Vo veku 80 rokov zomrel britský bubeník Ginger Baker. Smutnú správu oznámila na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter jeho rodina. Muzikant, známy z už nefungujúcej kapely Cream, naposledy vydýchol v nedeľu ráno. "S ľútosťou oznamujeme, že Ginger dnes ráno v nemocnici v pokoji zomrel," uvádza sa vo vyhlásení.

Ginger Baker založil kapelu Cream s Ericom Claptonom v roku 1966. Napriek tomu, že medzi oboma fenomenálnymi hudobníkmi vládli časté nezhody, skupina dosiahla celosvetový úspech. Baker bol známy dlhými sólami na bicie, z ktorých najznámejšie v dĺžke 13 minút je v skladbe Toad. Spory vyúsťujúce až do fyzických útokov mal bubeník kvôli svojej výbušnej povahe aj s basgitaristom Jackom Bruceom, ktorý zomrel v roku 2014. Deväť rokov predtým skupina Cream vystúpila v pôvodnom obsadení po 37 rokoch v Londýne a New Yorku.

Cream fungovali len dva roky, no to im stačilo na to, aby priniesli zmenu v ponímaní rockovej hudby a ovplyvnili po nich vznikajúce skupiny ako Led Zeppelin, Deep Purple či Black Sabbath. Medzi najväčšie hity kapely patria skladby Sunshine Of Your Love, White Room a Crossroads. Po rozpade skupiny Baker a Clapton spoločne s Ricom Grechom z progresívnej kapely Family a Steveom Winwoodom Spencer Davis Group a Traffic) v roku 1969 založili kapelu Blind Faith. Začiatkom 70. rokov bubeník koncertoval s vlastnou skupinou Ginger Baker's Air Force.

Od roku 1986 vydal Baker niekoľko albumov v štýloch od etna po jazz-fusion. Skupiny, v ktorých vystupoval, často niesli v názve jeho meno ako Baker Gurvitz Army (1974-1976), Ginger Baker's Energy (1976) a Ginger Baker Trio. Bol niekoľkokrát členom rôznych skupín ako Hawkwind (1980), Atomic Rooster (1980), Public Image Ltd (1986) a Masters of Reality (1990). V roku 1994 Baker vstúpil do BBM (Bruce-Baker-Moore), krátkodobého projektu, ktorého členmi boli aj Jack Bruce a gitarista Gary Moore.
      
Baker sa oženil štyrikrát a mal tri deti. Vo februári 2013 Baker uviedol, že v dôsledku intenzívneho fajčenia trpel chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a chronickou bolesťou chrbta spôsobenou degeneratívnou osteoartrózou.

Zdroj: SITA, TASR
Foto: Britain Obit - TASR

Súvisiaci interpreti: Cream