Hit I Like The Way You Kiss Me pravdepodobne poznáte. Spoznajte teraz jeho mladého autora, ktorý vždy vedel, že sa chce venovať niečomu kreatívnemu. Hoci hral od útleho veku na klavíri, priťahovalo ho herectvo. Príbeh hudobníka Artemasa sa začal skutočne formovať až počas dlhých letných prázdnin, ktoré trávil znudený 16-ročný chlapec na Netflixe. A vtedy sa to stalo. Natrafil na dokumentárny film Kurt Cobain: Montage of Heck a ten mu zmenil život.

"Pozrel som si ten dokument a rozhodol som sa, že chcem byť ako on. Chcem robiť hudbu, chcem hrať koncerty. Zobral som si gitaru a začal som písať piesne," povedal Artemas. Byť ako Kurt Cobain ale neznamenalo robiť grunge a akýmkoľvek spôsobom ho napodobňovať. Artemasa zasiahla aura ikonického muzikanta, akú by chcel okolo seba šíriť aj on sám. "V tom dokumente, ktorý ma zasiahlo, bolo niečo v jeho aure. Odvtedy píšem piesne a prešiel som k pop music. Vždy som mal slabosť pre chytľavé refrény a pop music. Odvtedy som len postupne rozvíjal zvuk Artemasa," vysvetlil.

Počas svojej hudobnej cesty bol ovplyvnený rôznorodou škálou umelcov od Nirvany, Red Hot Chili Peppers, The Beatles a Roda Stewarta až Bruna Marsa. Preto rád upozorňuje, že ak sa niekomu páči niektorá z jeho skladieb, teší ho to, no pravdepodobne už od neho nikdy nebude počuť podobnú. Debutoval s elektronickou skladbou High 4 You. Hralo ju len jedno miestne britské rádio, v ktorom Artemas absolvoval svoj prvý rozhovor. Prielom nastal o tri roky neskôr po vydaní singla If U Think I'm Pretty, ktorý neskôr vyšiel na debutovom mixtape Pretty (2024). Na ňom priniesol Artemas odlišný zvuk použitým temných R&B a elektronických prvkov.

Netrvalo dlho a dostavil sa prvý virálny úspech na TikToku, hoci sa tejto platforme spočiatku bránil. Považoval ju za šialenú a nechcel si prostredníctvom nej budovať svoju kariéru. Na veľké naliehanie jeho manažéra sa nakoniec podvolil a to, čo považoval za šialené pri iných prispievateľoch, sa stalo aj jemu. "Najlepšia vec, ktorú môže umelec urobiť je sústrediť sa na svoje remeslo. Na konci dňa je to melódia, pri ktorej sa ľudia zastavia. Počul som príbeh, v ktorom ľudia hovoria, že niekto ako Frank Ocean by v tomto súčasnom prostredí sociálnych médií nemohol existovať, ale úprimne si myslím, že by jeho popularita rástla ešte rýchlejšie."

Rovnako na tom začala byť aj jeho vlastná popularita. Pesnička bola na TikToku použitá vo viac ako 200 000 videách. "Ľudia urobili aj horšie veci, aby upútali pozornosť," obhajuje sa Artemas, ktorý v tej chvíli ešte nemohol tušiť, že čoskoro dosiahne úspech aj mimo sociálnych sietí. V marci tohto roka vydal skutočný banger. Ak ste rádiovými poslucháčmi, nemohol vám uniknúť. Playlisty domáceho éteru ukazujú, že neprejde hodina, v ktorej by pesnička I Like The Way You Kiss Me nezaznela. Aktuálne ťahá svoj desiaty úspešný týždeň a patrí mu druhá priečka. A to sa bavíme iba o slovenskom vysielaní.

Doposiaľ najväčší hit anglicko-cyperského skladateľa a producenta, ktorý je samoukom a nezávislým umelcom, nazbieral viac ako 520 miliónov streamov po celom svete, zatiaľ čo video má v čase písania článku viac ako 58 miliónov videní a pri jeho sledovaní doslova vidíte, ako vám čísla rastú pred očami. Bez preháňania. Okrem toho sa svieži letný hit umiestnil  na 1. mieste v globálnom rebríčku Spotify, na 3. mieste v rebríčku Billboard 200 Chart Ex-US a na 12. mieste v rebríčku Billboard Hot 100.

Teraz, keď je okolo jeho osobnosti sústredená dostatočná pozornosť, má ešte jeden sen: "Raz chcem spraviť album. Ako nový umelec nemôžete vydať celý projekt, pretože ešte nemáte dosť poslucháčov. Cítim, že v blízkej budúcnosti je veľká šanca, že budem môcť vydať celý projekt. Dať to von s celým príbehom za tým. Je to pre mňa naozaj vzrušujúce! Viem, že všetci moji obľúbení umelci majú aspoň jeden alebo dva skvelé albumy a jednoducho sa mi páči myšlienka tejto výzvy," nadchýna sa Artemas a odkazuje svojím poslucháčom: "Chcem nasýtiť Spotify svojimi melódiami, pretože mám v šuflíku veľa vecí, ktorých sa musím zbaviť. Tak sa pripútajte, pretože muziky bude veľa!"

Autorka: Miroslava Rabčanová