Slovenský multiinštrumentalista a spevák Peter Bažík pokrstil v piatok večer v bratislavskom klube svoj debutový album Kto som. Novinka vyšla na USB kľúči o rozmeroch platobnej karty. "Album vydávam na klasickom USB kľúči, ktorý človek môže človek použiť na čokoľvek," povedal Bažík v rozhovore pre agentúru SITA.

K tomuto rozhodnutiu mladého hudobníka priviedlo podľa vlastných slov zásadné uvedomenie. "Bol som totiž doma na Orave a tam máme haldu CD-čiek, ktoré len stoja v kúte a padá na ne prach. Ako som sa raz tak na ne díval, uvedomil som si, že ich aj tak mám všetky nahraté v počítači, to je asi osud každého CD-čka, a tak mi zrazu napadlo, prečo ten vývoj nejako nepreskočiť - uľahčím ľuďom robotu, keď im album dám rovno v tej forme, v akej by to napokon aj tak skončil... Navyše doba ide naozaj rýchlo dopredu, najviac muziky sa počúva dnes v aute a nové autá už ani nemajú CD prehrávač, všetko je už na USB-čku. Je to šikovné, je to spratné a keď človek potrebuje preniesť nejaké dokumenty alebo čokoľvek, môže si ich tak pokojne dať. Dokonca môže tie pesničky aj v pokoji vymazať, pretože album bude od pondelka voľne dostupný na mojej stránke," poznamenal mladý interpret.

Svoju debutovú štúdiovku sa vraj rozhodol zverejniť na internete z jednoduchého dôvodu. "Dostal som otázku od manažéra Petra Nováka, že čo by som chcel viac – 30-tisíc eur za album alebo milión vzhliadnutí. Povedal som, že milión vzhliadnutí. Chcem to šíriť voľne, nech majú ľudia prístup k mojej hudbe. Aj tak väčšinou keď niekto vydal album a ponúkal ho v predaji, ľudia si len počkali, kým si ho niekto kúpil a po pár dňoch bol aj tak na internete stiahnuteľný. Takýmto spôsobom budú tie nahrávky stále na mojej stránke, takže kedykoľvek si ich človek má chuť vypočuť, môže si ich oficiálne stiahnuť. Ten kľúč má slúžiť len ako taký upomienkový predmet," vysvetlil sympatický hudobník.

Duet so Sklovskou ponúkne až dodatočne

Album Kto som zahŕňa 10 skladieb, jedna z nich však na USB kľúči zatiaľ chýba. "Duet so Sisou Sklovskou Tancuj bude na mojej stránke zavesený dodatočne, z technických a zdravotných dôvodov sme totiž nahrávku ešte nestihli dokončiť," povedal Bažík. Každá pesnička, ktorú na album zaradil, zahŕňa vraj konkrétne obdobie jeho života. "Je tam obdobie, keď som študoval na konzervatóriu, potom som si raz len tak prezeral fotoalbum a zrazu som narazil na fotky z detstva, na základe čoho sa mi vynorilo kopec spomienok a urobil som ďalšiu skladbu, potom je tam spomienka na X Factor, na Sisu, na rôznych kamarátov a tak ďalej. Je to také poskladané z rôznych období, počas ktorých ma aj zaujímala a inšpirovala rôzna hudba. Je tam dokonca niečo ako reggae, je tam rock, je tam pop, taká všehochuť," priblížil mladý Oravčan.

Bažíkov debut uviedla do života operná a muzikálová speváčka Sisa Sklovská rozdrveným CD nosičom. "Ja strašne rád robím veci, ktoré nie sú tradičné. Mali sme pripravené zlaté šampanské, no zrazu mi napadlo, že keď už ideme do toho USB kľúča, prečo ho nepokrstiť rozdrveným CD-čkom," zasmial sa mladý multiinštrumentalista.

Počas večera odohral Bažík z albumu šesť skladieb. Návštevníci klubu mohli zároveň ako prví počuť naživo i spomínaný duet so Sisou Sklovskou. Známa spevácka diva je na svojho zverenca z minulého ročníka speváckej súťaže X Factor pyšná a odhodlaná podať mu vždy pomocnú ruku. "Peter, len takto ďalej a pamätaj moje slová, ja som ti vždy k dispozícií. Som tvoja hudobná matka," povedala speváčka na záver ich spoločného vystúpenia.  

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/bazikfan