Smrť je jediná istota, ktorá nás v živote čaká. Niektorí však bohužiaľ odchádzajú príliš skoro. Jedným z nich je aj Wayne Static, bývalý frontman Static-X.

Vo veku 48 rokov v sobotu zomrel bývalý frontman kapely Statix-X, Wayne Static. Bol jedným zo zakladateľov tejto indsutrial metalovej formácie a vďaka svojmu charakteristickému výzoru a veľkej charizme si získal nejedného fanúšika. Aj nám v redakcii bude chýbať. Aj keď okolnosti jeho smrti nie sú známe, viacerí jeho známi naznačili, že sa zrejme jednalo o predávkovanie. Jeho posledným počinom bol príspevok do Project Rogue – TITANS. Do songu Decimator prispel vokálmi. (pm)




Magnet týždňa

Pekný halloweenský darček nám zabezpečil nemecký magazín Bild. Prináša stream celého nového albumu fínskych hororových maskovaných rockerov Lordi. Skupina, ktorá v roku 2006 vyhrala súťaž Eurovision Song Contest, svoju novinku Scare Force One vydala práve 1. novembra. Počúvajte na tomto linku. (ak)

Šrot týždňa

Šialená vec sa udiala minulý týždeň v americkej Oklahome. 21-ročný Isaiah Zoar Marin obvinil svojho známeho, 19-ročného Jacoba Andrewa Crocketta, z bosoráctva a následne ho zabil mačetou. Po tomto hroznom čine sa sám prihlásil na polícii, ktorá ho okamžite zatkla. Celý incident sa údajne odohral po ich hádke ohľadom kresťanstva. Marin bol totiž kresťanský náboženský fanatik a zrejme mu vadilo, že Crockett je metlák. Viac info v článku na Inquisitr. (pm)

Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Pripravujem sa na čisto thrashmetalovú dvojhodinovku. Z noviniek by určite nemali chýbať bratia Cavalerovci.


Domácu scénu budú v štúdiu zastupovať bratislavskí vagabundi Majster Kat. Veľmi sa teším na ich thrash a odpovede na záludné otázky.


Nový Slipknot je naozaj parádny. Nečudujem sa, že debutovali na prvom mieste najpredávanejších albumov v Spojených štátoch. V tomto roku sa mi to tuším ešte nestalo so žiadnou nahrávkou. Celý týždeň dokola a viackrát za sebou. Custer a Sceptic sú moje absolútne srdcovky. Sceptic je snáď najkrajšia pocta mŕtvemu kamarátovi, akú som kedy počul.


Dvojhodinovka o Slipknot zaznamenala naozaj slušný ohlas. Určite najmä vďaka rozhovoru s Coreym a zvukárskou legendou Vladom Mellerom. Vypočujte si, ak ste ešte nestihli.

Novinky

Marilyn Manson má nový song. Third Day of a Seven Day Binge je pomalší a jemnejší, ako sme u tohto pána zvyknutí, ale stále z neho cítiť jedinečnú atmosféru.


Okrem toho si ešte minulý týždeň na svoj koncert zavolal dvoch špeciálnych hostí. So skladbou The Beautiful People mu "pomohli" Johnny DeppNinja z formácie Die Antwoord. Prečo je slovo pomohli v úvodzovkách pochopíte, keď si pozriete záznam. (pm)


Minulý týždeň sa niesol v značnom grungeovom nádychu. Svoje novinky predstavili hneď tri kapely, ktoré k tomuto žánru významne prispeli. (Nie, nečítate článok z roku 1994. Naozaj je to aktualita.) Osobne sa mi najviac páči nové video od Alice In Chains. Phantom Limb pochádza z albumu The Devil Put Dinosaurs Here. Pozrieť si ho môžete na BitTorent Bundle (nebojte sa, je to legálne!). (pm)

Tretí song z prichádzajúceho albumu Sonic Highways predstavili Foo Fighters. Celú dosku si budeme môcť vypočuť už čo nevidieť. Vyjde 10. novembra. Novinka Congregation zrejme nebude patriť k najlepším songom na albume, aj napriek tomu sa ale počúva dobre. (pm)


No a do tretice – úplne nový song predstavili aj veteráni Soundgarden. Na prvých pár počutí mi Storm príde trochu nevýrazný a nudný. Nikdy som ale nepatril k veľkým fanúšikom tejto kapely, takže radšej posúďte sami. (pm)


Machine Head zverejnili dva trailery ku ich novému albumu Bloodstone & Diamonds. Dočkáme sa ho už 10. novembra. A odporúčam aj ich koncert vo Viedni (23. novembra), na ktorom okrem noviniek určite odznejú aj staré klasiky. (pm)


Ak do svojich uší potrebujete niečo úplne nové, odporúčam Black Map s ich novým videom I’m Just a Driver. Kapela je poskladaná z členov Dredg, Far a The Trophy Fire. Nie je to nič šialené, skôr taký poctivý hard rock. (pm)


Tohtotýždňovú hardcoreovú úderku tvorí hneď trojica kapiel. Najznámejšou je jednoznačne Sick Of It All. Chalani ku svojmu songu Road Less Travelled natočili celkom zábavné video na jeden záber. (pm)


Číslo dva patrí kanaďanom Cancer Bats. Nový album im vyjde až v marci. Dovtedy si musíme vystačiť s lyric videom ku songu Arsenic in the Year of Snake. (pm)


Bližšie k vydaniu novej dosky je vedľajší projekt Davey Havoka a Jade Pugeta z AFI pod hlavičkou XTRMST. Rovnomenný album vyjde 18. novembra, ochutnávku z neho nájdete nižšie. (pm)



Tak trochu hardcoreovo znie aj kapela Generation of Vipers. Album Coffin Wisdom je však značne temný a miestami sludgeový. Odporúčam počúvať poriadne nahlas. Ale že PORIADNE. (pm)



Švédski deathmetaloví páni Bloodbath vypustili titulnú skladbu z albumu Grand Morbid Funeral, prvého od roku 2008 a s novým vokalistom Nickom Holmesom (Paradise Lost). Jeho prejav je brutálny. Počúvajte. (ak)

Pain of Salvation spomínajú s akustikami v ruke na svoj dvojalbum Road Salt a prerábky songov z týchto a starších diel vyjdu na albume Falling Home. Teraz ukázali videoklip nakrútený k pesničke 1979 pôvodne z Road Salt Two (2011). Pekné a nostalgické video. (ak)


A teraz trošku beauty & the beast metalu. Nepovedal by som, ako holandská kapelka Epica pritvrdila. V songu, ktorý najnovšie oklipovala nájdeme okrem dámskych vokálov aj deathové klepačky. Dosť prekvapivé. Ak by sme si odmysleli vokály krásnej Simone Simons, nájdeme tu styčné body aj s tvorbou takých Dimmu Borgir. Idem si tú bandu vypočuť pozornejšie. Victims of Contingency nájdete na albume The Quantum Enigma. (ak)


Výborný jesenný album nahrali fíni Ghost Brigade. Ich hudba sa povzniesla nad škatuľky ako melodický doom metal, alebo post-rock a má svoj vlastný ksicht. Čakajte kvalitu :-) Album IV - One With the Storm môžete celý počúvať na stránke Revolvermag. (ak)

Haluz týždňa

V čase Halloweenu sa opäť ozval Anthony Vincent z projektu Ten Second Songs. A pripravil pre nás Thriller od Michaela Jacksona v dvadsiatich rôznych štýloch. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Billboard.com

Súvisiaci interpreti: Static X