Z domácich interpretov sa o to postarali Majk Spirit so Celeste Buckingham, Delik a Separ, od susedov z Česka zas dorazili ukážky nového albumu Prago Union a prvý singel z pripravovanej tretej sólovky Fattea. Množstvo čerstvých skladieb a klipov samozrejme zas predstavili aj zámorskí intepreti ako napríklad De La Soul, J. Cole, Tony Touch alebo B.o.B.

Minulý piatok sa v bratislavskej Refinery Gallery uskutočnil dvojkoncert Majka Spirita a Celeste Buckingham so živou kapelou, na ktorom táto dvojica predstavila aj avizovaný klip k spoločnej skladbe I Was Wrong. Čierno-biele video sa nakrúcalo v Kalifornii a režíroval ho Jiří Marshal. Viac o spomínanom koncerte si môžete prečítať TU.

Majk Spirit & Celeste Buckingham - I Was Wrong

Ako je už dlhšie známe, Delik z formácie Moja Reč pripravuje svoju debutovú sólovku, z ktorej pred časom predstavil prvý singel Nostalgia. Minulý týždeň potom oznámil, že každú poslednú nedeľu v mesiaci až do vydania albumu vypustí na svetlo sveta nový singel. Paradoxne svoj sľub splnil v prvú júnovú nedeľu, keď hneď aj s videom predstavil skladbu Iba ja, ktorú produkoval DJ Fatte (o ňom dnes ešte bude reč).

Ako sme spomínali už minulý týždeň, Moja Reč sa spolu s množstvom ďalších interpretov už tento mesiac predstaví na prvom ročníku festivalu Hip Hop Žije, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna na bratislavských Zlatých pieskoch. Vstupenky na podujatie sú k dispozícii na stránke Predpredaj.sk.

Delik - Iba ja

S novou skladbou Nakazený sa v uplynulých dňoch prihlásil aj Separ, ktorý sa do beatu od Emeresa otvorene rozrozprával o stave spoločnosti a domácej hip-hopovej scény. Track, o ktorého refrén sa postaral Tomáš Botló, zakončil vyjadrením, že slovenský hip-hop nutne potrebuje Lúzu, Druhú Stranu a starý Kontrafakt.

Separ - Nakazený feat. Tomáš Botló

A teraz už sľubovaný DJ Fatte. Ten momentálne pracuje hneď na troch projektoch naraz - okrem spoločných albumov s Restom a MC Geyom aj na tretej producentskej sólovke. Tá zatiaľ nemá stanovený názov, vie sa však, že na rozdiel od inštrumentálnych albumov Což takhle dát si Tesař a Fatte No More bude obsahovať aj množstvo českých, slovenských a tiež niekoľko zahraničných hostí. Prvým singlom sa stala skladba Príbehy sĺz, v ktorej sa o vokálnu stránku postaral Separov kolega z Gramo Rokkaz Decko.

DJ Fatte feat. Decko - Príbehy sĺz

Z Česka dorazili aj ukážky štvrtej štúdiovky Prago Union, ktorá ponesie názov Vážná hudba. Novinka vyjde už 16. júna a bude obsahovať 21 skladieb, ukážky ktorých zmixoval do päťminútového tracku DJ Maro. Viac sa dozviete TU.

Prago Union - Vážna hudba (snippets)

Na opačnej strane Atlantiku asi najviac zaujali legendárni De La Soul so singlom Get Away (The Spirit Of The Wu), ktorý je, ako už samotný názov napovedá, inšpirovaný Wu-Tang Clanom. Skladbu, ktorá sa bude nachádzať na ich pripravovanom albume You’re Welcome, predstavili priamo prostredníctvom veľmi originálneho videa.

De La Soul - Get Away (The Spirit Of The Wu)

O rozruch sa postaral aj J. Cole, ktorý zverejnil asi najočakávanejšiu skladbu z pripravovanej druhej sólovky Born Sinner. Je ňou vec Crooked Smile, do ktorej si pozval zvyšné dve žijúce členky skupiny TLC - Chilli a T-Boz. Born Sinner vychádza už 18. júna.

