Rocková gitarová ikona sa hmatníka nevzdáva aj napriek odlišným názorom svojich legendárnych kolegov. Na budúci rok má viacero plánov, z ktorých rockové médiá zostali prekvapené. Ani jeden z nich však nepracuje s názvom Led Zeppelin.

Magnet týždňa

Jimmyho Pagea už otravujú otázky o reunione LedZep. Pri prezentovaní nových remasterov albumov Led Zeppelin IV a Houses of the Holy na zvedavého žurnalistu s takouto otázkou reagoval: "Nemyslím si, že reunion bude niekedy možný. Nebudem referovať detaily o názoroch ostatných členov, takže len poviem, že to nevyzerá nijako nádejne."

Page, ktorý sólovo vystupoval od roku 1988 hovoril aj o svojej kariére: "Ak by som mal vystupovať, bolo by to s ľuďmi, ktorých mená by pre vás boli nové. Ešte som ich dokopy nedal, ale učiním tak budúci rok. Ak budeme hrať, tak okrem sólového aj materiál ranných The Yardbirds. A určite aj nejaké novinky..."


Šrot týždňa

Bývalý gitarista Stone Sour, Jim Root pre austrálsky server Music Feeds uviedol, že ho z kapely vyhodili cez telefón. Stalo sa tak na sklonku minulého roka aj napriek tomu, že s lídrom Coreym Taylorom aj naďalej spolupracuje v rámci Slipknot. "S ostatnými členmi kapely som sa nerozprával, takže neviem, čo si mysleli o mojom vyhodení. Len mi zavolali a hodili ma cez palubu. Aj tak si myslím, že som mal na tú hudbu iný názor, takže je to asi lepšie." Root spolupracoval so Stone Sour od roku 1996.


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

[sic] si zahrali naživo v štúdiu Rádia_FM v metalovej show Headbanger_FM. Bol to jeden z tých pamätných večerov.


Pamätné bolo aj letné hranie pražských punkáčov Hanba. Minulý týždeň uzreli svetlo sveta tri skvelé videá z tohto augustového večera.


Človek sa stále učí. Až do minulého pondelka som napríklad netušil, že toto je originálna verzia krásnej skladby The Nurse Who Loved Me, ktorú poznáme od A Perfect Circle. Vďaka Shortymu z Millhouse a Symbiosis už viem.


Nové DVD od Dream Theater je epický kus práce. A pre nás, ktorí sme ich videli vo Viedni a najmä v Bratislave s bonusom v podobe okamžite naskakujúcich zimomriavkových spomienok na jeden z najlepších koncertov tohto roka.


Steven Wilson a nahrávanie jeho nového albumu!


Novinky

Parádni Mastodon vydali nový klip k skladbe The Motherload z novej dosky Once More 'Round The Sun. V rámci metalovej scény dosť inovatívne video, ktorého stredobodom sú twerkujúce tanečnice, má od začiatku minulého týždňa 860-tisíc videní. Zdanlivú popularitu videoklipu vyvolali aj kontroverzie spustené britským novinárom Donom Lawsonom, ktorý v článku denníka The Guardian označil video za sexistické. Bubeník kapely sa bránil argumentom, že len zrealizovali rýchly námet a chceli si utiahnuť z hip-hopových videí. Samotné video vo svojom blogu obhajovala aj jedna z tanečníc, ktorá má najväčšie právo posudzovať jeho sexistickosť.


Devin Townsend
spustil nový stránku ziltoid.com, ktorá predostiera zápletku najnovšieho albumového príbehu o vtipnom zelenom mimozemšťanovi Z2, ktorý vyjde už koncom októbra. Na stránke nájdete aj prvý diel mini seriálu, ktorá ju načŕta. Pozrite si aj zastávky turné, ktoré obsahujú aj Bratislavu.


