Nádej pre Briana Johnsona a fanúšikov originálnej zostavy AC/DC priniesla firma, ktorá vyrába špeciálne odposluchy.

Magnet týždňa

AC/DC začiatkom roka najprv prerušili koncertné turné pre spevákove problémy so stratou sluchu. Hrozilo mu, že ak by vystupoval ďalej, mohol by úplne ohluchnúť. Kapela sa ale rozhodla pokračovať a miesto Briana zobrali na záskok Axla Rosea z Guns N' Roses. Značná časť fanúšikovskej základne AC/DC s týmto krokom nesúhlasila a vrátila vstupenky, hoci nakoniec toto spojenie legiend fungovalo prekvapivo dobre. Axl sa dokonca vyjadril, že by chcel v turné pokračovať a pridať ďalšie koncerty. Podľa slov Briana Johnsona to však vyzerá, že by sa do zostavy mohol vrátiť po tom, čo vyskúšal nové odposluchy od firmy Asius Technologies. Držíme palce, nech sa mu to podarí! (pm)


Šroty týždňa

Festivalová sezóna je tu! Okrem radosti z vystúpení našich obľúbených kapiel to ale často znamená aj nejaké nepríjemnosti. Viac ako 70 fanúšikov nebude na tohtoročný Rock Am Ring spomínať v dobrom. V piatok sa nad nemeckým festivalom zatiahli mračná a miesto zasiahla silná búrka. Blesk, ktorý trafil priamo na festival, zranil už spomínaných fanúšikov. Viacerých museli previezť do okolitých nemocníc, ôsmi utrpeli ťažké zranenia, jedného museli dokonca oživovať na mieste. Incident sa odohral v piatok okolo ôsmej večer.

Keď sa počasie ukľudnilo, festival pokračoval ďalej, v nedeľu ho však kvôli nepriaznivej predpovedi predčasne ukončili. Podobne vyčíňali živly aj minulý rok, keď blesk na podujatí poranil 33 ľudí. Rock am Ring navštívilo v rámci jeho 31. ročníka približne 92-tisíc ľudí. Program ponúkol interpretov ako Red Hot Chili Peppers, Deftones, Bullet For My Valentine, Tenacious D a ďalších. (pm + SITA)


Problémy sa na festivaloch nevyhýbajú ani kapelám. Presvedčili sa o tom aj páni z Korn na Rock In Rio Lisboa 2016. Frontman Jonathan Davis si trochu "zaplachtil", keď sa počas Coming Undone potkol a spadol na pódiu (0:47). Treba ale uznať, že ani na chvíľu nezaváhal a spieval ďalej. Väčší bol ale problém s aparatúrou, ktorá viackrát odmietla poslúchať, až sa kapela nakoniec rozhodla predstavenie predčasne ukončiť. (pm)


Inštrumentálna časť Rage Against the Machine nedávno začala propagovať nový projekt Prophets of Rage v spolupráci s dvojicou Chuck D z Public Enemy a B-Real zo Cypress Hill. Pochopiteľne sme sa teda začali tešiť. Po prvom koncerte ale nadšenie opadlo, pretože namiesto novej tvorby hrali úspešné hity od RATM, Public Enemy a Cypress Hill. Radosť si teda odložíme na neskôr - kým tento projekt nevyprodukuje niečo vlastné. (pm)

Novinky

Nemeckí industrialisti Rammstein zahrali v piatok na festivale Rock In Vienna svoju novú skladbu. Odznela zatiaľ len druhýkrát a jej text je poskladaný z názvov skladieb kapely. Novinka, známa pod názvom Ramm 4, teda asi nebude klasická albumovka, ale len nový úvodný song na koncerty. Skladbu si môžete vypočuť nižšie, reportáž z festivalu vydáme ešte v priebehu dneška. (pm)


Švédski chlapci z Pain of Salvation znovu vydávajú svoje dnes štrnásť rokov staré dielo Remedy Lane, tentokrát ale s podtitulom Re:Visited (Re:Lived & Re:Mixed). Ten reprezentuje remastrovanú verziu albumu, ako aj živý záznam z amerického festivalu Prog Power z roku 2014. Za remix nahrávok je zodpovedný renomovaný Jens Bogren a dnes si môžete vypočuť prvý výstup jeho práce. Novú verziu skvelej Rope Ends. (ak)


Staršiu nahrávku sa rozhodli vzkriesiť a znovu uviesť do života aj rockeri Faith No More. Debutový album We Care a Lot vyšiel ešte s prvým vokalistom Charlesom Mosleym a titulnú skladbu z neho pozná určite každý, kto si aspoň občas zapne rádio. Aj keď nahrávka vyšla na kazete a vinyle v novembri 1985, na CD sa objavila až o desať rokov neskôr. Basgitarista Billy Gould vo svojej pivnici našiel originálne mastrované pásky s 10 piesňami albumu. Tie boli remastrované Maorom Appelbaumom a na novom vydaní budú doplnené tromi demami z pôvodných ôsmich stopových pások, dvomi live skladbami a tromi novými remixmi. Nahrávka má prídomok Deluxe Band Edition, pretože ju kapela vydáva sama a má nad ňou kontrolu. Vyjde 19. augusta (obal+tracklist). (ak)


