Tohtoročný november k nám bude neuveriteľne priateľský. Koncertami sa to bude len tak hemžiť a čakajú nás aj viaceré zaujímavé novinky. Niektoré z nich si predstavíme už dnes.

Magnet týždňa

Magnetom je jednoznačne koncertný november v Bratislave. Na obvyklých miestach činu – Randal a MMC – sa odohrajú nasledovné akcie: dvanásteho prifrčia citovo zafarbení francúzski mladíci Betraying the Martyrs, dvadsiateho uvidíme masaker – Children of Bodom so supportom v podobe poliakov Decapitated. 22. novembra budeme pripravení zjemniť a v obtiahnutých kožených nohaviciach a s rozpustenými vlasmi si zametlíme na powemetalové hviezdy Kamelot so supportom v podobe ReVamp. No a 24. 11. preladíme na black a death. Severské úderky Keep of Kalessin sa na pódiu vystriedajú so Soilwork. Pozrite si kompletný program a zosúlaďte si kalendáre. (ak)


Šrot týždňa

Dostať sa dva týždne po sebe do magnetu, a potom do šrotu, to asi dokáže málokto. Tentokrát sa to ale jednoznačne podarilo často skloňovanej kapele Metallica. Po minulotýždňovom ohlásení koncertu na Antarktíde sa opäť „blisli“. V rozhovore pre magazín Q sa zastávali Justina Biebera, a dokonca sa tak trochu označili aj za jeho fanúšika. Nech sa páči! (pm)


Novinky

Fúzatí groovemetalisti Mastodon, ktorých nesmierne vydarený album The Hunter má už bezmála dva roky, sa o slovo hlásia s live DVD koncertom Live in Brixton. Materiál bol nafilmovaný vo februári minulého roka a vyjde 10. Decembra v digitálnej forme. Pozrite sa na trailer pod textom. (ak)


Brazílska Sepultura vydáva trinásty štúdiový album. Jeho názov znie dosť poeticky, The Mediator Between the Head and Hands Must Be the Heart. Samotná zvuková náplň je však pekelne temná. Ide o prvý album kapely nahrávaný v USA od roku 1998. Server Metalhammer priniesol jeho stream. Poďte na to! (ak)

Machine Head oslavujú desiate výročie albumu Through the Ashes of Empires. Robert Flynn preto cez týždeň na oficiálnom youtube kanály kapely zverejnil hneď niekoľko demo-verzií, ktoré zatiaľ nikde nevyšli. Medzi ne sa dokonca dostala aj jedna predtým nezverejnená skladba. Počúvajte nižšie! (pm)


Austrálske zoskupenie Portal zosobňuje to najtemnejšie a najzlovestnejšie, čo som mal kedy možnosť v rámci metalu vidieť a počuť. Piati satanáši svojou hudbou a pódiovou prezentáciou navodzujú hororovú atmosféru, akú Vám žiaden film nesprostredkuje. Tento rok vydali štvrtý album zvaný Vexovoid a v tieto dni dokonca videoklip. Aj temniaci ich ranku totiž musia hrať podľa korporátnych pravidiel vydavateľstva. Robia to ale posvojom. Pozerajte sa. (ak)


Nemecko-švajčiarsky projekt The Ocean (v minulosti s prívlastkom Collective), prišiel o dvoch svojich členov. Už šiesty rok kapela funguje v klasickej päťčlennej zostave, ktorú teraz opustil bubeník Luc Hess a gitarista Jonathan Nido. Hudobníci sa netaja tým, že s umeleckým vedúcim Robinom Stapsom sa nezhodovali v ďalšom smerovaní projektu. Kapela už medzitým oznámila záskok za bicími, ktorým je Paul Seidel, inak bicman nemeckých War from a Harlots Mouth. Trošku paradoxne tak vyznieva nové DVD kapely, ktoré v dokumente zobrazuje členov kapely ako najlepších priateľov na svete. (ak)


Na moje prvé stretnutie s kapelou Steel Panther si pamätám dodnes. Otázka, ktorá sa mi vynorila v hlave, bola: „To myslia vážne?“ Nemysleli. A za to ich mám rád. Za to, že mi pripomínajú, že sa na svete ešte stále nájdu ľudia, ktorí sa neberú úplne vážne. Aj v metale. Ich nové video je rovnako skvelé, aj keď ho ocenia najmä páni. Jeho odkaz je jasný. Party Like Tomorrow Is the End of the World – zabávajte sa, akoby zajtra mal byť koniec sveta. (pm)


Supergrupa Mutation predstavila svoj prvý song z prichádzajúceho albumu Error 500. Už zloženie napovedá, že to bude niečo, čo ste ešte nepočuli. Jej členovia pochádzajú z kapiel Napalm Death, The Wildhearts, Cardiacs, Sisters of Mercy a ďalších a dopĺňa ich japonský noise-ový Merzbow. White Leg si rozhodne pustite. (pm)


Fall City Fall to konečne dopracovali na posledný kus z trilógie Victus. Video k rovnomennému songu je ako vystrihnuté z hry Left 4 Dead. Zbrane, zombies, a tak. Zaujímavý počin. (pm)


Po troch rokoch sa fanúšikovia Fu Manchu konečne dočkali novej skladby. Robotic Invasion prichádza zatiaľ osamotene, ale na jar 2014 by ju mal doprevádzať aj celý album. (pm)


Kalifornskí Impending Doom majú nové video. Je ku skladbe Doomsday a vy by ste si ho mali pustiť hneď teraz. (pm)


S novým videom sa prezentujú aj Enter Shikari. Skladba Rat Race je podľa mňa oproti poslednému albumu trochu nevýrazná a menej inovatívna. Snáď zvyšok bude lepší. (pm)


Haluz týždňa

Zamýšľali ste sa niekedy, ako by znela napríklad skladba Testicular Manslaughter od Cattle Decapitation v mierne poetickom podaní? Takto! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/childrenofbodom

Súvisiaci interpreti: Children Of Bodom, Metallica