Jeden z najzádnejších tvorcov svetovej noiseovej hudby sa po prvý raz predstaví na Slovensku. V rámci koncertnej série Memento More zahrá Merzbow 13. apríla ojedinelý koncert v košickom kultúrnom centre Tabačka Kulturfabrik. Sprevádzať ho budú ďalší dvaja hudobní mágovia Balázs Pándi a Mats Gustafsson. V takejto zostave zahrajú len dvakrát – v Košiciach a Budapešti.

Na scene pôsobí od roku 1979 a stihol vydať už viac ako 350 nahrávok. Umelecké meno Masami Akitu vychádza z názvu diela nemeckého dadaistu Kurta Schwittersa Merzbau a reflektuje Akitove sympatie k estetike dadaismu a junk artu. V jeho hudbe cítiť aj prvky progressive rocku, free jazzu, súčasnej vážnej hudby a musique concrète. Známa je tiež jeho inšpirácia erotickými praktikami ako BDSM a bondage.

Okrem plodnej hudobnej kariéry je Akita spisovateľom a editorom niekoľkých japonských časopisov. Je autorom 17-tich kníh, píše hlavne o umení, avantgarde a postmodernej kultúre. Profesionálne sa tiež venuje maľbe, ktorú vyštudoval, fotografii, filmu a tradičnému japonskému tancu Butoh.

Merzbow - Minus Zero

Balázs Pándi je zázračnym dieťaťom maďarskej jazzovej scény. Na bicie hrá od svojích troch rokov. Na jeho spontánnom hudobnom prejave je cítiť radosť zo súžitia s jeho nástrojom. Vďaka svojmu hudobnému nadhľadu a zmyslu pre pohotové a vtipné reakcie je Balázs veľmi obľúbeným štúdiovým hráčom a ročne preto hosťuje na nahrávaniach niekoľkých desiatok albumov od New Yorku po Tokio. Jeho uvoľnenosť na koncertoch často ústi do hrania so zlomenými paličkami, zapájania divákov do hry či búrania bicej zostavy. Balázs Pándi a Merzbow spolupracujú od roku 2008.

ZU feat. Balázs Pándi - live @ Moszkva Caffe

Saxofonista, improvizátor a skladateľ Mats Gustafsson pochádza z mesta Umeå na severe Švédska. V 80-tych rokoch bol výraznou súčasťou punkového hnutia v Štokholme, kde študoval klasickú flautu. V súčasnosti pracuje ako sólovy umelec. Spolupracoval na mnohých medzinárodných koncertných projektoch a šnúrach s umelcami ako Peter Brötzman, Sonic Youth, Jim O'Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, The Thing a Sonore. Je kurátorom niekoľkých medzinárodných hudobných festivalov a spolumajiteľom vydavateľstiev Slottet, OlofBright Editions a Blue Tower Records.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Filip Drábek z Tabačka Kulturfabrik.

Súvisiaci interpreti: Merzbow