Iron Maiden, ktorí aktuálne lietajú po svete s novým albumom The Book of Souls, zverejnili live verziu novej skladby Death or Glory. Videoklip je krásnym kompilátom koncertných záberov s drobnými detailami (spievajúci členovia Anthrax), ale i nespútanej energie, ktorú kapela a hlavne jej líder rozdávajú. Na Slovensku ich uvidíme presne o mesiac - už 6. júla! (ak)


Machine Head na americkom satelitnom rádiu SiriusXM odpremiérovali svoj nový singel Is There Anybody Out There?. Tým zároveň definovali, komu je novinka určená - širokému publiku. Je to taký štandardný rádiový rock, ktorý neurazí, ale nie je ničím výnimočný. Za zmienku stojí použitie klávesov, ktoré pre kapelu nie sú úplne typické. Sme teda zvedaví, či sa týmto smerom MH uberú aj na novom albume, alebo je to len pokus rozšíriť fanúšikovskú základňu. (pm)

Nový album Hellyeah bude obsahovať skladbu s pôvodnou gitarovou stopou od Dimebaga Darrella. S pôvodným bubeníkom Pantery Vinniem Paulom pred štrnástimi rokmi prvýkrát nahral cover skladby od Philla Collinsa I Don't Care Anymore. Producent Kevin Churko oddelil pôvodnú gitarovú stopu a zasadil ju do znovunahratej verzie od aktuálnej zostavy Hellyeah. Vinnie Paul pre Rolling Stone povedal: "Vždy sme cítili, že Dimebag je súčasťou našej kapely a robí mi veľkú radosť, že ho ľudia majú možnosť počuť i v roku 2016." (ak)


Epica, ktorá už v utorok vystúpi v Bratislave, predstavila obal a názov novej štúdiovky. Album The Holographic Principle vyjde 30. septembra 2016 a bude siedmou štúdiovkou holandských symfometalistov. (ak)


Ak poznáte prácu švédskeho multiinštrumentalistu a producenta Dana Swanö, iste Vám neušla formácia Witherscape, ktorý vedie spoločne s Ragnarom Widerbergom (Shadowquest). Po debute Inheritance z roku 2013 prichádza druhý album tejto progressive death dvojice, s názvom The Northern Sanctuary. Opäť sa môžete tešiť na vypäté deathové vály, pretkané lahodnými sólami a čistými vokálmi. Prvá zverejnená skladba sa nazýva Wake of Infinity. (ak)


Žáner black metal / avantgardná špina. Tak sa na facebooku označuje pofidérny one-man projekt Gnaw Their Tongues, ktorý uviedol do temnoty sveta nový song. Živelná a nekľudná klepačka Silent Burned Atrocities sa objaví na albume, ktorý ešte nemá meno, ale za to má obal a nie hocijaký. Je na ňom biely zajačik na pozadí obráteného kríža. To si dovoľte! Holandský projekt jestvuje už desať rokov a na jar 2015 začal pôsobiť i naživo. Musí to byť katarktický zážitok. (ak)


Začiatkom roka nahrala kapela Deep Purple svoju novú štúdiovku. Klávesák Don Airey to potvrdil v telefonickom rozhovore pre ruskú agentúru TASS. Vydanie albumového nástupcu Now What?! z roku 2013 je však ešte otázne. Aj keď je nahrávanie kompletné, je potrebné ju zmixovať. Snáď to však kapela stihne do konca roka. (ak)


Fates Warning vypustili prvú lastovičku z novinky Theories of Flight, ktorá vyletela v podobe príjemne poetického lyric videa. Skladba From the Rooftops začína pokojným introm, po dvoch minútach však exploduje do štandardného metalového besnenia. Text otváračky nového albumu je podľa slov vokalistu Raya Adlera "o živote, ktorý máme len jeden a preto by sme ho mali žiť naplno. Neskrývať sa pred tým, čoho sa bojíme, chopiť sa šance, meniť svet okolo seba a zanechať po sebe stopu". (ak)


Haluze týždňa

Na americkom festivale Maryland DeathFest bol videný malý chlapec, ktorý moshpituje brutálnejším spôsobom, než mnohí starší fans. Nadšené dieťa sa na malých nohách rútilo do smrtiaceho kolesa v rytme thrashmetalových Athrophy a neskôr extrémistov Impaled Nazarene. Ohľaduplní metláci poskytli pomocnú ruku počas pádu a nebojte sa - pred hlasnou hudbou bolo dieťa chránené štuplami do uší. (ak)


Tvorcovia počítačovej hry DOOM vložili do soundtracku desivý easter egg (skrytý odkaz). Elektro-industriálna skladba Cyberdemon má v vo svojej zvukovej DNA satanské číslo 666. Na spektograme ho objavil jeden z fanúšikov hry. Nižšie si môžete vypočuť, ako tieto tri šestky znejú. (ak)


A na záver niečo pre domácich športovo-hudobných fajnšmekrov. Hosťom metalovej relácie Headbanger_FM bude už dnes večer kráľ futbalových komentárov Laco Borbély! Nenechajte si ujsť večer plný skvelej hudby, nekonečných súvetí a odborných termínov. Upútavka 1, upútavka 2.

 
Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: NME.com

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Korn