Synovia Coreyho Taylora a Shawna "Clowna" Crahana sa vybrali v hudobných šľapajach svojich slávnych otcov. Založili metalovú kapelu Vended a vydávajú eponymný debutový album, ktorý má zaplniť dieru na hudobnom trhu. Tomu podľa frontmana Griffina Taylora chýba patričná agresivita a emócie.

To sa im ľahko robí kariéra, keď majú za sebou metalové legendy - mohli by ste si povedať. A v istom zmysle by ste mali pravdu. Pätica mladíkov Griffin Taylor, Simon Crahan, Cole Espeland, Jeremiah PughConnor Grodzicki založila kapelu v roku 2018 a krátko po vydaní prvých singlových nahrávok vyrazila na spoločné turné s kapelou Slipknot.

Neprajníci zaplnili sociálne siete odmietavými komentármi, ktorými vyjadrovali pohŕdanie voči začínajúcej kapele, ktorá sa nechá vodiť za ručičku slávnymi oteckami. Iní ich označovali za napodobeninu či kópiu Slipknot. Mladíci sa s tým vyrovnali ako praví metalisti.

"Ľudia sú naštvaní, ale ak by ste boli na našom mieste, absolvovali by ste to turné, tak už držte hubu," odkázali závistlivcom. Sami uznali, že ich štartovacia dráha bola odlišná od väčšiny iných kapiel, avšak za svoju hudobnú cestu si zodpovedajú sami. "Sme banda talentovaných 18, 19, 20-ročných ľudí, ktorí sa snažia ukázať svetu, že to môže dokázať každý," obhajovali sa v čase svojich začiatkov.

Do svojej tvorby si od otcov hovoriť nenechajú, a tí sa o to vlastne ani nesnažia. A ako hovoria: "hudobný talent našich rodičov sme nedostali. Objavili sme ho sami." "Nikdy pre nás nič nenapísali, nikdy nám neukázali, ako hrať, nikdy nám neukázali, ako fungovať na pódiu, nikdy nič z toho neurobili," objasnil Taylor. A Simon dodáva: "Otec mi nikdy neukázal, ako hrať na bicie. Možno mi ukázal maličkosti, ale gro som sa naučil sám - všetci sme sa to naučili sami."

Ich talent a odhodlanie začínať od nuly je dôvodom na oprávnenú pýchu Coreyho Taylora, ktorý o synovi hovoril v rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu Lazer. "Nedá sa ani opísať, aký som na toho chlapca hrdý." Zaspomínal si na deň synovho narodenia, kedy sa sám seba pýtal, čo z neho vyrastie. "A teraz je z neho šialený metalový pirát, rovnako ako ja. Nielen Griffin, ale Simonovo  bubnovanie znie neuveriteľne. Všetci chalani - Cole a Grod znejú skvele. Gitary jednoducho predčili všetko. Jeremiah na basgitare je jednoducho skvelý. Som na týchto chlapov naozaj, naozaj hrdý."

Šesť rokov po založení skupiny oznámili Vended debutový album, ktorý vyjde 20. septembra. "V hudbe momentálne chýba istá miera agresivity a emócií a my chceme túto medzeru vyplniť týmto albumom. Predstavuje všetko, čo je Vended . 'Zabudni na všetko, čo vieš - len to prijmi.' Buď si s nami alebo proti nám. Vended je entita, ktorá sa snaží ovládnuť svet a tento album je prvým krokom. Vitajte vo Vendede."

Pripravovanú nahrávku produkoval Chris Collier, ktorý spolupracoval s kapelami, ako Korn a Flat Black. Obsahuje 13 zúrivých skladieb vrátane vydaných singlov Am I the Only OneThe Far SideNihilism.

Autorka: Miroslava Rabčanová