V sobotu 28. septembra sa bude v priestoroch bratislavského klubu Pink Whale konať výnimočný večer. Slovenský hudobník a skladateľ Karol Mikloš tam pokrstí svoj nový album Nočné vlaky. Po 30 rokoch na hudobnej scéne nahral svoje vrcholné dielo plné krásne melancholických gitarových pesničiek pretkaných elektronikou. Celý album je navyše tentokrát výlučne v slovenčine.

Aktualizácia (13.9.2024): Koncert s krstom sa mal pôvodne konať 14. septembra, no kvôli počasiu bol preložený o dva týždne na 28.9.2024. Miestom konania zostáva Pink Whale a zakúpené vstupenky sú platné na nový termín.

O texty plné introspektívnych monológov, spovedí a vyznaní sa okrem Karola Mikloša postarali Pavol Bartoš (Pavlovitz) a Vlado Janček (Saténové ruky). Aj vďaka textárskym spolupracovníkom sa experiment, ktorý mal pôvodne dokázať, že v slovenčine sa nedajú robiť pesničky korešpondujúce s atmosférou Karolovej hudby, rýchlo premenil na tvorivú explóziu. Výsledkom je doteraz pravdepodobne najvyspelejší tvorivý počin hudobníka dokazujúci, že v rodnom jazyku jeho pesničkové rozprávačstvo funguje minimálne rovnako dobre ako v angličtine.

Karol Mikloš so svojou kapelou počas koncertu v Pink Whale okrem nových piesní nevynechá ani osvedčené staršie pesničky. Špeciálnym hosťom koncertu bude Laco Lučenič, ktorý pred 30 rokmi produkoval Karolov debutový album, na ktorom sa nachádzala dnes už kultová skladba Tomorrow. O after party v štýle nového i staršieho indie rocku sa zase postará dídžejská legenda Robo Gregor

Predstaví sa však aj nová krv slovenskej alternatívnej scény. Prvý koncert večera totiž odohrá prešovská skupina Pavlovitz, ktorej frontman Pavol Bartoš na Karolov album prispel ako textár. Jeho kapela vznikla z hudobníkov pochádzajúcich z Bardejova a Prešova a je charakteristická svojím grunge-popovým zvukom, ktorého komplexnosť dopĺňajú gitary odkazujúce na post-punk osemdesiatych rokov, elektronické zvuky a folkové korene Bartošovej ranej tvorby. Aktuálne chalani, pôvodne pôsobiaci pod názvom Pavlovitz No Profits, pracujú na novom albume, z ktorého tento týždeň predstavili prvý singel Cestovateľ v čase.

Samotný album Karola Mikloša Nočné vlaky vyjde v piatok 13. septembra na vinylovej platne a digitálne.

Vstupenky na krst: Predpredaj.sk

Karol Mikloš a Pavlovitz - krst albumu Nočné vlaky Zdroj: PR

Nový a starý Pavlovitz:

Redakciu Hudba.sk informoval Robo Gregor z Gregor Agency. Správu sme upravili a doplnili.