Členovia Mastodon majú očividne kreatívny pretlak. V priebehu jedného roka nám priniesli toľko hudby, čo iné kapely nestihnú ani za niekoľko. Netrpí však tým pádom kvalita? Posúďte sami.

Magnet týždňa

Necelého pol roka po vydaní albumu Emperor of Sand tu máme ďalšiu novú hudbu od úderky s názvom Mastodon. Toe to Toes je skladba, ktorá sa na posledný album kapely nedostala, čo je celkom pochopiteľné, pretože by do toho konceptu ani nezapadla. Aj napriek tomu je však skvelá. Spolu s troma nevydanými songami z predošlej štúdiovky Once More Round the Sun ju nájdeme na EP Cold Dark Place, ktoré vyjde 22. septembra. (pm)


Ak si však myslíte, že je to z ich dielne všetko, tak ste asi nepočuli o projekte Fiend Without a Face. Bočná zábavka Brenta Hindsa (gitara, spev) a Branna Dailora (bicie, spev) z Mastodon bez predošlého upozornenia vypustila album, ktorý nesie meno kapely. Počúvajte nižšie na Deezeri. (pm)



Šrot týždňa

Tim Lambesis, ktorý plánoval vraždu svojej manželky, si vo väzení odsedel len dva a pol roka z plánovaných šiestich. Prepustili ho v decembri 2016 a odvtedy sa potichu stihol druhýkrát oženiť a podľa tajného zdroja serveru Rock Feed rozbehnúť nové poľutovaniahodné hudobné aktivity. Podľa zverejnených informácií pripravuje nový album, ktorý vydá pod značkou As I Lay Dying s kompletne obnovenou zostavou. Niet divu, že žiaden z pôvodných členov už s ním nechce mať nič spoločné, keď im spevák takmer zničil kariéry. Pripomeňme, že pôvodní členovia AILD našli nové útočisko v projekte Wovenwar. Médiá netrpezlivo čakajú na zverejnenie mien tých zúfalcov, ktorí sa nechali Lambesisom ukecať. (ak)

Novinky

Paradise Lost vydali nový album Medusa. Je plný ťaživých doom-metaloviek, zabalených do zvuku, ktorým sa kapela v deväťdesiatkach preslávila. Návrat ku koreňom kvitujú fanúšikovia a kritici a my sa môžeme tešiť na skvelý koncert v spoločnosti Pallbearer a Sinistro 11. októbra. Vypočujte si singel Until the Grave, ktorý bol ovenčený lyric videom s plaziacim sa monštrom, objímajúcim zoschnuté vetvy stromov. (ak)


Na konci októbra vychádza novinka experimentálnych death/prog metalistov Ne Obliviscaris. Tretia štúdiovka tejto pomerne neznámej, no prepracovanej partie od protinožcov, sa volá Urn a kapela predstavuje druhý singel z nej. Neľútostné dvojkopáky, hrdelné growly, ale i čistý vokál ako z talianskeho powermetalu. Do gulášu pridajte sláčikové sóla a máte sedem a pol minútový mišmaš, ktorý nemusí sadnúť každému. Kto sa v ich zvuku nájde, bude však bohato odmenený. (ak)


Post-metalisti Rosetta svojpomocne vydali svoju šiestu štúdiovú dosku s krkolomným názvom Utopioid. Oznámili ju v júni, nahrali o mesiac neskôr a teraz si album môžete stiahnuť zdarma, alebo za poplatok z ich oficiálneho Bandcamp profilu. Celkom rýchly pôrod. Američania sú modernou kapelou a v krátkom texte vysvetľujú, že digitálne predaje (aj keď je album k dispozícii zdarma) generujú oveľa viac peňazí, než predaj fyzických nosičov. Preto album vychádza zatiaľ len online a je výsledkom práce všetkých členov kapely - vlastne je doteraz ich najdemokratickejšou nahrávkou, čo sa týka umeleckého vstupu. Je výrazne melodickejší a prístupnejší, než ich starší materiál. Za vypočutie v tomto prípade naozaj nedáte nič. (ak)



Epica uplynulý piatok vydala EPčko The Solace System, združujúce šesť skladieb, ktoré vznikli pri nahrávaní albumu The Holographic Principle. Akustická balada Immortal Melancholy je prezentovaná s prepracovaným animovaným videoklipom, ktorého autorom je animátor Davide Cilloni. Kapela sa začiatkom zimy vydá na európske turné, najbližšie k nám zahrá 9. novembra v Krakove spoločne s kapelami Vuur a Myrath. (ak)