Švédska progressive rocková kapela Soen, ktorú založil bývalý bubeník Opeth Martin Lopez, predstavila prvý singel z nového albumu Tellurian. Typicky atmosférická skladba plná kontrastov, taká je Tabula Rasa – pri ktorej netreba opomenúť ani výborný videoklip. Jeho režisér Kirke Ailio Rodwell pointu zhrnul jednoducho: "Určitým spôsobom to video sumarizuje život s jeho korenistými a smutnými momentmi." Druhý album kapely Soen vychádza 4. novembra.


Uplynulý týždeň sa predstavila aj nová superskupina Vanishing Life, zložená z členov Rise Against, Quicksand, Gorila Biscuits a Trail of Dead. Kapela punkových veteránov má prvý singel zvaný People Running. Na budúci rok skupina samozrejme plánuje nový album.


Sledujte koncertný klip americkej progresívnej kapely Redemption, v ktorej sú zainteresovaní členovia Fates Warning a Agent Steel, v minulosti tiež Symphony X. Pesnička Noonday Devil bude súčasťou nového releasu Live from the Pit, ktorý vyjde na značke Sensory Records ešte tento rok.


Epileptici z The Dillinger Escape Plan sa spojili s raperom Jarrenom Bentonom, aby spolu nahrali hip-hopový singel pre značku Converse. Song Rage vyjde na exkluzívnom EPčku vydávanom práve americkou obuvnou značkou. Čo hovoríte na takúto spoluprácu?


A v zaujímavej súvislosti uvádzam aj ďalší song. Bubeník vyššie spomenutých Dillinger, Billy Rymer, má tiež hardcore-ovú kapelu No Machine, s ktorou nahral singel Get it Together, ktorý si môžete vypočuť pod textom. V kapele ďalej figuruje basák/vokalista NK Michael Sadis (predošlý názov kapely North Korea bol pre kontroverzie skrátený) a gitarista Isaac Bolivar (Happy Body Slow Brain). Svoje debutové štvorskladbové EP Volume One uvedú 7. októbra.



(Už nie až tak) mladá londýnska djentová krv Brutai, ktorá predskakovala napríklad Uneven Structure alebo Monuments, má nový singel Relapse, ktorý uviedla uprostred príprav na nový album. Kapela má na konte už jedno EP a či sa ju oplatí sledovať nám zdeľte v komentároch.


Po kliknutí na odkaz serveru NPR Music môžete počúvať celý nový album anglickej industriálnej kapely Godflesh. Album A World Lit Only by Fire je siedmym zárezom v ich diskografii a prvým dlhohrajúcim albumom od roku 2001. Dvojčlenná formácia, ktorú tvoria Justin Broadrick a G. C. Green, bola v rokoch 2002-2010 neaktívna, aby sa vrátila s uvedením júnového EP Decline & Fall. Nový album vyjde 7. októbra.

Excentrickí glam metalisti Steel Panther majú nový vtipný klip Pussywhipped. Skladba otvára ich tretí album All You Can Eat, ktorý vyšiel 1. apríla tohto roku. Americká kapela, ktorá jestvuje už od roku 2000, momentálne predskakuje Judas Priest na americkom turné, kde iste naberie veľa nových fanúšikov.


Noví videoklip prinášajú aj Poliaci Decapitated, ktorých deathové radovánky pekne sprogresívneli. Šiesty album Blood Mantra obsahuje deväť kúskov, medzi nimi aj skladbu Instinct.


Haluz týždňa

Pozrite si úplne úžasné video, na ktorom 18-ročný Dimebag Darrell sóluje ako keby bola jeho gitara len na jedno použitie. Video pochádza z roku 1984, kedy bola Pantera nezávislou glam metalovou kapelou. Chlapci z kapely (založenej v roku 1981) prerazili až so svojím piatym albumom Cowboys from Hell, ktorý vyšiel v roku 1990. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: ultimateclassicrock.com

Súvisiaci interpreti: Jimmy Page, Stone Sour