Skladby Petra Hapku patrili už od 60. rokov k tomu najkvalitnejšiemu, čo sa v našich zemepisných šírkach dalo počúvať. Pravidlom bolo spojenie jeho silných melódií s výbornými textármi a jedinečnými spevákmi. Nejlepší z nejlepšího je kolekcia dvanástich piesní, ktoré vychádzajú výlučne na LP. Ide o užší výber najväčších hitov z 3CD Zlatá kolekce Petra Hapku, vydaného v máji 2018.

Vinylová kompilácia Nejlepší z nejlepšího ukazuje Hapkov vývoj od roku 1964, kedy Karel Gott veľkým hlasom naspieval jeho skladbu Malá píseň na slová Petra Radu. Ďalšie piesne skladateľa, klaviristu, aranžéra, dirigenta či kapelníka štúdiových orchestrov otextovali napríklad Pavel Vrba alebo Zdeněk Rytíř pre Waldemara Matušku, Václava Neckářa či Karla Zicha. Zásadná bola spolupráca s textárom Michalom Horáčkom, z ktorej vzišli hity pre osobnosti ako Hana Hegerová a Richard Müller.

Petr Hapka nebol fixovaný len na úzky okruh tém, textárov a vokalistov. Jeho nápadité, prevažne baladické songy predstavovali dôležitý kus repertoáru mnohých výrazných hlasov českej populárnej hudby. Súčasťou výberu dvanástich mimoriadnych skladieb sú tiež nezabudnuteľné duety s Hanou Hegerovou (Levandulová), Luciou Bílou (Dívám se, dívám) a Janou Kirschner (Bude mi lehká zem). 

Hapkov talent a elegantný zjav niekoľko desaťročí spoluvytvárali podobu českého popu najvyššej kvality. Novú kompiláciu pre vinylovú podobu zostavil hudobný publicista a rozhlasový dramaturg Miloš Skalka. Nahrávka má remasterovaný zvuk a booklet prináša sprievodný text a dokumentárne fotografie.

Zoznam skladieb a interpretov na LP Petr Hapka - Nejlepší z nejlepšího:

1. Malá píseň / Karel Gott
2. Kázání v kapli Betlémské / Hana Hegerová
3. Žít, jen žít / Waldemar Matuška
4. Pohrdání (Zpověď herečky) / Hana Hegerová
5. Píseň pro Joriku / Václav Neckář
6. Kdybych byl malířem / Karel Zich
7. Klaudie / Jiří Korn
8. Levandulová / Hana Hegerová, Petr Hapka
9. Štěstí je krásná věc / Richard Müller
10. Dívám se, dívám / Petr Hapka, Lucie Bílá
11. Kocour se schoulil na tvůj klín / Petr Hapka
12. Bude mi lehká zem / Petr Hapka, Jana Kirschner


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla Adriána Čahojová. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Petr Hapka