Frontman kapely Nirvana Kurt Cobain zomrel pred 18 rokmi. Talentovaný hudobník tento svet navždy opustil 5. apríla 1994. Vo veku 27 rokov sa zrejme vo svojom dome v Seattli zastrelil guľovnicou. Jeho telo našiel elektrikár, ktorý do domu prišiel namontovať alarm. Pitva ukázala, že Cobain mal v tele aj veľké množstvo heroínu.

Ľavoruký multiinštrumentalista a spevák zanechal list na rozlúčku, v ktorom napísal, že "je lepšie zhorieť ako vyhasnúť". V nedeľu 10. apríla 1994 z neho pred viac ako sedemtisícovým smútiacim davom v Seattli čítala vdova Courtney Love. Cobainovo telo spopolnili a jeho zostatky rozptýlili do rieky Wishkah. Z manželstva s hudobníčkou a herečkou Courtney Love má Cobain dcéru Frances Bean Cobain, ktorá tento rok oslávi 20. narodeniny.

Väčšinu svojho života bojoval Kurt s depresiami, chronickou bronchitídou a mal vážne problémy aj so žalúdkom. Roky sa snažil bolesti prekonávať, ale ani lekári ich príčinu nikdy nezistili. Keďže lieky nepomáhali, začal užívať drogy, ktorým postupne úplne prepadol.

Skupina Nirvana sa po smrti jej lídra rozpadla. Posmrtne im vyšlo ešte niekoľko oficiálnych i neoficiálnych nahrávok, napríklad živý album MTV Unplugged in New York (1994), kompilácia hitov Nirvana (2002) alebo kolekcia raritných skladieb s názvom With the Lights Out (2004).

Basgitarista Nirvany Krist Novoselic pôsobil v niekoľkých hudobných skupinách (Sweet 75, Eyes Adrift), no momentálne sa už hudbe aktívne nevenuje. Bubeník Dave Grohl založil v roku 1994 vlastnú kapelu Foo Fighters, s ktorou nahral dodnes sedem štúdiových albumov a získal 11 cien Grammy.

Nirvana - The Man Who Sold The World (live - MTV Unplugged, 1993)

PS: MTV v týchto dňoch ohlásila návrat koncertov Unplugged na televízne obrazovky. Chystá sa osem epizód, v rámci prvej uvidíte na MTV naživo už túto nedeľu (8.4.) kapelu Florence and the Machine. Niektoré z koncertov odvysielajú namiesto MTV televízie VH1 a CMT, všetky epizódy sa budú dať sledovať aj online.

Zdroj: SITA, pm
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: Nirvana