Americká speváčka a klaviristka Tori Amos sa presne o týždeň predstaví v metropole Českej republiky. Na skrátenie čakania si fanúšikovia 50-ročnej interpretky môžu pozrieť videoklip, ktorý pred pár dňami zverejnila k novému singlu Trouble's Lament.

Pieseň pochádza z jej štrnásteho štúdiového albumu, ktorý nesie názov Unrepentant Geraldines. Ten je podľa jej slov návratom k pesničkárskym, ale aj rodinným koreňom, čo dokazuje i v spomínanom singli. "Naozaj sa mi páči myšlienka, že trápenie je mladou ženou... Často ju vidím na svojich cestách a možno som ju dokonca aj poznala veľa rokov dozadu, keď som mala dvadsať," uviedla na margo nového singlu.

Nahrávku Unrepentant Geraldines predstaví Tori Amos v Prahe, kde 11. júna odohrá koncert v Kongresovom centre. Okrem toho v rámci turné už tento piatok vystúpi vo viedenskom Konzerthause a deň po pražskom koncerte zahrá aj v Kongresovej sále vo Varšave.


Tori Amos sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Ako dvojročná začala hrať na klavíri, o tri roky neskôr aj sama skladala piesne. Kariéru začínala v synthpopovej skupine Y Kant Tori Read, ktorá v roku 1988 vydala eponymný album. Amos v roku 1992 vydala sólový debut Little Earthquakes, s ktorým posunula hudobné hranice vďaka intímnemu štýlu písania skladieb a zaznamenala veľký úspech. Odvtedy vydala ďalších 13 štúdioviek.

Na konte má osem nominácií na Grammy a čitatelia magazínu Rolling Stone jej v roku 2003 udelili piate miesto v rebríčku interpretov, ktorí majú najlepšie koncertné turné. Je tiež známa nepredvídateľným setlistom svojich koncertov. V mnohých ohľadoch je novátorkou - bola napríklad jednou z prvých umelcov, ktorí ponúkli svoju hudbu oficiálne na stiahnutie cez internet. Svoje piesne nechala stvárniť ako grafické romány a na konte má niekoľko unikátnych videoklipov. Je tiež známa ako spoluzakladateľka humanitárnej organizácie RAINN, ktorá je najväčšou organizáciou proti sexuálnemu násiliu v USA.

Zdroj: Digitalspy.co.uk, SITA, archív Hudba.sk
Foto: NME.com

Súvisiaci interpreti: Tori Amos