Po minulotýždňovej záplave novej hudby na elektronickej scéne tentokrát tých releasov až tak veľa nie je. Napriek tomu je o čom písať. Okrem nových trackov a remixov dávame do pozornosti festival Waves, ktorý sa už vo štvrtok začína vo Viedni. A tiež mix týždňa, ktorý vlastne nie je mixom ale záznamom koncertu a skutočnou hudobnou lahôdkou.

Vo Viedni prebieha od 4. - 7. októbra zaujímavý medzinárodný "klubový" festival Waves Vienna. Jeho dejiskom budú najvýznamnejšie viedenské kluby ako Flex, Badeschiff, Fluc či Pratersauna spolu s unikátnymi open-air lokalitami a verejnými priestormi. Motto tohto ročníka znie "Spojenie východu a západu" a predstaví sa na ňom takmer 400 alternatívnych, elektronických, ale aj rockových interpretov z rôznych krajín.

Okrem iných zahrajú známe mená ako Simon Le Bon, Dillon, Ghostpoet, Gold Panda, Rustie, Mujuice, The Suicide of Western Culture alebo Addison Groove. Špeciálna pozornosť bude tentokrát venovaná aj hudobným scénam Francúzska a Poľska. Slovensko budú tentokrát reprezentovať neelektronické projekty - Bloom a Got Blue Balls. Súčasťou podujatia je aj hudobná konferencia Waves Vienna, venovaná hudobným trhom a scénam v jednotlivých krajinách, a tiež Waves DJ Contest. (mi)

Dve známe osobnosti hudobnej scény, britská indie-popová speváčka Florence Welch a škótsky producent Calvin Harris, sa dali dohromady a spoločne nahrali už teraz úspešný singel Sweet Nothing. Nový track pochádza z tretieho albumu Calvina Harrisa s názvom 18 Months, ktorý oficiálne vyjde 14. októbra. Nový singel je zmesou tanečných elektro beatov, ktoré dopĺňa červenovláskin krásny a výrazný hlas. (dt)

Calvin Harris feat. Florence Welch - Sweet Nothing

A ešte jeden presah do indie-popovej scény: Singel Angels od The xx sa dočkal nového remixu od londýnskeho producenta Kierana Hebdena známeho pod menom Four Tet. Remix bol odvysielaný pred pár dňami aj v BBC Radio 1, kde sám remixér poznamenal, že sa mu podarilo vytvoriť jemnú verziu známeho hitu, ktorá zachováva milosť a vyrovnanosť o originálu. Jamie XX naznačil, že aj keď remix nemá konkrétny dátum vydania, môže sa objaviť na výberoch, či na samostatnom release. (ml)

The xx - Angels (Four Tet remix)

Slovenský free internetový label Hydrogen Records ponúka na stiahnutie novú kompiláciu. Žánrovo sa päťskladbová nahrávka pohybuje na vlnách dubstepu a drum&bassu. (dt)

Londýnske trio Dark Sky vydá 7. decembra na labeli dua Modeselektor 50Weapons nové EP. Do tohto vydavateľstva sa vracajú po roku odkedy tam vydali EP Radius. Medzitým stihli rok stihli vydať tiež úspešné EP Black Rainbows. Novinka sa bude volať Myriam a nájdete na nej štyri pesničky. Ukážku z nového tracku Shutter Speed si môžete vypočuť nižšie. (mš)

Dark Sky - Shutter Speed

Litanic Mask je portlandské duo, ktorého tvorba sa nesie na vlnách undergroundovej elektroniky a temného, napätého popu. Ani po roku od vzniku projektu sa o dvojici Kenna a Mark veľa o nich nevie. Zmeniť sa to má v posledný októbrový deň, kedy vydávajú prvý album vo vydavateľstve Fast Weapons. Podľa ich slov sa momentálne naplno venujú ich hudbe a po vydaní albumu sa tešia na koncerty po celom svete. Na ochutnanie je ich video Virgin Spring. Viac hudby od Litanic Mask nájdete na ich Soundcloude. (ml)

Litanic Mask - Virgin Spring

Kanaďania Crystal Castles vydajú 5. novembra svoj v poradí tretí, opäť eponymný album. Euforická experimentálna IDM producenta Etana Katha s výrazným vokálom speváčky Alice Glass zaznela aj na Bažant Pohode 2010. Nový album nahrali "úplne bez počítačov" a Kath vypustil aj tradičné syntezátory a klávesy, pretože chcel, aby "bol zvuk nového albumu úplne iný a nový". Každá skladba sa zároveň nahrávala len raz – prvá nahrávka je podľa nich najčistejším vyjadrením zamýšľaného zvuku. Kapela na voľné stiahnutie ponúkla single Plague (ku ktorému natočila už aj videoklip) a Wrath of God. (mi)

Crystal Castles - Plague

Nemec Boys Noize (áno je iba jeden) odpremiéroval pred pár dňami nový singel What You Want. Pesnička pochádza z pripravovaného tretieho albumu Out of the Black, ktorý vyjde tento mesiac. Boys Noize taktiež stihol tento rok založiť nový projekt Dog Blood, kde sa dopĺňajú s dubstepovým producentom Skrillexom. (mš)

Boys Noize - What You Want

Aj keď už máme október, v týchto dňoch prichádza producent San Gabriel s novým EP SEPT/EMBER, ktoré je k dispozícii na jeho Soundcloude aj na stiahnutie zadarmo. Podobne ako pri predchádzajúcich nahrávkach vás San zatiahne do sveta zvukov typických pre Chicago a Detroit. Napriek tomu nečakajte klasický house či techno - ide o svojskú zmes post-dustepu a futuristického r&b. (ml)

