Nový bratislavský festival BA City Beats po menách ako Aloe Blacc, Rudimental, Hadouken!, The Orb alebo The Boxettes potvrdzuje ďalšiu hviezdu - britskú speváčku Katy B, ku ktorej pridáva domáci Polemic. Veľké mená dnes potvrdili aj organizátori Uprisingu, kde sa predstavia opäť predstavia Macka B a Mad Professor.

Zásluhou oboch festivalov je tak isté, že začiatok aj koniec festivalovej sezóny bude v Bratislave v znamení hudby svetových parametrov.

Katy B ukáže, prečo jej Anglicko leží pri nohách

23-ročná Angličanka, ktorá si v júni na BA City Beats odbije slovenskú premiéru, napriek mladému veku stihla na scéne viac, ako niektorí interpreti počas celej kariéry. Prelomový bol pre ňu rok 2010, kedy po krátkej epizóde pod menom Baby Katy začala už ako Katy B pracovať na vlastnom debutovom albume. Úspechy singlov Katy on a Mission a Lights On s hosťujúcou hip-hopovou umelkyňou Ms. Dynamite ju okamžite vystrelilo medzi najväčšie hviezdy mladej generácie britských interpretov, ktorí spájajú svet popu a elektronickej tanečnej hudby. Speváčku si všimla napríklad aj londýnska dubstepová formácia Magnetic Man. Katy B jej vokálne vypomohla v skladbe Perfect Stranger, z ktorého bol ďalší veľký hit.


Prvú sólovú štúdiovú nahrávku s názvom On a Mission napokon vydala v apríli 2011. Magazín NME jej dal 8 bodov z 10 možných a Pitchfork 8,1 bodu z 10. Album si napokon vyslúžil aj nomináciu na prestížnu Mercury Prize. Za tretí singel z tejto nahrávky s názvom Broken Record speváčka vlani získala NME Award v kategórii Najlepšia dancefloorová hymna roka. V súčasnosti pracuje sympatická ryšavka so zamatovým vokálom na druhom albume. Pomáha jej s ním renomovaný skladateľ a producent Guy Chambers, ktorý stojí za úspechom Robbieho Williamsa.


Festivalová stálica Polemic za 25 rokov na scéne stihla vyprodukovať množstvo úspešných štúdiových albumov, výberovku, živák a také hity ako Baba-Ryba, Ako to prežijem, Komplikovaná, Hurikán alebo Gangster-ska. Fanúšikov na Slovensku aj v Česku si získala energickými vystúpeniami, ktoré ľudí za každého počasia doslova nakazia dobrou náladou. Pred pár týždňami uviedli bratislavskí hudobnící na trh novú štúdiovku Hey! Ba-Ba-Re-Bop (2013) s hosťami ako Paľo Habera, Lenka Dusilová, Katka Knechtová či Matěj Ruppert, ktorú predstavili na veľkom turné.

Novinku spolu s veľkými hitmi zahrá Polemic aj na festivale BA City Beats, ktorý už má v programe také mená ako Rudimental, Everything Everything, Hadouken!, Aloe Blacc, The Orb, Danko Jones, Tosca, The Boxettes, Tomáš Sloboda & Sounds Like This alebo Jana Kirschner. Festival sa uskutoční v dňoch 20. a 21. júna na Tyršovom nábreží v Bratislave, teda na rovnakom mieste, ktoré cez víkend hostilo vydarený šiesty ročník Bratislavského majálesu (fotoreport).


Nové posily Uprisingu: Protoje, Macka B, Mad Professor, Randy Valentine

Program najväčšieho bratislavského festivalu Uprising takisto rastie každým týždňom. Doteraz oznámené mená napovedajú, že 23. a 24. augusta zažijú bratislavské Zlaté piesky poriadny náklad a dnes si Uprising do svojho zoznamu pripisuje ďalších štyroch významných interpretov. Sú nimi vychádzajúce hviezdy z Jamajky Protoje a Randy Valentine a britské legendy Macka B a Mad Professor.

Protoje
, vlastným menom Oje Ken Ollivierre, je rodák z Jamajky, ktorý od malička vyrastal v hudobnom priemysle. Obaja rodičia boli známi muzikanti a bratranec Don Corleon, ktorý sa stará aj o produkciu jeho skladieb, je jedným z najlepších jamajských producentov. Osud úspešného muzikanta mu tak bol doslova predurčený. Protoje vydal dva albumy The Seven Year Itch a The 8 Year Affair, do širšieho povedomia sa dostal hlavne skladbou Rasta Love, v ktorej hosťuje Ky-mani Marley.


Druhým ohlaseným interpretom je talentovaný jamajský reggae spevák a textár Randy Valentine. Na scéne sa síce nepohybuje dlho, ale jeho mixtape Bring Back the Love ho katapultoval medzi najväčšie súčasné svetové reggae objavy.


Legendu menom Macka B a dubového virtuóza Mad Professora netreba fanúšikom Uprisingu zvlášť predstavovať. Macka B odštartoval ako headliner prvý ročník Uprisingu a Mad Professor vystúpil na druhom ročníku. Tentokrát spoja svoje sily do jedného vystúpenia a spolu s kapelou Roots Ragga Band zaručujú veľkolepú show.


Organizátori Uprisingu sľubujú ešte veľa zvučných mien a zároveň pozývajú fanúšikov, aby sa príšli naladiť na veľkú klubovú akciu Outlook & Uprising Launch Party, ktorá sa odohrá 31. mája v dvoch bratislavských kluboch Batelier a Fuga na Továrenskej ulici č. 14. Lístky na festival Uprising sú aktuálne v predaji za 30 €.

Text: Ján Papač (BA City Beats), Silvia Turnerová (Uprising)
Foto: PR / BA City Beats

Súvisiaci interpreti: Katy B, Macka B