Viac než desať rokov od vydania debutového albumu The iAge (2013) sa v Kalifornii žijúci slovenský hudobník Martin Zverko, známy ako Sandozz, vracia s druhým albumom Police and Silence. Album, ktorý je od 22. augusta k dispozícii digitálne prostredníctvom Revolter Records, je osobným skúmaním lásky, straty a ľudského osudu. Čoskoro budú nasledovať fyzické kópie na vinyle a CD, ktoré fanúšikom ponúknu hmatateľné spojenie so Sandozzovým zvukovým svetom.

Hudobník, producent a lingvista Sandozz prináša do svojej hudby jedinečný pohľad, ktorý spája slow-core estetiku s energiou post-punku. Album Police and Silence, ktorý sám označuje ako "panoptický post-punk", obsahuje živé gitary, basgitary, bicie a analógové syntetizátory. Autor pri jeho tvorbe úplne odmietol virtuálne nástroje v prospech surového, organického zvuku. Tým hudobník podčiarkuje samotný obsah albumu, ktorého hlavný odkaz najlepšie vystihujú jeho slová: "Láska je najdôležitejšou udalosťou a úlohou, aká existuje. Nepokazte si vzťahy, nikdy ich nemôžete získať späť."

"Mojou hlavnou inšpiráciou je život a hľadanie lásky, mieru a jednoty v tomto vesmíre. Tento album je príbehom lásky od prvej do poslednej piesne," vysvetľuje Martin Zverko. Album je podľa neho pozvánkou na skúmanie hĺbok ľudských emócií pod vedením introspektívnych a sugestívnych zvukových scén. "Dúfam, že to [poslucháčov] prinúti premýšľať o svojich blízkych... Dúfam, že im to pomôže pozviechať sa, ak sú sklamaní, a prinesie im to opäť radosť, keď budú smutní," dodáva hudobník.

Každá skladba na nahrávke je sama o sebe príbehom, ktorý sa zaoberá témami strácania, romantických pletiek a sebapoznávania. Titulná skladba Police and Silence rozpráva príbeh lásky, ktorá je taká intenzívna, že vedie k drastickým činom a následkom. Medzitým skladba Cease the Fire ponúka dojemné zamyslenie nad sebaodpustením a nebezpečenstvom nenaplnených túžob.

Proces výroby albumu bol rovnako zložitý ako jeho témy. Zverko si všetky nástroje nahral sám, pričom využil svoje dlhoročné skúsenosti a hlbokú lásku k analógovému zariadeniu. "Tento album som vytvoril bez akýchkoľvek VST nástrojov. Všetko bolo nahrané so skutočnými gitarami, bicími a syntetizátormi," delí sa o svoje skúsenosti. Jeho dôsledný prístup sa rozšíril aj na fázu mixáže, kde použil kombináciu in-the-box mixáže a externého vybavenia, vrátane vintage reverbovej jednotky Korg DRV-3000, ktorá dodáva zvuku albumu osobitý nádych.

Police and Silence je k dispozícii na všetkých hlavných streamovacích platformách a čoskoro vyjde aj na vinyle a CD. Viac informácií nájdete na stránke Revolter Records alebo sledujte Sandozz na sociálnych sieťach, kde nájdete najnovšie informácie.

Martin Zverko prezradil, že v budúcnosti chystá zaujímavé projekty vrátane možných spoluprác a posunu smerom k elektronickým zvukom. Hoci koncertovanie momentálne nie je na programe dňa kvôli jeho profesionálnym záväzkom, fanúšikovia Sandozzovej tvorby sa môžu tešiť na príležitostné živé vystúpenia, najmä na Slovensku a v Kalifornii.

Na Slovensku koncertuje Sandozz v zložení:

  • Martin Zverko – gitara a spev
  • Martin Kováč – klávesy
  • Ján Kováč – gitara a klávesy
  • Igor Fabian – gitara
  • Peter Andráš – basgitara
  • Jozef Kolcún – bicie

Vypočujte si celý album Police and Silence na Bandcampe:

Redakciu Hudba.sk informoval Martin Zverko. Správu sme upravili a doplnili.