J. Cole feat. TLC - Crooked Smile

B.o.B síce momentálne pracuje na novom albume Underground Luxury, to mu však zjavne nebráni v tom, aby vypustil video k skladbe ešte z vlaňajšej štúdiovky Strange Clouds. Konkrétne ide o singel Chandelier s refrénom od Lauriany Mae.

B.o.B feat. Lauriana Mae - Chandelier

Tony Touch v júli po deviatich rokoch vydá tretí diel svojej série The Piece Maker s podtitulom The Return Of The 50 MCs. Prvou ochutnávkou z neho sa stala skladba Unorthodox, do ktorej si Tony Toca pozval silnú zostavu v zložení Raekwon, JD Era, Ghostface Killah a RZA.

Tony Touch feat. Raekwon, JD Era, Ghostface Killah & RZA - Unorthodox

Rick Ross v pondelok oznámil, že jeho label Maybach Music Group vydá 6. augusta tretiu kompiláciu Self Made Vol. 3. Z nej sa následne dostali na internet hneď tri single, pričom jedným z nich je aj skladba Poor Decisions. Tú spolu nahrali Wale, spomínaný Rick Ross a Lupe Fiasco, o beat sa postaral Jake One. Track sa v podstate okamžite dočkal aj vizuálu.

Wale feat. Rick Ross & Lupe Fiasco - Poor Decisions

O tom, že Pusha T vydá 16. júla svoju debutovú sólovku My Name Is My Name, sme písali už niekoľkokrát. Avšak menej sa hovorí o tom, že o dva týždne ho predbehne jeho starší brat No Malice s nahrávkou Hear Ye Him. Z tej najnovšie predstavil track Bury That.

No Malice feat. Jon Bibbs - Bury That

Masta Ace vydal vlani veľmi solídny album MA_DOOM: Son Of Yvonne, ktorému sa však nedostalo toľko publicity, koľko si zalúžil. Člen EMC sa preto snaží tento svoj počin pripomenúť klipom k skladbe I Did It, ktorý rekapituluje dlhú a úspešnú kariéru tejto legendy.

Masta Ace - I Did It

Ako už vieme, dvojica El-P a Killer Mike momentálne nahráva spoločný album pod názvom Run The Jewels. Ďalšou ochutnávkou ich úsilia je skladba Banana Clipper, v ktorej hosťuje Big Boi z OutKast.

Run The Jewels feat. Big Boi - Banana Clipper

Wrekonize vydá koncom tohto mesiaca debutovú sólovku The War Within, a preto je logické, že krátko po singli Anxiety Attacks sa dočkala videa aj ďalšia skladba. Tentoraz padla voľba na energickú záležitosť Freak, v ktorej člena ¡Mayday! dopĺňa Tech N9ne.

Wrekonize feat. Tech N9ne - Freak

Aj Ghostface Killah bude mať dnes v tejto rubrike dvojité zastúpenie, keďže si ho ako hosťa pozval do skladby Smoking Blood Drinking Fire dlhoročný člen Wu-Family Shyheim. Track sa bude nachádzať na kompilácii The Bottom Of New York 3.

Shyheim feat. Ghostface Killah - Smoking Blood Drinking Fire

Na záver tu máme ešte dva voľne stiahnuteľné oficiálne mixtapey. Prvým z nich je While You Wait..., ktorý má na svedomí Sir Michael Rocks z The Cool Kids. Nahrávka obsahuje desať skladieb vrátane veci Hold On, Hold Up, ku ktorej vzniklo aj video. Celý mixtape je k dispozícii TU.

Sir Michael Rocks - Hold On, Hold Up

Spevák Mayer Hawthorne na budúci mesiac vydá nový album Where Does This Door Go, čakanie naň sa však rozhodol skrátiť hodinovým mixom s názvom Soul With A Hole Vol. 1, ktorý obsahuje klasické soulové piesne od interpretov ako Dee Dee Warwick, The Marvelettes alebo Sly, Slick & Wicked.

Mayer Hawthorne - Soul With A Hole Vol. 1

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Prago Union