Írska kapela U2 oznámila termíny prvých 44 koncertov v rámci Innocence + Experience Tour, na ktorom predstaví nový album Songs Of Innocence (2014) a pravdepodobne aj jeho pripravované pokračovanie Songs Of Experience.

Turné odštartuje 14. mája v kanadskom Vancouveri, nasledovať budú San Jose, Phoenix, Los Angeles, Montreal, Chicago, Toronto, Boston a New York. Európska časť turné sa začne 4. septembra v Turíne, neskôr U2 vystúpia aj v Amsterdame, Štokholme, Berlíne, Barcelone, Antverpách, Kolíne, Londýne, Glasgowe a Paríži. Koncerty sa uskutočnia v krytých halách po tom, ako U2 desaťročie vystupovali na väčších podujatiach pod holým nebom.

Zvláštnosťou tohto turné tiež je, že vo všetkých mestách bude kapela koncertovať vždy dva večery po sebe. Výnimkou sú Los Angeles, New York a Londýn, kde absolvujú až štyri vystúpenia. Dôvodom je údajne skutočnosť, že skupina plánuje v každom meste odohrať dva odlišné koncerty. "Hovoríme o dvoch rozdielnych typoch šou. Jednu noc by išlo o hlasné a výbušné rock'n'rollové vystúpenie. Druhá noc by bola venovaná akustickým aranžmánom, aby sme mohli piesne odprezentovať vo viac intímnom štýle. Úprimne však ešte celkom presne nevieme, ako to bude vyzerať a znieť," uviedol nedávno basigitarista kapely Adam Clayton v rozhovore pre magazín Rolling Stone.

Turné nasleduje po vydaní zatiaľ posledného štúdiového albumu skupiny Songs of Innocence (recenzia), ktorý zadarmo poskytli abonentom svojej oficiálnej webovej stránky, ale aj vyše pol miliarde užívateľov služieb iTunes Music Store. Album si dosiaľ stiahlo 30 miliónov fanúšikov a priamo na internete si ho vypočuli 81-miliónkrát.

  
Zdroj: SITA, TASR, Rolling Stone
Foto: Paolo Pellegrin

Súvisiaci interpreti: U2