Slovenská dídžejka a producentka Sofia Nøt alias IAmNøt nedávno vydala nový singel a videoklip s názvom Write Your Own Code. Skladba je prvým singlom z jej pripravovaného druhého albumu, ktorý sa podľa hudobníčky bude niesť vo výraznom klubovom zvuku.

"Debutový album som komponovala skôr na domáce počúvanie. Druhý album sa ale bude hlavne niesť v nekompromisnom zvuku techna", hovorí Sofia Nøt. "V tejto skladbe som chcela vyjadriť, aby ľudia nepreberali naučené programy ľudí zo svojho okolia. Aby sa ľudia neriadili tým, čo im hovoria učitelia, politici, rodičia alebo postavy z médií, ktoré kážu, ako treba žiť svoj vlastný život. Buďme za každých okolností a v každom jednom aspekte sami sebou. Write Your Own Code", dodáva umelkyňa.

Singel Write Your Own Code vyjde túto jar aj pod francúzskym techno labelom Tripalium Corp ako súčasť kompilácie mapujúcej svetovú acid/techno scénu.

Hudobná cesta producentky a dídžejky Sofie Nøt alias IAmNøt začala pôsobením v hardcore/punkových kapelách, s ktorými nahrala a vydala viacero albumov, odohrala turné po rôznych európskych krajinách a zorganizovala množstvo koncertov v Bratislave. Neskôr začala pociťovať limity žánra a kapelového hrania a zatúžila po komplexnejšom a viac osobnom sebavyjadrení, v čom jej pomohla elektronická tanečná hudba.

V roku 2022 jej vyšiel debutový album Changes, na ktorom sa vyrovnáva s transrodovou identitou. Minulý rok za nahrávku dostala ocenenie v ankete Radio_Head Awards ako Debut roka. Videoklip titulnej skladby bol ako jediný zo Slovenska zaradený do výberu medzinárodného festivalu London Music Video Festival.

Sofia Nøt pochádza z Bratislavy, ale už druhý rok sídli v Prahe. Okrem vlastnej produkcie sa stále venuje aj dídžejingu, vo svojich setoch sa zameriava hlavne na temnejší zvuk techna, darkwave, ebm/industrialu, post-punku, či breakbeatu. Minulý rok v októbri vystúpila v bratislavskom klube Šafko s Leeroyom Thornhillom, niekdajším členom legendárnej kapely The Prodigy, ktorá patrí medzi jej najväčšie inšpirácie.

Rozhovor z jari 2023: Autorka debutu roka IAmNøt: Techno na Brutal Assaulte? Zahrala som zvučku z Mortal Kombat a metalisti šaleli

Text: Hudba.sk