Každý ich koncert pripomína oslavu dňa Svätého Patrika formou našliapaného punk rocku popretkávaného írskymi tradicionálmi, ktorým vedia roztancovať a rozospievať plné haly ľudí.

Reč je o legendárnych Dropkick Murphys z Bostonu. V rámci aktuálneho turné sa zastavia aj v bratislavskej Refinery Gallery, kde vystúpia už 7. augusta. Nepremeškajte jedinečnú šancu zažiť ich vystúpenie na vlastnej koži, pretože sa nemusí tak skoro zopakovať.

Svoju koncertnú premiéru na Slovensku absolvovali už v roku 1998 v dnes už neexistujúcom klube Rock Pop Jazz ešte ako predkapela jedných zo zakladateľov hardcoru Agnostic Front. Odvtedy uplynulo 25 rokov a The Dropkick Murphys svojich vtedajších mentorov niekoľkonásobne prerástli. Dnes sa už jedná o svetovú kapelu vypredávajúcu obrovské haly s dvanástimi dlhohrajúcimi albumami na konte.

Ich najväčší hit I'm shipping up to Boston použil režisér Martin Scorsese vo svojom oscarovom trileri z prostredia bostonskej mafie The Departed (2006) ako titulnú pieseň a v roku 2010 s ňou otvárali aj tradičný zápas Winter Classic v rámci kanadsko-americkej NHL na štadióne Fenway Park v Bostone.

Kapele už od jej vzniku šéfuje spevák a basgitarista Ken Casey, ktorý je jediným pôvodným a stálym členom v zostave. Najdlhšie to s ním ťahá bubeník Matt Kelly a druhý spevák Al Barr. Ten však bude na tomto turné na podporu novinky Okemah Rising (2023) chýbať, nakoľko sa stará o ťažko chorú mamu doma v Bostone.

Zostavu dopĺňa gitarista James Lynch, multiinštrumentalisti Tim Brennan a Jeff DaRosa, ktorí obsluhujú gitaru, mandolínu, banjo, akordeón a klávesy. Samozrejme, nemôžu chýbať ani typické gajdy. Tie má na starosti Campbell Webster. Okrem toho všetci pomáhajú so spevom, čiže v refrénoch to naozaj pripomína atmosféru v preplnenom Irish pube.

Ich stále rastúca a dlhotrvajúca popularita je okrem neskutočne chytľavých piesní výsledkom tvrdej práce, láske ku komunite, charitatívnej činnosti a poctivého prístupu k vernej fanúšikovskej základni. "Myslím si, že naším cieľom je stať sa AC/DC keltského punk rocku. Najhoršie, čo by sme mohli našim lojálnym fanúšikom, ktorí sú s nami už celú večnosť, spraviť by bolo zmeniť sa na Fall Out Boy s gajdami," povedal kapelník Ken Casey.

Na turné im bude robiť spoločnosť írska kapela The Scratch. Akustické kvarteto priamo z Dublinu, ktoré vzniklo ako žart v kuchyni jedného z členov, prerástlo do serióznej kapely hrajúcej po celom svete. Za jej vznikom stojí láska k akustickým gitarám, metalu a tradičnej írskej hudbe, ktorú pretavili do zaujímavého mixu plného monumentálnych melódií a metalovej intenzity.

Celý večer otvorí domáca punk rocková formácia Fishing Strip z Topoľčian, kde pôsobí aj známy moderátor rádia Rock Matej "Sifon" Mervart. Kapela si v roku 2016 dala prestávku z dôvodu zaneprázdnenosti jednotlivých členov, ale tento rok sa prihlásila o slovo s novým singlom Nikdy nezabudnem.

Návrat na scénu vysvetlil spevák Štefan Valach: "Od roku 2016 sme nenahrali žiadnu vlastnú pesničku, len cover od Karola Duchoňa – Mám ťa rád. Postupom času sme si vedeli viac zorganizovať kalendár a skĺbiť prácu s hraním. A tak sme späť. Myslím, že nová skladba hovorí za všetko. Stále sme to my a stále nám to hrá."

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na oficiálnej stránke usporiadateľskej agentúry CS Music Factory www.csmf.sk a na Facebook evente.

Autor: Tomáš Danišovič