Na trenčianskom festivale Pohoda, ktorý štartuje presne o týždeň (11. – 13. júla), vystúpi aj veľká hviezda z krajiny, ktorá patrí k najmenším na našom kontinente – Luxemburska. Jeho umelecké meno je Maz Univerze, má 25 rokov a poteší predovšetkým milovníkov fúzií rapu s inými žánrami od popu po punk, emo či metal.

Maz Univerze, ktorý si nedávno získal fanúšikov aj na festivale Rock For People, prinesie na Slovensko novú sviežu hudbu, pretkanú osobnými výpoveďami. Vďaka originálnemu flowu a textom, v ktorých cez rôzne témy približuje svoje zážitky, úvahy ale aj postoje k aktuálnym spoločenským problémom, má tento charizmatický umelec potenciál zasiahnuť všetkých fanúšikov kvalitnej hudby, bez ohľadu na to, či sú skôr fanúšikmi mainstreamu alebo alternatívy.

Tvorba, ktorá "núti" k zamysleniu

S tvorbou začínal v domácom prostredí, kde si písal texty priamo vo svojej izbe. V tom období počúval aj metal a steny mal oblepené plagátmi kapiel rezonujúcich práve v tomto žánri. Presne to napokon vo veľkej miere poznačilo i jeho tvorbu. Aj vďaka tomu sa jeho koncerty menia na osobité, nezabudnuteľné zážitky plné energie a autentickosti. V roku 2022 dokonca získal cenu Luxembourg Music Awards v kategórii najlepšie živé vystúpenie.

Maz Univerze je  umelcom, ktorý vnímavých poslucháčov núti premýšľať o jeho piesňach a stále sa k nim v podvedomí vracať. Zameriava sa pritom na pocity generácie Generácie Z a prihovára sa jej originálnym jazykom, zároveň však dokáže osloviť aj širšie publikum. So skladbami School Reunion a Night Call sa stal dvakrát číslom jeden v luxemburských rádiových hitparádach a získal ceny pre najlepšieho hudobníka v krajine. Má za sebou množstvo vypredaných šou a s veľkým úspechom sa už predstavil na festivaloch ako Sziget, Eurosonic alebo Europavox Festival.

Na Slovensku to nebude jeho premiéra

Organizátorom jedného z najnavštevovanejších slovenských festivalov Pohoda sa luxemburský raper a spevák zapáčil nielen po hudobnej stránke. Oslovil ich aj pre svoj neutíchajúci boj proti sociálnej nespravodlivosti. Snaží sa inšpirovať ostatných ľudí, aby sa vyrovnali so svojou temnou stránkou a akceptovali ju rovnako ako tú svetlú. Ako totiž tvrdí, aj negatívne vlastnosti či emócie sú našou súčasťou, preto proti nim nemožno neustále bojovať.

Minulý rok vydal EP Emo Season a aktuálne pracuje na novom albume s názvom Little Prince, na ktorom sa objavia spolupráce s viacerými umelcami. Momentálne má Maz Univerze v rádiách skladbu Down The Rabbit Hole, ktorú naspieval s francúzskym raperom Nallasom. Pieseň je o objavovaní neznámeho, o tom, aké je dôležité, aby sme ako ľudia rástli a rozvíjali sa, ale aj o tom, prečo sú city tak dôležité pre rast osobnosti. Obaja interpreti opísali šťastie ako niečo, čo netrvá večne, a keď ho chce človek dosiahnuť, musí sa dotknúť i temnej, mysterióznej stránky života. Odmietajú žiť v umelom svete, oveľa radšej chcú spoznať ten skutočný, a to so všetkými slabosťami i starosťami, ktoré k nemu patria.

Maz Univerze sa už tento rok slovenským divákom raz predstavil. Jeho tvorbu si verejnosť mohla vypočuť v máji na podujatí Pohoda deň_FM, kde bol jedným z headlinerov. Fanúšikovia odchádzali z tohto vystúpenia nadšení a niet pochýb, že luxemburský raper si čoskoro podmaní aj trenčianske letisko, na ktoré sa osobne veľmi teší a bude to jedným z míľnikov jeho sľubne rozbehnutej kariéry.

"Hrať na tak veľkom a jedinečnom festivale, akým je Pohoda, je niečo, čo som si nedokázal predstaviť. Na tento koncert čakám, pripravujem ho už niekoľko mesiacov a sľubujem vám výbušnú, úprimnú a emocionálnu šou. Neskutočne sa teším! Dúfam, že sa tam vidíme," odkázal svojim priaznivcom na Slovensku.

Maz Univerze vystúpi na Pohode v sobotu o 15:15 v najväčšom krytom stane Aréna Slovenskej Sporiteľne.

Autorka: Danka Šoporová