Odkedy sa u nás naposledy predstavili izraelskí Orphaned Land, ubehlo už viac ako šesť rokov. Medzitým kapela oslávila krásne 30. výročie existencie. Teraz je to už 33 rokov od jej vzniku a zároveň je tento rok 20. výročie prelomového albumu Mabool.

Koncert Orphaned Land v Bratislave mal byť už v roku 2021, termín dlho očakávaného európskeho turné kapely sa však viackrát presúval kvôli pandémii a nakoniec aj kvôli vojne v Izraeli. Museli sme si preto na návrat jednej z najslávnejších skupín z Blízkeho východu počkať o niečo dlhšie. Už túto jeseň však slovenským aj českým fanúšikom vynahradia zameškané v rámci turné k minuloročnej výnimočnej nahrávke A Heaven You May Create.

Kapela vystúpi 20. septembra v pražskom Futurum Music Bare a 22. septembra v bratislavskom Randali. Sekundovať jej budú špeciálni hostia Science of Disorder a A Nest of Plagues.

Skupina Orphaned Land je jednou z tých, ktoré nesmú chýbať v playliste žiadneho fanúšika orientálneho metalu. Každá ich skladba v sebe ukrýva dôležité myšlienky a núti človeka zamyslieť sa nad tým, čo sa deje celkovo vo svete, ale hlavne v krajine, odkiaľ pätica Kobi Farhi (spev), Uri Zelcha (basgitara), Matan Shmuely (bicie, perkusie), Chen Balbus (gitara, klávesy, saz, oud, sprievodné vokály, zvonkohra) a Idan Amsalem (gitara, bouzouki, sprievodné vokály) pochádza. Ich tvorba sa tematicky zaoberá kultúrou, náboženstvom stredného východu a všeobecným šírením mierového posolstva.

Počas svojej doterajšej kariéry Orphaned Land zaznamenali už niekoľko významných úspechov a ocenení. V roku 2014 získali cenu Metal Hammer ako Global Metal Band of the Year (Svetová metalová kapela roka). V roku 2018 vyhrali cenu na Progressive Music Awards v Londýne v kategórii Videoklip roka za video k skladbe Like Orpheus. Pri tvorbe tohto klipu sa inšpirovali skutočným príbehom moslimky, ktorej fotografia s Nergalom z Behemoth sa stala virálnou a spôsobila, že jej rodičia jej zakázali akýkoľvek styk so svetom metalu. Vo videu vidíme židovského chlapca a moslimské dievča ako sa tajne vytrácajú na koncert Kreatoru.

V júni 2021 Orphaned Land oslávili 30 rokov existencie odohraním koncertu v najväčšej izraelskej koncertnej sále Heichal HaTarbut, čím sa stali prvou metalovou kapelou, ktorá v nej kedy hrala. Koncertu sa napriek vtedy platným pandemickým obmedzeniam zúčastnilo 2400 ľudí.

Súčasťou vystúpenia bol aj 45-členný orchester Israel Chamber Opera Orchestra. Všetko bolo vysielané cez livestream a v decembri minulého roka vyšiel záznam tohto koncertu ako hudobný a DVD nosič s názvom A Heaven You May Create, podľa ktorého sa teraz nazýva aj ich aktuálne turné.

Orphaned Land sa tešia obrovskej popularite aj v arabských a moslimských krajinách. Snažia sa totiž šíriť posolstvo mieru na Blízkom východe a vo svete vôbec, spájajú ľudí bez rozdielu rasy a stierajú hranice medzi náboženstvami. Ich odkaz pre všetkých je jasný: Ľudia by mali byť súdení podľa toho, aké majú srdce a podľa vnútornej úprimnosti, a nie podľa ich náboženského presvedčenia. Vo svojej hudbe kombinujú prvky heavy a progresívneho metalu s orientálnou, arabskou hudbou a s prvkami tradičnej izraelskej hudby.

V septembri zažije Praha a Bratislava multikultúrny večer plný orientálnej a arabskej hudby v kombinácii s metalovou energiou a inštrumentálnym majstrovstvom. To všetko je doplnené o silné posolstvá, ktorých nositeľom je najmä charizmatický frontman Kobi Farhi a jeho uvedomelé texty. Okrem hudobného zážitku sú tak koncerty Orphaned Land vždy nezabudnuteľným kultúrnym a duchovným zážitkom.

Ako support vystúpia dve kapely. Prvou z nich sú Švajčiari Science of Disorder, ktorá vzišla zo zvyškov thrashmetalovej skupiny Soulless. Sami svoju hudbu definujú ako mix old school metalu s ťažkým švédskym zvukom. Rozhodne u nich ale počuť aj malý vplyv moderného metalu a žánrovo je ich možné zaradiť niekde medzi death metal a metalcore.

Druhým supportom sú naši maďarskí susedia A Nest of Plagues. S rokom vzniku 2014 sú v tejto trojici existenčne najmladší, ale kvalitatívne nezaostávajú. Svedčí o tom napríklad aj ich spolupráca s Lenou Scissorhands, speváčkou Infected Rain. Štýlovo je ich tvorba zmesou groove metalu s metalcoreom a deathcoreom, čím sa podľa ich vlastných slov "snažia vysporiadať s emocionálnou zložkou mysle, s ktorou každý z nás musí bojovať".

Vstupenky na bratislavský koncert sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk a lístky do Prahy nájdete v sieti Předprodej.cz.

Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)