Al Joseph je Youtube talent, ktorý vám spraví deň. Tento undergroundový hudobník a pedagóg stvoril dynamickú funky/djent inštrumentálnu energickú pecku zvanú Nightlights. S kapelou ju nahral a uverejnil na populárnom serveri a veru, nestratil by sa v konkurencii takých shredderov, ako Scale the Summit, Plini či Pomegranate Tiger. (ak)


Stajňa Pelagic Records združuje množstvo zaujímavých spolkov a nie je to už len o domovských The Ocean. Austrálska kapela LO! znie fantasticky nespútane, nekompromisne tvrdo, no zároveň nezabúda na melódie. V roku 2013 predskakovali Cult of Luna, teraz prichádzajú s albumovou trojkou Vestigial, ktorú uvádzajú singlom Glutton. (ak)


Doommetaloví Kauan sa na novinke Kaiho formujú do podoby ambientného projektu, pri ktorom môžete kontemplovať dlhé zimné večery. Ľudia sa v komentároch pod zverejneným singlom Kasvot domáhajú gitár a metalu a po prvý krát mám pocit, že sa ho pri kapele už nedočkáme. Nie je to však škoda, pretože to, čo je hard a heavy, sú v prípade Kauan emócie, prýštiace z každého tónu ich hudby. Podobne je to aj pri Kasvot. Je to atmosférická cesta, ktorou si každý musí prejsť sám. Pripomeňme, že kapela v rámci európskeho turné vystúpi 9. októbra v Prahe, kde prinesie aj nový album. (ak)


Novinka austrálskych progressive rockových Caligula's Horse sa bude volať In Contact a čo je zábavné, názov zverejneného singla má kontrastný náboj - Songs for No One. Veľmi príjemná a prístupná hudba tejto kapely dáva spomenúť na melodické postupy krajanov Karnivool či Dead Letter Circus. Komplikované gitarové seky unifikuje krásne vyvedený pesničkový vokál, na ktorý sa dá okamžite napojiť. A dlhšiu minutáž si ani nevšimnete. Skvelý skladateľský kumšt. (ak)


A od protinožcov sú aj grinderi King Parrot. A že je to teda poriadna sekanica! V údernej Disgrace Yourself nastavujú prostredník všetkým wannabe hviezdičkám, ktoré pre slávu urobia aj prvé-posledné. "Celá kultúra TV, relácií ako X Factor a American Idol ovláda hudobný priemysel a prenikla aj do metalového sveta. Tento song je jedno big fuck you celej tejto ideológii, ktorá musí byť mŕtva a pochovaná." Stále živí a nepochovaní King Parrot vystúpia 21. októbra v Prahe a dva dni na to vo Viedni. (ak)


Speváčka Anette Olzon, na ktorú iste žiaden fanúšik Nightwish nezabudol, má novú kapelu. The Dark Element znie takmer ako Nightwish, mínus troška kláves. Predsa len Tuomasov egoistický prístup pri skladaní sa tu neuplatnil. Projekt vznikol v spolupráci so zakladajúcim členom Sonata Arctica, Janim Liimatainenom a pripravovaný album nesie názov kapely, rovnako ako aj prvá zverejnená skladba. (ak)


Ukrajinci Jinjer majú vonku nové video Who Is Gonna Be the One. Musím povedať, že mi tvorba tejto kapely trochu unikala, ale po tomto songu si rozhodne vypočujem aj ich nový album King of Everything. (pm)


Haluze týždňa

Tak jednoduchý a chytľavý riff, ako má skladba Enter Sandman sa pri troške invencie dá zahrať na milión spôsobov. A presne toho sa dopustil ďalší sympatický gitarový pedagóg, ktorého mena sa nám nepodarilo dopátrať. Jeho Youtube kanál sa však volá Music is Win a toto je slávny hit od Metallicy na spôsob žánrov techno, reggae, pop/punk, indie rock či hip-hop. (ak)


Primitívna riffovačka od The Acacia Strain zvaná Tactical Nuke sa dá zahrať na jednej strune a jej hlavný motív sa spomaľuje za každým breakdownom. Youtuber Kmac2021 jej cover poňal trošku z iného konca a za každým breakdownom sa v jeho skladbe tempo zrýchľuje. Je to veľmi zábavná "podívaná" aj vďaka výrazom jeho tváre. A přitom taková blbost... (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/Mastodon