Hudobným nováčikom roka 2012 bude podľa BBC soulový spevák Michael Kiwanuka. Rozhodli o tom redaktori, ktorí okrem držiteľa ceny BBC Sound of 2012 zvolili aj ďalších interpretov na prvých piatich miestach. Celkovo bolo v ankete nominovaných pätnásť interpretov, ktorých určilo hlasovanie viac ako 160 významných britských kritikov, hudobných redaktorov, producentov, dramaturgov a blogerov.

Talentovaný spevák a skladateľ Michael Kiwanuka pochádza z Londýna, jeho korene však siahajú do Ugandy. Ako tvrdí, jeho tvorbu ovplyvňujú mená ako Otis Redding, Bob Dylan či Miles Davis. Začínal ako sprievodný gitarista, až kým sa nepostavil pred mikrofón a nepodpísal zmluvu s labelom Communion. "Nikdy som si nemyslel, že by som týmto mohol preraziť," uviedol.

S hlasom, ktorý mnohí prirovnávajú k autorovi a pôvodnému interpretovi hitu Ain't No Sunshine Billovi Withersovi, robil 24-ročný hudobník predskokana na turné britskej hviezdy Adele. Debutoval minulý rok v júni s EP nahrávkou Tell Me A Tale, na jeseň nasledovala ďalšia EPčka I'm Getting Ready. Prvý dlhohrajúci album s názvom Home Again vydá 23. marca, ochutnávkou je rovnomenný singel.

Michael Kiwanuka - Home Again

Meno Kiwanuka, ktoré vraj novinári takmer vždy skomolia, má africký pôvod a znamená "Boh bleskov a búrok". Podľa BBC ho však nemohol dostať pokojnejší človek ako Michael. "Jeho hlas je taký oduševnelý a zrelý, že sa zdá akoby znel priamo z Memphisu z roku 1972," napísal o ňom Mark Savage, redaktor BBC News. Keď sa v lete v BBC 6 Music začal hrávať singel Tell Me A Tale, poslucháči sa pýtali, či BBC objavilo stratenú nahrávku Ala Greena.

"Milujem ten zvuk, takže je to veľká pocta. Speváci, ktorých počúvam, sú prevažne z toho obdobia, podľa mňa to bola skvelá éra," povedal pre BBC Kiwanuka, ktorý na klasickom gospeli a soule oceňuje príjemné harmónie, uvoľnenosť a jazzový prístup v porovnaní s priamočiarou súčasnou hudbou.

Michael Kiwanuka - Tell Me A Tale

Michael vyrastal v domácnosti bez hudby, pretože gramofón jeho rodičov sa pokazil, keď bol ešte batoľaťom, a nový si nemohli dovoliť. Hudbu začal spoznávať až v škole, kde vďaka spolužiakom postupne objavil Red Hot Chili Peppers, Nirvanu či neo-soulovú hviezdu 90. rokov D'Angela (ten práve tento rok vydá po 12 rokoch svoj očakávaný tretí album).

Zlom v Kiwanukovom živote však prinieslo CD, ktoré vyšlo ako príloha hudobného magazínu. Obsahovalo totiž skladbu (Sittin' On) The Dock of the Bay od Otisa Reddinga. Tá ho ovplynila natoľko, že si ako 16-ročný zaobstaral gitaru a začal tvoriť vlastné piesne.

Otis Redding - (Sittin' On) The Dock of the Bay

Neskôr začal študovať jazz a istý čas hrával ako koncertný muzikant v rôznych kapelách. V speve sa spočiatku snažil napodobniť svoje vzory, no nakoniec našiel svoj vlastný štýl a rozhodol sa vydať na sólovú dráhu. Väčšinu jeho prvých nahrávok tvorili jednoduché piesne s hlasom a gitarou, ešte donedávna prístupné na Kiwanukovej Myspace stránke.

