24. augusta sa odohralo posledné zo štyroch benefičných predstavení speváčky Lenky Dusilovej a VJa Aeldryna s názvom Monument/um. Záver audiovizuálnej série, ktorá mala za úlohu prispieť finančne aj publicitou ohrozeným architektonickým pamiatkam, sa uskutočnil v bývalej Dixovej brusiarne, teraz Fabrike Temný Důl v Hornom Maršove.

Tá bola poslednou, zároveň však kapacitou najväčšou zastávkou projektu Monument/um. Aj tento priestor, rovnako ako predošlé tri zastávky, sa podarilo do posledného miesta vypredať. Monument/um sa vo svojom pilotnom ročníku vydal do pohraničných - sudetských - oblastí severných a západných Čiech. Podporil kostol Navštívenia Panny Márie v Hornom Vítkove v Chrastave, hrad Hauenštejn v Krásnom Lese pri Ostrove nad Ohří, Jablečné lázně v Jablonci nad Nisou a už spomínanú Fabriku Temný Důl v Hornom Maršove v Krkonošiach.

"Mám radosť z tohto happy endu. Že bolo všade vypredané, že sme boli všade vrelo prijatí, že verejnosti nie sú ľahostajné neznáme ohrozené pamiatky a že aj médiá sa vydávajú po stopách nášho výberu," hovorí riaditeľka a spoluautorka projektu Soňa Paleta a dopĺňa: "Ak zoženieme peniaze, tak ďalší ročník plánujeme o dva roky, teda v lete 2021. Na jar 2020 by sme radi urobili Dozvuky Monument/um v Prahe."

Monument/um, kostol Navštívenia Panny Márie Zdroj: Jiří PrincKostol Navštívenia Panny Márie v Hornom Vítkove

Za výnimočným umením cez celú republiku

Finančné prostriedky zo vstupného a z darov vybraných priamo na mieste koncertov poputujú v prospech týchto pamiatok. Podarilo sa získať celkom 229 524 Kč, z ktorých sa budú financovať zásahy, ktoré boli vopred a zmluvne dohodnuté. Konkrétne sumy sa miesto od miesta líši podľa kapacity daných priestorov. Avšak priniesť peniaze nebolo jediným cieľom projektu Monument/um.

"To, že sa Jablečné lázně stali jednou zo štyroch pamiatok v rámci projektu Monument/um, je pre nás veľkou cťou a povzbudením do ďalšieho snaženia o záchranu tejto budovy. Vďaka unikátnemu koncertu Lenky Dusilovej a Aeldryna sa o kúpeľoch zase začalo hovoriť na celorepublikovej úrovni a ja dúfam, že Jablonečáci túto príležitosť vezmú za pačesy a s obnovou kúpeľov sa zase trochu pohne. Môj obdiv patrí celému tímu Monumenta, ktorý do projektu vložil obrovskú energiu," okomentovala spoluprácu zástupkyňa spolku ArtproProstor Anna Strnadová.

Majiteľ ďalšieho objektu Karel Chotek dodáva: "Som veľmi rád, že sa Monument/um konalo vo Fabrike Temný Důl. Ukázalo nám, že za výnimočným umením ľudia dokážu pricestovať cez celú republiku a to je dôležité v budovaní našich plánov s fabrikou. Pre mňa bolo Monument/um jedinečnou akciou, ktorá nemá v súčasnom hudobnom svete obdobu. Hudba spojená s tematickou projekciou ukázala, že fabrika ožila tak, ako by v nej bola denná prevádzka. Bol to krásny pocit, akoby sa splnil môj sen, aby fabrika žila. Takto sa stal aspoň jednodňovou realitou."

Monument/um, Jablečné lázně v Jablonci nad Nisou Zdroj: Jiří PrincJablečné lázně v Jablonci nad Nisou

Autentický, pocitovo vybudovaný projekt

Prípravy projektu Monument/um začali už v roku 2015 po podobnom predstavení oboch protagonistov na záchranu Reinerovej fresky na zámku v Duchcove. Prípravy projektu od okamihu jeho vzniku cez výber vhodných pamiatok až po realizáciu samotných predstavení zabral štyri roky. S výsledkom je celý tím viac ako spokojný.

"Monument/um je autentickým, poctivo vybudovaným projektom s transparentnými výsledkami, ktorému sa podarilo zodpovedne plniť svoje sľuby a zámer. Je to zásluha naozaj malinkého, ale silného a odvážneho tímu srdciarov, v ktorého čele stojí riaditeľka projektu Soňa Paleta. Verím, že sa nám podarí opäť zohnať nutnú základnú finančnú podporu na ďalší ročník, ktorým by sme radi znova podporili ďalšie menej známe ohrozené pamiatky či objekty, ich správcu a spolky, ktorí za tieto miesta dýchajú. A hlavne, osobne sa teším na ďalšie objavovanie a nové témy, ktoré nám pri ďalšej misii prídu do cesty a ktorá budeme môcť otvoriť," opisuje svoje dojmy z projektu jeho hlavná tvár Lenka Dusilová.

"Mať možnosť stráviť niekoľko nocí vo vybraných pamiatkach a toto sústredenie zakončiť s Lenkou vždy inak špecifickým vystúpením bolo niečo úžasné, občas aj trochu strašidelné, ​​a dlho to vo mne bude ešte doznievať. Som tiež nesmierne rád, že sa nakoniec všetko podarilo, na to, ako náročné to bolo a ako málo ľudí bolo v tíme. Keď si spomeniem na niektoré tie ťažké situácie a zásadné rozhodnutia alebo vyústenia, neubránim sa pocitu, že nad nami asi bdel nejaký neviditeľný element. Možno to ale bola len naša pozitívna energia a spoločný cieľ, ktoré nás tým všetkým sprevádzali," dopĺňa Aeldryn.

O všetkých pamiatkach, ktoré boli súčasťou projektu Monument/um vznikli medailóniky, ktoré sú venované ľuďom, ktorí ich zachraňujú. Medailónky vznikli v produkcii ArtZóna Českej televízie a pozrieť sa na ne môžete TU.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Jiří Princ

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová