Počas desiatich dní od spustenia registrácie sa do iniciatívy Slovenská Tepláreň prihlásilo 346 kapiel a umelcov, 161 priestorov, 32 festivalov a párty a 42 podporujúcich subjektov. Spolu ide o takmer 600 zapojených organizácií a umeleckých zoskupení naprieč celou krajinou.


Na žiadosť viacerých sa akcia oproti pôvodne plánovanému termínu konania (od 12. do 20. novembra) predĺžila až do nedele 27. novembra. Zároveň sa ešte pred oficiálnym spustením naplánovaným na 12. novembra uskutoční niekoľko warm-up podujatí. Slovenská Tepláreň navyše bude pokračovať špeciálnymi akciami aj po konci novembra.

"Je dôležité, že spoločnosť reaguje na teroristický čin, pri ktorom boli zavraždení z nenávisti Matúš Horváth a Juraj Vankulič v bare Tepláreň. Je tiež dobrou správou, že medzi zapojenými subjektami sú známe mená aj úplne nové projekty, zavedené veľké festivaly i malé nočné akcie a priestory od štátneho baletu, cez múzeá, školy, kultúrne centrá až po bagetériu, bary či krčmy v malých mestách. Je nevyhnutné, aby sa zmenila atmosféra voči LGBTI+ ľuďom v našej krajine, aby sa zmenila legislatíva smerom k zrovnoprávneniu všetkých ľudí na Slovensku. Ďakujeme všetkým zúčastneným, zapojenie každého a každej si vážime. Verím, že sa nám podarí posunúť Slovensko správnym smerom," vraví Michal Kaščák z festivalu Pohoda, ktorý Slovenskú Tepláreň zastrešuje a koordinuje.

Slovenská Tepláreň Zdroj: Slovenská Tepláreň
Cieľom spoločnej iniciatívy festivalu Pohoda s Romanom Samotným z Teplárne a ďalšími partnermi je vyjadriť koncertmi pre Matúša a Juraja spolupatričnosť s ich blízkymi i podporu LGBTI+ ľuďom. 

Vyhlásenie iniciatívy nájdete nižšie v tlačovej správe, ako aj na webe www.slovenskateplaren.sk. Na ňom nájdete aj všetky podrobnosti ako sú mapa podujatí, kalendár akcií či aktualizovaný zoznam zapojených klubov a účinkujúcich. Počas festivalu Slovenská Tepláreň sa rozbehne aj séria diskusií Tepláreň Nahlas, ktorú organizuje umelkyňa Ilona Németh, Visual stage festivalu Pohoda, Nová Cvernovka, VŠVU a Inštitút Mateja Bela. Tepláreň Nahlas bude pokračovať aj po skončení Slovenskej Teplárne.

"Chceme vyjadriť spolupatričnosť rodinám a blízkym Matúša a Juraja, ktorí boli zavraždení z nenávisti v bare Tepláreň v Bratislave. Chceme vyjadriť úctu a rešpekt tým, ktorí z Teplárne vytvorili otvorené miesto na stretávanie sa slobodných ľudí.  Chceme vyjadriť podporu LGBTI+ ľuďom. Chceme, aby bolo Slovensko krajinou, kde sa každý a každá môže cítiť bezpečne a kde je príslušnosť k akejkoľvek menšine prijímaná s rešpektom ako prirodzená súčasť spoločnosti.Chceme dosiahnuť zmenu legislatívy tak, aby zabezpečila plnohodnotný život všetkým ľuďom na Slovensku vrátane LGBTI+ menšiny. Chceme kráčať cestou nenásilia, spolupatričnosti a tolerancie, a preto organizujeme festival Slovenská Tepláreň," uvádzajú organizátori vo vyhlásení.

Facebook event

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Správu sme upravili.