Slávna britská trip-hopová kapela, ktorá bola v roku 2011 ozdobou festivalu Pohoda, vystúpi v lete po prvýkrát v Českej republike. V rámci európskeho turné zahrá v pražskej Tipsport Aréne (štadión HC Sparta) na výstavisku v Holešoviciach.

"Sme radi, že sa Portishead pripojí k menám ako Radiohead, PJ Harvey, Tom Waits, The National alebo Morrissey, ktoré sme priviezli do Českej republiky taktiež ako prví," hovorí Nick Hobbs z usporiadateľskej agentúry Charm Music. Vstupenky budú v predaji od 11. marca v bežných predajných sieťach v cenách od 890 do 1.590 Kč (35 až 62 eur).


Portishead založili v roku 1991 speváčka Beth Gibbons s multiinštrumentalistom a producentom Geoffom Barrowom. V roku 1994 vydali debutový album Dummy, za ktorý kapela získala prestížnu Mercury Prize. Na nahrávaní albumu sa ako spoluproducent a hudobník podieľal aj gitarista Adrian Utley, ktorý sa krátko po jeho vydaní stal oficiálnym tretím členom kapely.

Druhý, eponymný album vyšiel v roku 1997, no po vyčerpávajúcom turné sa kapela na dlhé roky odmlčala. Od roku 1999 sa členovia venovali len sólovým projektom. V roku 2005 sa spojili na benefičnom koncerte pre obete tsunami a o tri roky neskôr sa fanúšikovia konečne dočkali tretej štúdiovky s príznačným názvom Third.

Ak vám to nestačí takto v skratke, prečítajte si podrobnú biografiu skupiny, ktorú sme zverejnili, keď boli Portishead deň pred Vianocami v roku 2010 potvrdení na Pohodu. Odporúčame aj zaujímavý rozhovor s Geoffom Barrowom, ktorý vznikol priamo na festivale.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z agentúry ArtsMarketing.CZ.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Portishead