Víkend atraktívneho divadla vo Zvolene vznikol 17. 11. 1989 na prelome režimov. Pôvodne chcel prezentovať divákom alternatívne umenie, ktoré pôsobilo v akejsi šedej zóne socialistickej kultúry. Nebolo zakázané, bolo ale často pod drobnohľadom tajnej polície a komunistických ideológov.

Občas bolo zakazované, ale väčšinou mohlo existovať, kým neprekračovalo isté, pre režim tolerovateľné medze. Po Nežnej revolúcii sa zdalo, že festival bude musieť "preprogramovať" svoju dramaturgiu, zamerať sa na niečo iné, ale rýchly vzostup nacionalizmu, rýchla demoralizácia a skorumpovanie politickej scény, nástup mečiarizmu a prienik mafie do štátnych štruktúr, ktorý vlastne trvá dodnes.

Plus k tomu všetkému, dnes máme v parlamente okrem rozkrádačov verejných financií aj neonacistov, populistov a psychicky nevyrovnaných jedincov, čo opodstatnenosť existencie Víkendu atraktívneho divadla stále potvrdzuje. Dramaturgia festivalu sa tak meniť nemusela, len pojem alternatíva začal chápať širšie. Alternatíva ako nositeľ étosu, ako ukážka, že existujú aj iné cesty a iné hodnoty, nielen pochybná sláva, stotožňovanie sa s potetovanými gladiátormi, či bezduchými kráskami, alebo túžba po materiálnom bohatstve.

Koncerty, debaty, divadelné a filmové predstavenia 

Tohtoročný program festivalu je opäť namiešaný z divadelných a filmových predstavení, debát a koncertov. Po pár rokoch sa do Zvolena vráti pražské Divadlo na zábradlí s predstavením o nestoroch československého alternatívneho divadla Korešpondencia V + W a po prvý raz sa predstaví pražské A studio Rubín s politicky nekorektnou fraškou Obludov. Zo slovenských divadiel to bude GUnaGU s tohtoročnou novinkou o tom, ako technické možnosti komunikácie vlastne vedú k nekomunikácii Milujem svoj mobil a divadlo Stoka s predstavením Kritérium. Jedno z najlepšie hodnotených predstavení tohtoročnej divadelnej sezóny Mučeník prinesie divadlo z Liptovského Mikuláša Gasparego. A s predstavením Jadro, ktoré vzniklo v reakcii na vstup neonacistu do banskobystrickej krajskej politiky a jeho nedemokratické kroky, príde do Zvolena banskobystrické Štúdio tanca.

Film Zuzany Piussi Ťažká voľba ukáže, aké neľahké je vyberať si vo voľbách zo slovenského politického guľášu a kabaret Michala Havrana sa zas bude špeciálnych festivalových hostí pýtať či už Nie je načase prestať pindať?!. Tohtoročná diskusia bude spovedať hneď troch angažovaných umelcov Davida Kollera, Michala Kaščáka a Petra Kalmusa, prečo ich okolnosti nútia vyjadrovať sa k veciam verejným, prečo Nedokážu držať hubu?

A hudobná dramaturgia bude tiež dobre namiešaná. Od jazzmana Laca Décziho, možno budúceho kandidáta na českého prezidenta, cez undergroundovú rockovú kapelu Jasná páka s Davidom Kollerom, od folku k rocku smerujúcej Katarzie s Martinom Valihorom až po recesistickú postpunkovú skupinu Vydrapená bužírka punk systém so silným antišportovým odkazom a s Michalom Kaščákom ako bubneníkom a spevákom. V neposlednom rade ponúka VAD ako novinku aj alternatívnu elektronickú scénu s menami ako FVLCRVM, Nobody listen, Noks & Good Mood či Egosurfer a s tým spojený workshop Inšpirácia a postupy pri tvorbe elektronickej hudby.

Víkend atraktívneho divadla sa uskutoční 24. až 27. novembra 2016 v Dome kultúry ŽSR vo Zvolene. Organizuje ho občianske združenie Dlhý, široký a bystrozraký s OZ NKA v spolupráci s mestom Zvolen a DK ŽSR. Festival sa koná aj vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček.

Súvisiaci interpreti: Katarzia , Martin Valihora