Niekoľkonásobný víťaz svetových súťaží a nová umelecká tvár na Slovensku pochádza z Južnej Kórey a pôsobí u nás už vyše roka ako člen Slovenskej filharmónie. Okrem pôsobenia v orchestri Boseong Cho pripravuje pre fanúšikov filmovej a klasickej hudby zážitkové koncerty, ktoré odštartujú už túto jeseň pod hlavičkou The Road of Classics. Najnovšie sa však fanúšikom pripomína videoklipom k svojej prerábke skladby Empire od kolumbijskej popovej hviezdy Shakiry.

Už počas štúdia na prestížnej hudobnej akadémii v nemeckom Lübecku vyhral Boseong Cho konkurzy do troch rôznych národných orchestrov, pričom jedným z nich bola práve Slovenská filharmónia. Prečo sa nakoniec rozhodol zakotviť práve na Slovensku?

"Nemohol som zabudnúť na excelentné vystúpenie Slovenskej filharmónie v Seoul Arts Center v Kórei v roku 2017, ktoré na mňa mimoriadne zapôsobilo. To bol rozhodujúci moment. Zároveň som dal na odporúčania môjho profesora, ktorý bol presvedčený o tom, že tam dokonale zapadnem. Myslím, že sa nemýlil a som tu nesmierne šťastný," hovorí talentovaný violončelista.

Boseong Cho Zdroj: archív umelca

Slovenská filharmónia je oficiálne prvým orchestrom, v ktorom sa Boseong zamestnal, odkedy vyštudoval hru na violončelo. Prvé skúsenosti na svetových koncertných pódiách však získal omnoho skôr. Prvýkrát vycestoval do Európy na prestížnu súťaž už ako 11-ročný a odvtedy sa zúčastnil mnohých svetových festivalov vrátane amerického Tanglewood Music Festivalu, ktorý pozostáva zo série koncertov symfonickej, komornej a zborovej hudby, hudobného divadla, súčasnej hudby, jazzu a populárnej hudby.

"Hra na violončelo je pre mňa neskutočnou psychohygienou. Občas mám pocit, že ju ani nepovažujem za prácu, napriek tomu, že ma živí a nesie so sebou kopec zodpovednosti voči orchestru, publiku i mne samému. Je pre mňa vzrušujúce pracovať každý týždeň po boku vážených kolegov z filharmónie. Od pravidelných skúšok s orchestrom, po ktorých cvičím ešte individuálne až do neskorých večerných hodín, až po samotné vystúpenia, sa cítim byť naplnený. Som nesmierne rád, že ma tu prijali tak priateľsky a každé vystúpenie, či už s mojimi kolegami alebo keď mám sólo koncert si nesmierne užívam," hovorí Boseong Cho.

Práve v týchto dňoch mladý umelec vydal svoju coververziu skladby Empire od speváčky Shakiry. Sprevádza ju atmosférický videoklip natočený v Spojených arabských emirátoch, konkrétne v Dubaji, Abu Dhabi a na púšti Sharjah. Mladý hudobník spolu s jeho zverejnením oznámil svoje jesenné koncerty v rámci pôsobenia v projektoch medzinárodnej agentúry klasickej hudby The Road of Classics

"Naše motto v agentúre je, že chceme meniť spôsob, akým svet uvažuje o klasickej hudbe. Preto aj vzniklo The Road of Classics, keďže ide o vášeň pretavenú do kreatívnych procesov a nechceli sme, aby išlo len o umeleckú agentúru, ktorá bude obmedzovaná striktnými hranicami ako to niekedy býva pri vážnej hudbe, ale práve naopak, nechá vyniknúť samotného umelca či umelcov, podčiarkne ich talent a prinesie každému fanúšikovi klasickej hudby neobyčajný zážitok formou špeciálneho aranžmánu a jedinečnej atmosféry. Najbližšie nás čaká nádherné spojenie dvoch nástrojov, violončela a klavíra v prepojení klasického umenia a filmovej hudby, či podujatie Thousand Candles, kde býva najmä kvôli počtu žiarivých sviečok neopísateľná atmosféra," vysvetľuje Zuzana Soláriková, riaditeľka agentúry The Road of Classics.

Prvé predstavenia začínajú už v septembri, Boseong Cho svoj talent predvedie spolu s ukrajinskou klaviristkou Angelinou Kydora. Zaznejú skladby od Rachmaninova, ale aj hudba z filmov Avengers, A Star is Born, Lala Land, Nothing Hill a ďalšie svetovo známe melódie. V novembri Boseong odohrá koncerty "Za hranicami mágie" zamerané na skladby z obľúbených animovaných filmov ako Leví kráľ, Frozen, Mulan, Kráska a zviera či Aladin.

"Veľmi sa teším na všetkých fanúšikov klasickej hudby, aj ale aj na tých nových, ktorí si k nej nájdu cestu prostredníctvom môjho prevedenia. Som zvedavý na odozvy a verím, že si tú atmosféru spolu užijeme naplno a každý si odnesie so sebou neopakovateľný zážitok," uzatvára Boseong.

Koncerty filmovej hudby – Boseong Cho & Angelina Kydora:

  • 27. 9. (19:00) – Levice, Synagóga – vstupenky
  • 19. 10. (19:00) – Liptovský Mikuláš, Dom kultúry – vstupenky

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová. Správu sme upravili.