Od smrti Kurta Cobaina, frontmana legendárnej Nirvany, uplynulo presne 20 rokov. Jeho vplyv v hudbe je však cítiť ešte aj teraz.

Áno, už vás počujem, že Nirvana nebola ani metal, ani nič podobné, ale grunge. Máte pravdu. Ale jednak píšeme aj o tomto žánri a dvak si osobne myslím, že hudba tejto kapely priamo či nepriamo značne ovplyvnila celú scénu. Česť Kurtovej pamiatke. Viac info v článku tu na hudba.sk. Našej správe pridáme trošku čierneho korenia odkazom na novo zverejnené fotografie z miesta tragickej nehody. K prehliadke si pustite song pod textom a máte krásnu audiovizuálnu spomienku. Long live! (pm, ak)


Šroty týždňa

Ak máte radi metalcore a nu metal, prípadne aj s prvkami elektra, nenechajte si ujsť novinku od Sylar. To Whom It May Concern je presne to, čo by ste od podobnej kapely mohli čakať. Vrátane vracajúcich vokálov. Ako bonus k tomu ešte dostanete aj kvalitu nahrávky á la doma na kazeťák. Parádička. Nie! (pm)


Ďalší útok na psychiku prichádza od kapely Delain. V poslednej dobe sa s novinkami od kapiel so ženami za mikrofónom očividne roztrhlo vrece. A práve Delain je pekným príkladom toho, že keď máte v kapele speváčku, nie ste automaticky „cool“. V tomto prípade nepomáha ani fakt, že za video k songu Stardust by sa nemusela hanbiť ani Whitney Houston, či Cher. (pm)


Ak si myslíte, že tento týždeň sú jediní, tak vás sklamem. Nové video predstavili aj Francúzi Whyzdom. Hudobne sú na tom lepšie, ale video k Dancing With Lucifer kreativitou a dobrou produkciou rozhodne neovplýva. (pm)


A do tretice je tu aj novinka od nemeckej kapely Xandria. Lyric video k songu Dreamkepper máte priložené nižšie. (pm)


Novinky

Aj keď sa vraj Tool vrátil k nahrávaniu novej štúdiovky, nikto im už neverí. Ak ste z čakania unavený rovnako, ako my, odporúčam vypočuť nové EP od Lesser Key, v ktorom na basu hrá práve prvý basák kapely Tool, Paul D’Amour. Debut má výborný zvuk a produkciu a vzdialene mi pripomína nielen Tool, ale aj tvorbu China Morena, či už pod hlavičkou Deftones, Crosses, či Palms. Každopádne odporúčam. Počúvajte na YouTube. (pm)


Catacombs Of The Black Vatican bude v poradí už deviatym albumom Black Label Society. Práve z neho pochádza aj skladba My Dying Time. Video k nej nájdete nižšie. Celý album bude dostupný už zajtra. (pm)


Minulý týždeň sme spomínali novinku s menom Happiness is a Smile od The Dillinger Escape Plan. Dostupná je len na limitovanej edícii kaziet a vinylov, ktoré kapela predáva na svojom aktuálnom turné. Jeden z fanúšikov sa ale zľutoval a nahral ju na tajnom koncerte bandy. Nahrávka síce kvalitou neovplýva, ale predstavu si spraviť môžete aj tak. (pm)


Devil You Know postupne predstavuje skladby z ich debutového albumu The Beauty of Destruction. Tento týždeň predstavili ďalšiu, podľa mňa zatiaľ najlepšiu, s názvom A New Beginning. (pm)



Legendy poctivého sludgeu EYEHATEGOD vydajú koncom mája svoje nové LP. Po štrnástich rokoch. Noisey predstavilo zatiaľ aspoň jeden song s názvom Robitussin and Rejection. (pm)

Brutality Will Prevail by ste už zrejme aj podľa názvu tipli na hardcore. A nemýlili by ste sa. Aj keď do neho títo mladí Welšania miešajú aj iné moderné žánre, stále je to celkom fajn hudba. Skúste napríklad ich nové video Escapist. (pm)


Vallenfyre je partička poskladaná z členov Paradise Lost, My Dying Bride, At the Gates a Doom. Druhé LP Splinters budú mať vonku až v polovici mája, ale song Scabs si môžete vypočuť už teraz. Ten zvuk... Ten zvuk je úplne úchvatný. (pm)


Melodický progresív v podaní američanov Three / 3 ma baví už sedem rokov. Od posledného albumu The Ghost You Gave to Me z roku 2011 bola "trojka" ticho. Banda okolo talentovaného vokalistu a gitaristu Joeyho Epparda (ktorý sa venoval sólovej tvorbe) však bude odteraz každý mesiac (tretieho) vydávať jeden singel. Ak Vám lahodia melodické gitary a vokály, smelo do toho. (ak)

Basgitarista amerických Mastodon, Troy Sanders v rozhovore pre magazín Paste zverejnil názov nadchádzajúceho albumu kapely. Nahrávka sa volá Once More Around the Sun a očakávame ju neskôr tento rok (koniec leta/ jeseň). Album bude mať 60 minút, no existuje ďalších 30 minút hudby, ktoré kapela vydá na EP. Členovia svoje nové skladby vychválili do nebies, ale my neuveríme, kým nebudeme počuť. Obal a prvé tracky budú snáď zverejnené čoskoro. (ak)

Sympatická post-metalová pätica z Chicaga, The Atlas Moth, bude mať 10. júna vonku tretí album. Do pozornosti poslucháčov sa uvádzajú so skladbou Collider zo spomenutej nahrávky, ktorú zdieľajú na stránke magazínu Pitchfork. Album The Old Believer vydáva firma Profound Lore a mali by ste jej dať šancu. Ja mám novú obľúbenú kapelu. (ak)

Super hardkorová chuťovka na 4 minúty 44 sekúnd Vás čaká pri kapelke Iron Reagan. Za uvedený čas vypočujete ich nové trinásť skladbové EP Spoiled Identity. Úplná bomba! :-) Je to inak bočák členov Municipal Waste a Darkest Hour. Počúvajte a za ľubovoľnú cenu sťahujte na bandcampe. (ak)

Haluze týždňa

Upozornenie. Hranie metalu môže mať vážne následky. Ako výstrahu prikladám aj video-dôkaz. (pm)


Pri počúvaní Gojira si ľudia predstavujú všeličo. Jeden fanúšik pri ich songu Flying Whales myslí vždy len na jedno. Na toto. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: AP Photo/Robert Sorbo

Súvisiaci interpreti: Black Label Society, Nirvana