Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone zrušil zo zdravotných dôvodov tri koncerty, ktoré sa mali konať 22. až 24. mája v jeho rodnom Ríme. Oceňovaný umelec má problémy s dvoma stavcami chrbtice.

Hovorkyňa 87-ročného hudobníka potvrdila, že následné vystúpenia v Paríži a Oxfordshire zatiaľ ostávajú bez zmien. Morricone má problémy s chrbticou už dlhší čas, v roku 2014 musel absolvovať operáciu, pre ktorú o niekoľko mesiacov posunul veľkú časť rozbehnutého turné My life in music. Týkalo sa to aj Bratislavy, no dvojnásobnú zmenu termínu slovenským fanúšikom vynahradil naozaj luxusne. V priebehu jedenástich mesiacov sa totiž na Zimnom štadióne O. Nepelu predstavil hneď dvakrát.

Reportáž z tohtoročného koncertu:

Sviatok filmovej hudby v Bratislave: Ennio Morricone oslávil 60 rokov na scéne

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci a diváčky počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty či Pedro Almodóvar.

Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo. Americká Akadémia filmových umení a vied ho vo februári cenila aj za hudbu westernu Osem hrozných (2015) v réžii Quentina Tarantina. Počas kariéry získal tiež tri Zlaté glóbusy. Okrem spomínanej snímky Osem hrozných to bolo aj za hudbu pre filmy Misia (1986) a Legenda o pianistovi (1998). Tento rok dostal okrem Oscara aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Zdroj: SITA (bbc.com, archív), Hudba.sk
Foto: AP Photo/Gero Breloer

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone