Americkú speváčku a raperku Lauryn Hill odsúdili v pondelok za daňové úniky na tri mesiace väzenia a tri mesiace domáceho väzenia, ktoré budú súčasťou ročného podmienečného trestu. Hill musí okrem toho zaplatiť aj pokutu 60-tisíc dolárov (v prepočte takmer 46-tisíc eur).

Speváčke pritom pôvodne hrozil až trojročný trest odňatia slobody, no deň pred rozsudkom splatila dlhy na daniach 924-tisíc dolárov (zhruba 705-tisíc eur). Naďalej však dlží 285-tisíc dolárov (217-tisíc eur) na úrokoch a pokutách. Ďalšími dôvodmi nižšieho trestu boli absencia predchádzajúcich záznamov v trestnom registri a fakt, že vychováva šesť detí. Hill má nastúpiť do väzenia najneskôr 8. júla. Jej právny zástupca Nathan Hochman požiadal súd, aby zaradil Hill do väzenia blízko jej domu v South Orange v štáte New Jersey. Zatiaľ však nie je známe, v ktorom zariadení si trest nakoniec odpyká.

Hill nezaplatila federálnu daň z príjmov v rokoch 2005 až 2007, pričom v tom čase na svojich hudobných a filmových aktivitách zarobila približne 1,8 milióna dolárov. Speváčka vlani v júni priznala vinu a súdu sľúbila, že zaplatí 554-tisíc dolárov. Do 22. apríla však uhradila iba 50-tisíc dolárov, čo sudkyňa Madeline Cox Arleo nazvala zločinom. Tiež zdôraznila, že nejde o osobu, ktorá nemá peniaze. "Činy znamenajú viac ako slová a ona neprejavila žiadnu snahu zaplatiť tieto dane," povedala vtedy, no vyhlásenie rozsudku odložila na 6. mája. Zvyšné peniaze speváčka dlhovala štátu New Jersey.

Tridsaťsedemročná Lauryn Hill sa preslávila ako členka formácie The Fugees, s ktorou vydala dva albumy - Blunted On Reality (1994) a The Score (1996). V roku 1998 vydala zatiaľ jedinú sólovú štúdiovku s názvom The Miseducation Of Lauryn Hill, po ktorej sa prezentovala ešte živým albumom MTV Unplugged No. 2.0 (2002). Nedávno podpísala zmluvu so Sony Worldwide Entertainment a začala pracovať na druhej štúdiovke. Minulý týždeň v piatok predstavila nový singel Neurotic Society.


Zdroj: SITA (Reuters, archív)
Foto: AP Photo/Diane Bondareff

Súvisiaci interpreti: Lauryn Hill