Plný soulový zvuk získali až neskôr vďaka producentskej pomoci Paula Butlera z indie kapely The Bees. "Vnímal moju hudbu cez zvuk a rytmiku, kdežto ja som videl iba skladbu a jej gitarovú časť. Bolo to vzrušujúce - dal mi nový zvuk, o ktorom som si nikdy nepomyslel, že by som ho vedel dosiahnuť," prezradil pre BBC.

"Môže to znieť akoby bol Kiwanuka mužom žijúcim mimo nášho priestoru a času, ale verí, že práve teraz majú ľudia čerstvú chuť po poctivo spravených piesňach, ktoré hrajú skutoční živí ľudia," uvádza Mark Savage vo svojom článku. "Nástroje, ktoré používajú Adele alebo Florence Welch, sú tu už desaťročia, ale ich platne aj tak znejú sviežo. Pre mňa je to najlepší spôsob ako robiť hudbu."

Michael Kiwanuka - I'm Getting Ready (live)
 
Michael Kiwanuka mal v ankete BBC Sound Of 2012 naozaj silnú konkurenciu. Na druhom mieste sa umiestnil Frank Ocean - americký skladateľ, spevák a raper, ktorý spolupracoval s menami ako Jay-Z, Kanye West, Nas, Pharrell Williams, John Legend či Beyoncé (zložil pieseň I Miss You pre album 4). Člen formácie OFWGKTA (Odd Future) má už teraz v Amerike postarané o sľubnú budúcnosť a strieborná priečka v prestížnej britskej ankete nepochybne jeho kariéru v tomto roku odštartuje naplno. Po minuloročnom mixtape s názvom nostalgia, Ultra (2011) by mal tento rok vyjsť aj jeho oficiálny debut.

Frank Ocean - Swim Good

Tretia je raperka Azealia Banks, o ktorej úspechu po druhej polovici roka 2011 pochybuje asi málokto. Jej singel 212 bodoval vo viacerých koncoročných rebríčkoch, 20-ročná Newyorčanka si navyše prilepšila aj spoluprácou na novom singli Shady Love od Scissor Sisters. Na debutovom albume pracovala s producentom Florence and the Machine či Adele Paulom Epworthom. Na štvorke je 23-ročný dubstepový producent Skrillex, ktorý sa okrem vlastných EP zaskvel aj spoluprácou s nu metalovou kapelou Korn. Jeho prvý dlhohrajúci album s názvom Voltage vyjde už tento mesiac. Prvú päťku uzatvára švédske elektropopové trio Niki & The Dove.

Azealia Banks feat. Lazy Jay - 212

Zoznam Sound of... zostavuje BBC už desiaty rok. Nezáleží pritom na žánri či krajine pôvodu umelcov. Nesmú však mať vo Veľkej Británii vydaný album alebo singel, ktorý sa dostal do Top 20, pričom v roku 2011 bol hranicou dátum 13. november. Okrem toho by mali byť pre britské publikum nováčikmi - nesmú byť známi ako členovia iných skupín, zo seriálov či televíznych súťaží ako X Factor alebo American Idol.

V minulom ročníku zvíťazila Jessie J. Rok predtým triumfovala speváčka Ellie Goulding a pred ňou ďalšia speváčka Little Boots. Ďalšími víťazmi sú: White Lies (Sound of 2010), Florence and the Machine (Sound of 2009), Adele (Sound of 2008), Mika (Sound of 2007), Corinne Bailey Rae (Sound of 2006), The Bravery (Sound of 2005), Keane (Sound of 2004) a 50 Cent (Sound of 2003). Do prvej päťky sa v uplynulých rokoch dostali napríklad Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Razorlight, Joss Stone, Bloc Party, Kaiser Chiefs, The Feeling, Plan B, Guillemots, Klaxons, Duffy, La Roux či Hurts.

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Zdroj: SITA, Bbc.co.uk, pm
Foto: Michaelkiwanuka.com