Jednou z hviezd tohtoročného festivalu Lodenica, ktorý sa uskutoční od 27. do 29. augusta v Piešťanoch, bude český spevák Václav Neckář. 71-ročný muzikant sa predstaví spolu s bratom Janom Neckářom a kapelou Bacily v piatok 28. augusta. Účasť na podujatí už potvrdili aj Zuzana Smatanová, Poletíme?, Čechomor, Věra Martinová a Hop Trop.

"Ak chceme, aby Lodenica prežila, musíme program správne vyvážiť a popri kvalitnej folkovej, trampskej či country produkcii priniesť aj overené ťaháky či kapely, ktoré sme dlho alebo nikdy nemali možnosť vidieť na našich pódiách. Myslím, že do tejto kategórie jednoznačne patrí aj Václav Neckář a ja sa už teraz teším na Mýdlového princa, či najnovší megahit Půlnoční pod piešťanským letným nebom v Lodenici," uviedol organizátor festivalu Dušan Drobný.
 
Neckář tvoril s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou skupinu Golden Kids. Popri hudbe sa venoval aj herectvu. V 60. rokoch minulého storočia sa objavil vo filme režiséra Jiřího Menzla Ostře sledované vlaky (1966), ktorý získal v roku 1968 Oscara ako najlepší cudzojazyčný film, a tiež v jeho trezorovej snímke Skřivánci na niti (1969), ktorá v roku 1990 získala Zlatého medveďa v Berlíne. V roku 1968 účinkoval s Helenou Vondráčkovou v rozprávke Šíleně smutná princezna. Medzi jeho najväčšie hity patria napríklad aj Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, ktorú mladšia generácia pozná aj vďaka filmu Pelíšky, Kdo vchází do tvých snů má lásko alebo Lékořice.

V roku 2002 prežil mozgovú mŕtvicu, pričom zabudol texty svojich piesní. Po dlhoročnej liečbe sa k spevu vrátil a v marci 2012 získal tri hudobné ceny Anděl. Prevzal si trofej za najlepšiu skladbu (Půlnoční) i video k nej a zároveň dostal čestného Anděla, ktorým ho uviedli do siene slávy českej populárnej hudby. Pieseň Půlnoční, ktorú nahral so skupinou Umakart, sa objavila vo filme Alois Nebel (2011). Úspešný návrat zavŕšil albumom Dobrý časy (2012), na ktorý minulý rok nadviazal novinkou Medzi svými. Jeho najväčšie hity v súčasnosti bodujú aj na divadelných doskách, kde mal 12. marca premiéru nový český muzikál Mýdlový princ, kde najväčšie Neckářove hity interpretujú Martin Dejdar či Sagvan Tofi.

Vstupenky na festival Lodenica sú už v predaji v akciovej cene 17 eur iba do konca mája. Limitovaný počet 150 ks VIP permanentiek je v cene 40 eur. Všetky vstupenky platia aj na bonusový deň, ktorým už tradične Lodenica začína - štvrtok 27. augusta 2015.


Zdroj: SITA + PR (agentúra Duna)
Foto: Lukáš Kadeřábek

Súvisiaci interpreti: Václav Neckář