Krajina plná extrémov a protikladov. Tak vykresľuje Ameriku vo svojej novinke spevák, raper a skladateľ Donald Glover, známy pod pseudonymom Childish Gambino. Talentovaný umelec nastavuje veľmoci zrkadlo v dychberúcom videoklipe, ktorý je plný zvratov a zachytáva dvojtvárnosť USA, čo hudobník dokonale stvárnil tancom aj mimikou.

This Is America je jeho prvou skladbou od vydania tretieho štúdiového albumu Awaken, My Love!, ktorý vyšiel koncom roka 2016 a Childish Gambino získal zaň tri nominácie na Grammy. V novom singli ponúka kritický pohľad na súčasné Spojené štáty americké, pričom sa veľkým oblúkom vyhýba politickej korektnosti. To sa odráža v dramatických momentoch klipu, keď sa hudobník chvíľu teší a tancuje so šťastným gospelovým zborom a vzápätí jeho členov chladnokrvne zastrelí samopalom.

Priamočiarosť, ktorá prekvapí

Zahraničné médiá skladbu označujú za majstrovskú prácu a hovoria, že by mohlo ísť o Gloverovo životné dielo. Hudobník sa dotýka viacerých aktuálnych tém ako terorizmus, diskriminácia či zákon o zbraniach. Videoklip This Is America režíroval jeho dlhoročný spolupracovník Hiro Murai a vokálmi prispela speváčka SZA, ktorá sa tiež vo videoklipe objavuje.

Náhle vizuálne, resp. dejové zvraty v klipe sprevádzajú rovnako nečakané hudobné zmeny, keď melodický gospelový zbor strieda znepokojivý industriálny hip-hopový beat. Childish Gambino pritom pôsobí ako rozprávač, ktorý mení svoje charaktery ako chameleón. Videoklip možno považovať aj za neplánovanú odpoveď na výroky Kanyeho Westa o tom, že otroctvo bolo voľbou Afroameričanov.  


Režisér Hiro Murai prezradil, že jeho spolupráca s Gloverom je o obojstrannej konverzácii. "Childish Gambino je veľmi precízny pri písaní svojich nápadov. Nerobím to veľmi s ostatnými umelcami, ale on mi pošle svoju predstavu, ako by chcel, aby to vyzeralo a ja sa od nej odrazím, dám mu spätnú väzbu a rozviniem svoje nápady," opísal proces vzniku videoklipu pre hypebeast.com.

Videoklip v priebehu prvých dvoch dní od zverejnenia zaznamenal Youtube viac ako 14 miliónov prehratí a svoj obdiv hudobníkovi vyjadrila prostredníctvom sociálnej siete napríklad aj speváčka Adele. Childish Gambino skladbu ešte pred zverejnením vizuálu predstavil v relácii Saturday Night Live, ktorú aj moderoval. Okrem This is America v nej predviedol aj ďalšiu novinku s názvom Saturday.  


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Facebook.com/donaldglover

Súvisiaci interpreti: Childish Gambino