona Derulo. Divák môže v príslušnom vizuáli z dielne štúdia Syndrome vidieť horrorový dom, kde je spevák zajatcom niekdajšej milenky. V ostatných záberoch tancuje s baletkami pripomínajúcimi zombie, či večeria so svojím klonom pri veľmi dlhom stole. Pieseň pochádza z albumu Everything Is 4, ktorý vyšiel pred mesiacom, a produkoval ju tím The Monsters and the Strangerz (Selena Gomez, Maroon 5) spolu s Ianom Kirkpatrickom (Hillary Duff).


Na druhej strane, žiadne problémy nemajú Ella Henderson a Sigma. Producentská dvojica pre singel Glitterball zvolila opäť Craiga Moorea. Ten zábermi pláže, lásky a priateľstva navodzuje pozitívnu letnú atmosféru. Singel vyjde oficiálne 31. júla. O dva týždne neskôr sa drum&bassová formácia, ktorú tvoria Cameron Edwards a Joe Lenzie, predvedie na Grape festivale. Devätnásťročná Henderson je po Palome Faith a Labrinthovi treťou kolaborantkou tanečného dua. Debutový album s názvom Life vydá Sigma ešte tento rok.


Typického reprezentanta leta vo svojom videoklipe zobrazila aj štvorica Mumford and Sons. K singlu Wolf z ich tretej štúdiovky Wilder Mind, ktorá prišla na trh v máji, ponúkajú obraz toho, ako si 40 hodín užívali manchesterský festival Bonnaroo vrátane koncertu. Celý čas s nimi trávil fotograf James Marcus Haney, pričom ich stále nakrúcal. Diváci si tak môžu užiť pohľad na členov kapely prezelečných za nevestu, líšku, moriaka a lukostrelca medzi svojimi fanúšikmi.


Americká indie-rocková kapela Modest Mouse si vo svojom aktuálnom videoklipe uťahuje zo seriálu Game of Thrones. Audiovizuálne dielo k singlu The Ground Walks, With Time in a Box obsahuje totiž scénu, počas ktorej frontman Isaac Brock vypichne svojmu protivníkovi oči do takej miery, až mu exploduje hlava. Rolling Stone tvrdí, že takáto situácia nastala počas uplynulej sezóny seriálu. Bitku medzi fantasy tvormi na podklade singla z marcového albumu Strangers to Ourselves režíroval Jorge Torres-Torres.


Novinku tento týždeň poskytla aj Joss Stone. Soulová speváčka, ktorá minulý rok navštívila Bratislavu, tancuje vo svojom novom videoklipe brušné tance. Okrem nej v klipe tancujú aj "bežní smrteľníci" naprieč celým svetom. Rímsko-katolícky kňaz, nakupujúca žena v obchode či tenista a iní sa hýbu v rytme pozitívnej piesne sympatickej Britky. Singel The Answer značí odklon od jej pôvodnej tvorby, jej nový singel totiž obsahuje aj prvky brazílskej a karibskej hudby. Skladba je predzvesťou albumu Water For Your Soul, ktorý vyjde 17. júla.


Autor: Marek Majzon (zdroj: SITA, Promonews.tv)
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Disclosure, Joss Stone