Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone je pripravený pokračovať v koncertovaní po tom, čo pre zdravotné ťažkosti musel v máji zrušiť tri koncerty v rodnom Ríme. Ako príčinu oceňovaný umelec uviedol problémy s chrbticou.

Ako však 87-ročný hudobník uviedol agentúre AP, v súčasnosti sa už cíti lepšie. Zároveň prezradil, že aj po rokoch máva pred koncertmi trému. "Som nervózny, pretože niekedy aj napriek dobrej vôli sa môže stať čokoľvek," vyhlásil.

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci a diváčky počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty či Pedro Almodóvar.

Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo. Americká Akadémia filmových umení a vied ho pritom ocenila aj za hudbu westernu Osem hrozných (2015) v réžii Quentina Tarantina. Počas kariéry získal tiež tri Zlaté glóbusy. Okrem spomínanej snímky Osem hrozných to bolo aj za hudbu pre filmy Misia (1986) a Legenda o pianistovi (1998). Tento rok dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.  

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Gero Breloer

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone