Slovenské zoskupenie Pressburger Klezmer Band, ktoré sa na hudobnej scéne pohybuje už od roku 1995, začalo v uplynulých dňoch nahrávať svoj šiesty album. Štúdiovka s názvom Tants Mit Mir (Tancuj so mnou) vyjde v novembri vo vydavateľstve Real Music House.

Hudbu Pressburger Klezmer Band charakterizuje energická kombinácia židovskej, balkánskej a orientálnej hudby, ale aj slovenský a cigánsky folklór. To všetko s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov radí formáciu medzi popredných predstaviteľov európskej scény world music.

Nový album možno pritom označiť prívlastkom medzinárodný, keďže pozvanie sedemčlennej skupiny prijali hostia zo štyroch krajín - klezmerový klarinetista Merlin Shepherd z Veľkej Británie, akordeonista Miroslav Vuković z Bosny a Hercegoviny, moldavský cimbalista Marcel Comendant a charizmatická srbská speváčka Anita Ribar s perkusionistom Daliborom Martinovom.

Album ponúkne piesne z Balkánu, tradičný klezmer v pôsobivých aranžmánoch s originálnymi improvizáciami i kombináciu židovských a rusínskych melódií z východu Slovenska a Podkarpatskej Rusi. Jeho produkciu majú na starosti hudobníci Robert Pospiš a Martin Sillay. Krst očakávanej nahrávky sa uskutoční 30. novembra v priestoroch bratislavskej Starej Tržnice. Pressburger Klezmer Band svoju novinku Tants Mit Mir uvedú do života za účasti spomínaných hostí zo zahraničia.

Pressburger Klezmer Band - Ale brider

Zdroj: SITA, PR
Foto: Klezmer.sk

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band