Česká speváčka a deväťnásobná držiteľka prestížnych hudobných cien Anděl Lenka Dusilová spolu s kapelou Květy premiérovo predstaví v piatok 6. augusta na nádvorí hradu Helfštýn v Týne nad Bečvou nový program s názvom Řeka live.

Speváčka Lenka Dusilová, strhla na seba pozornosť svojou energiou avýborným hlasom. Na prelome milénia patrila ku skutočným hviezdam českého poprockového mainstreamu. Zo stredného prúdu hudobnej zábavy sa ale v rokoch osobného zrenia rozhodla odísť k vrstevnatějšímu štýlu. Stal sa z nej mimoriadny úkaz českej hudobnej scény, kedy z pozície rockovej a popovej hviezdy putuje k osobnému vyjadrenie, ktoré slobodne prijíma impulzy z najrôznejších štýlov a mimohudobné zážitkov. Pre svoj nezameniteľný vokál bola hosťom na rade dosiek a koncertov popredných muzikantov českej scény.

Po deviatich rokoch od predchádzajúceho sólového albumu Lenka Dusilová vydala na konci minulého roka dlho očakávaný nový album Řeka, za ktorý právom dostala tri ocenenia Anděl- v kategóriách album, skladba a interpretka roka. K tvorbe tohto ceneného albumu prizvala producentov z rozdielnych hudobných svetov Petra Ostrouchova a beatmakera a elektronického mága Aid Kida. V jednej z piesní s Lenkou spievajú tiež Monika Načeva a Iva Bittová.


V súčasnej dobe sa spojila s kapelou Květy, aby vzniklo hudobné vystúpenia s názvom Lenka Dusilová feat. Květy. "Spolupráca s Květy vznikla začiatkom tohto roka vďaka jednej mojej slabej chvíľke, kedy sa mi nechcelo hrať na odovzdávaní hudobných Cien Apollo úplne samej. Vzhľadom k nomináciám, v ktorých boli aj moji dlhoroční priatelia - kapela Květy s lídrom Martinom E. Kyšperský, ktorý je tiež spolutvorcom textov na albume Řeka, mi napadlo požiadať celé Květy o hudobný sprievod na odovzdávanie Cien Apollo. Boli sme obojstranne natešení a spoločné hranie si veľmi užili. Namiešanie našich pováh a vlastností pri živom hraní mi potvrdilo, že táto spoločná synergia by mohla skvele fungovať, a tak som kapelu Květy oslovila k dlhšej spoločnej spolupráci a začali sme pripravovať koncertný program Lenka Dusilová feat Květy, ktorý stojí na základoch môjho doterajšieho repertoáru," popisuje vznik spolupráce Lenka Dusilová.

"S Martinom sme vybrali okrem aktuálnych nových skladieb z albumu Řeka aj staršie songy, ktoré by v jazyku Květov mohli skvele fungovať a pre mňa je to zase vhľad z iného uhla na moju doterajšiu tvorbu. Martina ešte napadlo osloviť ku koncertnej spolupráci pesničkárku Alen, ktorá mi úžasne sekunduje sprievodnými vokály a obstaráva druhé klávesy. V tejto osobitej hudobnej a autentickej hudobnej spoločnosti je mi veľmi dobre a som zvedavá, či sa v spoločnom čase niečo nové z tejto fúzie urodí," dodáva speváčka.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek. Text správy sme upravili.

Foto: František Ortmann

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová