Skupina Oceán v piatok po takmer 25 rokoch vydala nový album Ve smíru. Pár dní pred jeho uvedením na trh fanúšikov potešila videoklipom k piesni Bludný Holanďan. Túto skladbu skupina venovala Petrovi Mukovi.

Štúdiová novinka má jedenásť skladieb a vznikla v produkcii Armina Effenbergera. "Ve smíru je viac než kedykoľvek predtým kolektívne dielo i vrátane producenta, ktorý hral významnú rolu," podčiarkuje prínos producenta klávesák Petr Kučera.

"Zvukovo je to súčasnosť, ale zároveň sme chceli nadviazať na albumy z rokov 1990, 1991 a 1992. Tento album považujem za taký most medzi dobou vtedy a dobou teraz. Vrátili sme sa k tomu, čo nás baví, čím žijeme," dodává bubeník Jan Vozáry. 

Výhradným textárom je najnovší člen skupiny Petr Hons: "Samozrejme, že som chcel nadviazať na pôvodný Oceán, ale aj na Shalom a veci, ktoré som písal pre Petra Muka na jeho sólové albumy."

Jitka Charvátová verí, že novú tvorbu ocenia aj skalní fanúšikovia zosnulého speváka. "
Myslím si, že na kúzlo Oceánu a jeho posolstvo sa podarilo nadviazať," hovorí 41-ročná speváčka, ktorá je frontmankou od roku 2011.

Oceán pokrstí nový album na troch miestach: 15. júna v pražskom klube Roxy, o týždeň neskôr (22.6.) v klube Fléda v Brne a na 19. augusta je naplánované špeciálne vystúpenie v Bratislave. 


Skupina Oceán vznikla v roku 1985. Počas doby svojho pôsobenia vydala tri albumy - Dávná zem (1990), Pyramida snů (1991) a 2 ½ (1992). Poslednú skladbu nahrala v rou 1992 a na konci toho istého roku odohrala svoj posledný koncert s Petrom Mukom.

Skupina síce na scéne pôsobila krátko, ale dodnes má silnú fanúšikovskú základňu. Vo svojej dobe sa stala kultom, ktorý ovplyvňoval štýl mladých ľudí. Skupina dokonca absolvovala aj turné po Veľkej Británii v roli predskokana skupiny Erasure.

Paradoxne až po predčasnom úmrtí Petra Muka sa skupina vrátila na scénu. Aktuálnu zostavu skupiny tvoria Jitka Charvátová (spev), Petr Kučera (klávesy), Petr Hons (gitara) a Jan Vozáry (bicie). Z očakávaného štvrtého albumu už kapela predstavila skladbu Dante, dnes si ho na streamingových službách môžete vypočuť celý.

Počúvajte album Ve smíru na Deezeri:

 
Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z Warner Music. 

Súvisiaci interpreti: Oceán