San Gabriel - Sept Ember

Zev Eisenberg a Gadi Mizrahi tvoria brooklynský projekt Wolf + Lamb, ktorý sa venuje nielen nahrávaniu DJ setov ale aj produkčnej a vydavateľskej  činnosti. "Vlk a jahňa" vydajú dva roky od vydania úspešného debutu Love Someone nové LP Versus. Nájdete na nej množstvo spolupracovníkov: Night Plane, Voices of Black, PillowTalk, Greg Paulus, Soul Clap a ďalších. Na očakávanú LPčku sa môžete tešiť už 22. októbra. Zatiaľ vám ponúkame singel Love Someone z prvého albumu. (dt)

Wolf + Lamb - Love Someone

Hudson Mohawke nechal zahrať v rádiu svoj nedokončený track. Po odvysielaní kúska s názvom Tingle v rozhlasovej show Benjiho B sa hneď na fórach strhli diskusie o tom, či si Škót nerobí srandu, dokonca sám zo seba. Odpoveďou na fámy sa nakoniec stal jeho tweet, v ktorom track označil za svoju staršiu nedokončenú prácu, ktorá však takisto stojí za vypočutie. Track je z čias, kedy sa HudMo aktívne venoval scratchingu a minimálne ten stojí za to. Posúďte sami. (ml)

Hudson Mohawke - Tingle

Drum&bassové duo Total Science (Jason Greenhalgh, Paul Smith) oficiálne vydá 5. novembra nový album s názvom Total Science Presents: Tuned-In Two. Na pripravovanej novinke, ktorú zverejnia na značke C.I.A, sa objavia drum&bassové hviezdy ako Riya, Zero T, Break, S.P.Y, Fracture či Calibre. Album bude spolu obsahovať 14 trackov. Nájdete na ňom aj remix Past Lives od Lenzmana. Ako remix týždňa ho predstavil Friction v dnb show na rádiu BBC 1. Ukážky celého albumu si môžete vypočuť TU. (dt)

Total Science & S.P.Y feat. Kevin King - Past Lives (Lenzman remix)

Londýnska drum&bassová dvojica Technicolor a Komatic momentálne vystupuje pod novým skráteným názvom TechniMatic. Od roku 2008 vydávali svoje tracky na labeloch Critical Music, Technique a Spearhead. Minulý rok začali spolupracovať s vydavateľstvom SGN:LTD, na ktorom im na konci októbra vyjdú tracky Unfinished Business a She Knows it. Do konca roka môžete od nich očakávať aj ďalšie novinky. (dt)

TechniMatic - Unfinished Business

Grécke duo We Sink vydalo 2. októbra nové EP Marooned. Ochutnávkou je singel Inside, v ktorom hosťuje si prizvalo na spoluprácu parížskeho producenta menom Andrea. Ten vnáša do tracku príjemne posadené vokály, ktoré za pomoci vrstvených syntetizátorov postupne rozvíjajú track až do polôh blízkych old schoolu či garage. Track si môžete bezplatne stiahnuť TU. (ml)

We Sink feat. Andrea - Inside

Kam na párty?

Ak ste v lete zmeškali festival Wilsonic, v sobotu 6. októbra si to môžete vynahradiť na akcii Wilsonic CLUB v bratislavskom Nu Spirit Clube. Hlavnou atrakciou večera sú dvaja Španieli The Suicide of Western Culture, vyzbrojení hardwarovými sekvencérmi, syntetizátormi, bicími mašinami a gitarovými pedálmi. Stavajú mohutné gradujúce hradby z psychedelických plôch, zvyčajne podložené podmanivým valivým beatom, vyzývajúcim k odviazanému tancu. O support sa postarajú Inso, Teapot a Džunya (a.k.a. Junior). (mi)

Make Up Collective prináša do Košíc jedinečný koncert a párty. V sobotu 6. októbra v Tabačke Kulturfabrik vystúpi pražské synth-popové duo Girls on Drugs, ktoré poteší fanúšikov Michaela Jacksona i Depeche Mode. Predstaví sa aj jednočlenný pražský lo-fi projekt Luke Mayen, ktorý predvedie svoj introspektívny dreampop. O afterpárty sa postarajú Girls on Drugs s DJským setom, v ktorom môžete čakať sex, disco a modelky. (ml)

TIP na koncert: Kosheen sa v novembri vrátia do Bratislavy

Mix na tento týždeň

V aktuálnom vydaní vrelo odporúčame záznam koncertu, ktorý vás prevedie zaujímavým spojením elektroniky a vážnej hudby. O tento nevšedný zážitok sa nedávno postaral Jeff Mills, jeden z priekopníkov techna a elektronickej hudby. Rozhodol sa spojiť umenie hudobníkov z l'Orchestre National d'Ile de France a vlastné hudobné cítenie do spoločného setu, ktorý mali možnosť vidieť naživo diváci v parížskej koncertnej sieni Salle Pleyel 23. septembra.

Na koncerte sa "tvárou v tvár" stretli klasické nástroje a elektronické textúry, ktoré aj pri domácom posluchu umožnia prežiť fascinujúci zážitok. Podrobnosti a link na stiahnutie nájdete TU. (ml)

Jeff Mills & l'Orchestre National d'Ile de France (live - Light From The Outside World)

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)
Foto: Facebook.com/JeffMills